x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Israel: Ţară mică, dar surprinzătoare

Israel: Ţară mică, dar surprinzătoare

de Marina Constantinoiu    |    21 Sep 2008   •   00:00
Israel: Ţară mică, dar surprinzătoare
Statul la a cărui radere de pe suprafaţa pămîntului îndeamnă un anume preşedinte de ţară are cea mai spectaculoasă intrare, pe post de publicitate. Cînd ajungi deasupra Tel-Avivului, în avion auzi un foarte lung “woooow”!


Atîta lumină, atîtea culori, aşa un furnicar! Acesta este Tel-Avivul, metropola israeliană, adevărată capitală economică a ţării, care găzduieşte aeroportul Ben Gurion, poarta de intrare pentru majoritatea celor care vizitează Israelul. Un spectacol de arhitectură, destindere, arome, modă, shopping, cultură, comerţ, un melanj lingvistic, naţional şi religios. Un loc cu un potenţial turistic fabulos, exploatat, de altfel, de agenţiile de turism din toată lumea, mai puţin de ale noastre care, nu ştiu de ce, se rezumă la o ofertă cu o uşoară tentă de pelerinaj, neoferind alternativă pentru turiştii cu venituri medii spre mari, care vor să înţeleagă fenomenul israelian şi să fie răsplătiţi (a se citi “răsfăţaţi”) cu servicii la cel mai înalt nivel. O bucăţică de ţară, pe care o străbaţi în numai cîteva ore, unde distanţele nu sperie, ci invită, unde îmbini utilul cu plăcutul şi unde fiecare pietricică pe care calci se transformă brusc în filă de manual de istorie.


OFERTA. Vrei frumuseţe? Fie că eşti la Tel-Aviv, Tsfat, Haifa, Ierusalim, Marea Moartă, vechea Yaffa, Natanya, Herzliya, Rosh Hanikra sau Eilat, te uiţi în jur şi capeţi. Vrei mare, eşti înconjurat de mare. Vrei terapie şi mister? Dai o fugă la Ein Bokek, într-un perfect peisaj deşertic, în faţa unei mări în continuă evaporare. Shopping “de firmă”, diamante care-ţi taie răsuflarea, combinaţii de mirodenii pentru toate bucatele lumii, restaurante cochete, mîncare kosher sau nu, dar întotdeauna gustoasă, safari, Luna Park, un Israel în miniatură, în Latrun, grădinile Baha'i din Haifa, fascinanta cetate de la Masada sau Casa Nebună de pe strada Hayarkon, din Tel-Aviv, toate trebuie să figureze într-un pachet turistic complet, alături de obligatoriile locuri sfinte din Ierusalim, Nazareth, Bethleem, Muntele Tabor, Ierihon, care nu cred că mai au nevoie de vreo recomandare.

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii