x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Ciupercute marinate pentru Putin

Ciupercute marinate pentru Putin

01 Oct 2004   •   00:00

"Mananc de toate", spune Vladimir Putin. Lasand la o parte delicatesele bucatariei kremliene, Vladimir Vladimirovici nu poate sa nu aiba habar de ceea ce inseamna o mancare buna, mai ales ca bunicul sau a fost bucatarul lui Lenin, scrie publicatia Moskovski Komsomolet, citata de agentia Rusia la zi.

LAVINIA TUDORAN

Presedintele rus este foarte modern cand vine vorba despre micul dejun. Nici n-ai zice ca e rus, ci american, pentru ca ii plac la nebunie cerealele. Pe ruseste "kasa". Moskovski Komsomolet scrie ca, imediat ce se trezeste, Putin mananca lapte cu orez, cu ovaz sau alte cereale. Din cand in cand insa mai pune gura si pe o bucatica de slanina, care merge ca unsa cu ceapa verde. In restul zilei, liderul de la Kremlin are pe masa ciuperci albe marinate, cartofi, coltunasi, carne de oaie.

INGHETATA SI ECLERURI. Cand pleaca in strainatate, Putin adora sa guste ceva nou. Mai ales cand vine vorba despre desert. La ferma presedintelui american George W. Bush, Putin s-a delectat cu inghetata de vanilie.

De mic i-au placut dulciurile. Cand era copil, Vladimir Putin se catara, la o inaltime apreciabila, de pe un balcon pe altul, pentru a castiga un pariu pe o placinta cu stafide, noteaza publicatia rusa. Eclerurile, o alta placere pe care ar putea paria oricand. Chiar daca a pierdut o astfel de tocmeala in tinerete. Atunci nu a reusit sa manance decat 16 prajituri. Invingatorul insa mancase 20.

CEAI SI BERE. Ce bea presedintele rus? De cele mai multe ori, ceai. Dar are o slabiciune pentru bere. Luna trecuta, dupa ce s-a intalnit cu omologul sau armean, Kociarian, Putin si oaspetele lui s-au indreptat nu spre cladirea oficiala a resedintei, ci spre bufetul ziaristilor, unde barmanii nu mai pridideau cu servitul berii. Apropiindu-se de tejghea, Putin a cerut o bere. Pierduta si livida, barmanita a turnat mecanic in halba bere nefiltrata, in timp ce colega ei intepenise in spatele frigiderului, incapabila sa scoata vreun sunet, noteaza Moskovski Komsomolet. Situatia insa a revenit rapid la normal.

"Artistii" de la Kremlin

Mihail Zukov gateste pentru elita politica de la Moscova de patru decenii. Inainte de a-i pune pe masa un fel de mancare, se gandeste foarte mult. "Mai intai imi vine ideea. Prepar produsul pentru prima data, apoi incerc sa-i aduc imbunatatiri. Daca iese totul bine si sunt multumit, pun totul pe hartie si fac propunerea in fata consiliului culinar", povesteste Zukov. Consiliul este format din mai multi bucatari de top, furnizori de alimente, un medic si un consilier tehnic, noteaza agentia France Presse. Daca toti acestia aproba propunerea, Putin va gusta din felul de mancare al lui Zukov, altfel, nu. Bucatarul-sef are in spate o armata de 30 de priceputi intr-ale gatitului. Numai si numai ei creeaza mancarurile servite la Kremlin. Chiar daca sunt nevoiti sa prepare zilnic pentru cei 400 de angajati ai cancelariei prezidentiale.

"MONA LISA". Bucatarii lui Putin se considera niste creatori. Si pentru operele lor au si nume, care de care mai sonore. "Mona Lisa" este un preparat cu totul si cu totul special pentru Zukov: curcan umplut cu bacon si prune si servit cu fructe. Ii place lui Putin? Ii place chiar daca, in general, fire sportiva, mananca mai natural. Zukov nu s-a putut abtine si a dezvaluit reporterilor de la France Presse ca, in afara de inghetata, Putin adora si produsele de patiserie.

AMINTIRI. Despre predecesorii lui Putin, Zukov vorbeste mult mai liber: "Lui Eltin ii placea votca. Alaturi trebuia sa aiba neaparat castraveciori cu sare". Gorbaciov era insa mofturos, ceea ce le facea bucatarilor munca un calvar. Nimeni insa nu s-a comparat cu liderul sovietic Leonid Brejnev. "Munceam ca nebunii pe atunci, pentru congrese, pentru reuniuni, pentru el si pentru familia sa, nonstop. Gateam purcelusi de lapte, sturioni, potarnichi, raci", isi aminteste Zukov. Acum insa e mult mai bine. Tehnologie noua si un sef mai putin pretentios. Singura nemultumire a bucatarilor de la Kremlin este ca toate creatiile lor dispar in cateva minute.
×
Subiecte în articol: reportaj zukov