x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Black Duster down"! Cum şi-au luat pietre de la ultraşi şi gaze de la jandarmi poliţiştii locali din Centrul Istoric

"Black Duster down"! Cum şi-au luat pietre de la ultraşi şi gaze de la jandarmi poliţiştii locali din Centrul Istoric

de Dan Radu    |    19 Ian 2012   •   10:23
"Black Duster down"! Cum şi-au luat pietre de la ultraşi şi gaze de la jandarmi poliţiştii locali din Centrul Istoric

Cand primele pietre au inceput sa rapaie pe parbriz si caroserie, un echipaj al Politiei Locale Bucuresti, aflat intr-o Dacia Duster neagra, a descoperit ca si-a ales cel mai prost loc posibil de patrulare – Piata Unirii, in noaptea de duminica.

Fugariti de jandarmi pe bulevard, tinerii care au dat cu pietre si torte, duminica noaptea, au descoperit, in trecere, tinta perfecta. S-au dat cateva suturi, multe pietre, s-a spart si un geam. Norocul politistilor a fost ca baietii erau pe fuga, iar cei din Duster au scapat nevatamati. Ghinionul politistilor a fost ca, in acelasi timp, alte masini ale Politiei Locale riscau sa ia foc, undeva, in apropierea Hanului lui Manuc.

Ce se stie mai putin, despre violentele de duminica, e ca huliganii care s-au contrat cu jandarmii, si-au facut incalzirea cu politistii din Centrul Istoric. Incalzirea s-a facut si la propriu, in momentul in care cateva zeci de ultrasi au aprins un foc in apropierea Hanului lui Manuc si ale automobilelor Politiei Locale. Cand agentii locali s-au repezit sa-l stinga, au inceput sa zboare pietrele. Unele dintre ele monumente istorice, in sine... In randul huliganilor, pustii, unii abia sariti de pubertate, se ocupau cu scosul pietrelor din pavaj. Cei mai in putere se ocupau cu aruncatul lor.

In cele din urma, agentii au reusit sa scoata masinile din zona. Una din ele a fost, la randul ei, avariata, dar macar nu au luat foc.

Intre timp, brigazi intregi de ultrasi treceau prin Centrul Istoric pentru a ajunge la scandalul de pe Bulevard. In drumul lor stateau patrulele Politiei Locale formate din cate doi sau trei oameni. In apropierea strazii Lipscani, in jur de 12 agenti se stransesera la pentru a forma un fel de cordon.

'Imputiti, gabori imputiti', au venit imediat scandarile. Apoi au continuat. 'La m... garda, la m... garda'! Cum atributiile politistilor din Centrul Istoric erau de prevenire si nu de reprimare a violentelor, duzina de agenti a incercat sa blocheze o strada si sa spere ca ultrasii, care depaseau suta, au alt traseu. Problema era ca in traseul actual erau si pietre in pavaj, pe care brigazile de adunau constiincioase.

La fata locului se afla si purtatorul de cuvant al Politiei Locale, Razvan Popa, care, fiind imbracat in civil, abia reusise sa convinga jandarmii sa nu-l bage in duba, cand, s-a trezit cu ultrasii in fata.

'In clipa aia l-am vazut pe unul dintre ei ca scoate o piatra din pavaj si incepe sa se joace cu ea. M-am uitat si la agenti, stateau pe pozitie, dar parca nu erau in apele lor. E un sentiment ciudat cand te gandesti ca, daca se pun pe tine, nu ai ce sa le faci', a povestit Razvan Popa.

In tot meleul se nimerisera si trecatori nevinovati, care nu stiau daca sa treaca printre ultrasi sau printre politisti. In cele din urma, agentii i-au separat de multime si au format un cordon in jurul lor.

Brigazile de ultrasi s-au multumit doar sa injure politistii, insa, si si-au continuat drumul catre incaierarea cu jadarmii.

Toata bataia care a urmat a fost privita de pe margine de patrulele din centrul istoric. Pana a inceput sa se dea cu gaze. Din acel moment, stradutele Centrului Istoric s-au umplut de politisti locali si ultrasi care tuseau si vomau in colectiv, afectati de gazele lacrimogene ale Jandarmeriei.

Brigazile de ultrasi care au venit prin Centrul Istoric, injurand si amenintand cu pietre toate uniformele s-au retras tot pe aceeasi ruta, insa pe fuga si fara sa mai faca risipa de energie cu injuriile.

Pe langa un automobil avariat al Politiei Locale si cateva pietre – monumente istorice lipsa, Centrul Istoric a scapat fara pagube, in cea mai violenta noapte a protestelor.

Pagubele le-au resimtit insa comerciantii din Centru. Luni si marti, Centrul Vechi era complet golit de lume. Abia de ieri au mai inceput sa apara clienti prin baruri, desi numarul lor era complet inferior celui al jandarmilor care au impanzit acum zona.

×