x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Fasole, ţuică şi Băsescu la desert. Oferta lui Onţanu pentru cetăţeni

Fasole, ţuică şi Băsescu la desert. Oferta lui Onţanu pentru cetăţeni

de Dan Radu    |    01 Dec 2011   •   15:18
Fasole, ţuică şi Băsescu la desert. Oferta lui Onţanu pentru cetăţeni

Dintre cele cateva mii de persoane care s-au adunat pentru fasolea si tuica gratuite, promise de Ontanu, cateva sute se stransesera, spre final, pe treptele Primariei Sectorului 2. Cei din primele randuri apucasera sa-l vada pe presedintele Basescu intrand, in timp ce grosul multimii traia cu impresia ca se mai da si acolo ceva.

Ce cauta presedintele acolo, nu a reusit sa afle nimeni dintre cei adunati in jurul primariei, pentru ca Basescu a venit si a plecat fulgerator.

Coloana prezidentiala a oprit la cateva zeci de metri de intrarea in sediu, iar Basescu, imbracat intr-un pulover, a salutat scurt multimea si a intrat inauntru inconjurat de SPP-isti. Un om al strazii care incerca sa-l intampine pe presedinte cu un pahar de tuica in mana, a fost impins imediat la o parte de una dintre garzi.

Lumea s-a adunat insa pe treptele primariei, asteptand ca presedintele sa iasa.

"Nu va suparati, ce se intampla aici", intreba din cand in cand cate un nou venit. "Este Basescu inauntru", i se raspundea. Reactiile variau. "Si de-aia s-a adunat lumea", a exclamat dezolat un domn in varsta, care si-a luat sotia de mana si a plecat.

Altii insa isi faceau loc cat mai in fata, auzind ca presedintele este in zona. "Vreau sa-l vad si eu cum arata", a marturisit o pensionara, care s-a strecurat atat de bine, incat, la un moment dat, a trebuit sa intervina un jandarm ca sa nu fie strivita de usa primariei.

Dupa o jumatate de ora, Basescu a iesit din cladire, masina asteptandu-l la scara. Presedintele a facut insa un ocol de cativa metri, timp in care s-a fotografiat alaturi de un copil, iar un barbat i-a sarutat mana.

Dupa un minut de baie de multime, Basescu s-a urcat in masina, iesind dintre oamenii care inca se mai ingramadeau sa-l vada.

Intre timp, lumea termina ultimele pahare de tuica fiarta, iar cativa dadeau jos caloriile fasolei cu afumatura incingand cate un dans in preajma difuzoarelor din zona. Pana la sosirea presedintelui, treptele primariei servisera drept scena pentru doua cantarete de muzica populara.

Totusi, boxele nu erau chiar de calitate, lucru remarcat chiar si de una dintre cantarete, care, dupa concert, uitand ca microfonul e inca deschis, a inceput sa-l faca cu ou si cu otet pe maestrul de ceremonii, afirmand ca din cauza sunetului de slaba calitate se compromite ca artista.

Grosul oamenilor era insa la cozi, la corturile in care se distribuiau fasolea si bautura.

Multi venisera deja afumati la imparteala, pentru ca alte corturi in care s-a dat tuica fiarta fusesera ridicate in mai toate parcurile din sector, inca de dimineata. Oamenii fusesera incolonati in spatele unor garduri, politistii locali insarcinati sa mentina ordinea smulgandu-i dintre randuri pe cei care incercau sa ia mai multe portii.

Dupa coada la fasole, oamenii formau alte cozi pe gardurile parcului din zona, sau la pervazele de la parterul primariei, unde isi mancau fasolea asezonata cu confetti-ul care fusese aruncat cu darnicie in timpul concertelor de muzica populara.

Impasibili, sahistii care isi fac veacul in Parcul Obor, continuau sa stea aplecati peste masutele lor, ignorand muzica, confetti-ul si cele 16.000 de portii de fasole si pahare de tuica ce s-au distribuit pe sub nasurile lor.

×