x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Medicii specialişti sunt GONITI din ţară prin lege

Medicii specialişti sunt GONITI din ţară prin lege

de Ionela Gavriliu    |    28 Apr 2015   •   11:51
Medicii specialişti sunt GONITI din ţară prin lege

O decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie riscă să lase spitalele mici din ţară fără medici specialişti. Majoritatea rezidenţilor pe post, obligaţi prin contract să profeseze în spital cel puţin 5 ani, pot pleca oricând, fără a mai restitui salariile primite. Managerii spun că, în ritmul actual, în câţiva ani vor închide secţii vitale şi, în cele din urmă, chiar spitalele.

Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman” din Bârlad a rămas spital de urgenţă doar cu numele. În acest moment, mai are un singur doctor pe specialitatea medicină de urgenţă, şi conducerea îşi pusese ultima speranţă în cei opt medici rezidenţi pe post. Conform contractului semnat la începutul rezidenţiatului, cei opt se angajau să profeseze timp de încă 5 ani la Bârlad, iar dacă decideau să părăsească spitalul înainte de expirarea termenului, erau obligaţi să plătească toate cheltuielile legate de pregătirea lor profesională. „Cei care au luat rezidenţiatul pe post la noi erau din alte oraşe - Timişoara, Craiova, Bucureşti. Şi, după cei cinci ani de rezidenţiat, au căutat să se întoarcă unde aveau familia, probabil. Aşa că au plecat. În acest moment, pe specialitatea medicină de urgență, nu putem asigura gărzile”, explică managerul interimar al spitalului, Angela Chirilă. Disperată, conducerea a decis să dea în judecată rezidenţii pentru a-i obliga să-şi respecte contractul.

„Dacă aveam ăştia opt rezidenţi, făceam medicină de urgenţă de numa’-numa’. Dar dintre ei, cinci deja au plecat, unul are o problemă de sănătate foarte gravă şi mai sunt doi din Bârlad în anul trei, sperăm să rămână. Facem apeluri pe orice căi, ne agăţăm de orice promisiune”, explică situația şefa Serviciului de Resurse Umane din spital, Zenovia Zavade.

19 rezidenţi au plecat şi-a rămas doar unul
Spitalul deja câștigase toate procesele deschise cu rezidenții. Numai că surpriză! În luna februarie, Înalta Curte a decis că sintagma „cheltuieli de 18/2009, nu include şi salariile, prin urmare rezidenţii pot pleca oricând, fără să mai returneze aceşti bani. personal”, prezentă în Ordonanța

„În condiţiile astea, eu nu mai văd ce rost are rezidenţiatul pe post. Stă spitalul, aşteaptă rezidenţii 5 ani, aceştia termină rezidenţiatul şi pleacă. În timpul ăsta, spitalul nu poate să scoată posturile la concurs, pentru că sunt ocupate”, explică şefa de la Resurse Umane. În acest moment, din cei 20 de rezidenți pe post care se pregăteau pe diferite specialități la Bârlad, doar unul a ales să rămână, pe specialitatea psihiatrie pediatrică.

Spitalul de la Bârlad funcţionează acum în regim de avarie. Nu lipsesc doar medicii de urgenţă, lipsesc şi specialiştii ORL, de medicină internă, dermatologie, boli infecţioase.

Neclaritatea unei legi şi necunoaşterea realităţii din teren au dus la o decizie care ar putea fi fatală unui sistem de sănătate subfinanţat, cu personal insuficient şi îmbătrânit.

Anestezist – 67 de ani, pediatru – 72
La Câmpulung Moldovenesc, situația este la fel de dramatică. Spitalul funcționează la 70% din capacitate și lipsurile sunt în majoritatea secțiilor. „ATI, urgenţe, pe-diatrie, obstetrică-ginecologie, interne. Aici avem pro-bleme. Tragem de pensionari, le facem prelungire de contracte numai să mai vină. Avem un anestezist - are săracul 67 de ani, avem și doi pediatri, dar unul are 72 de ani şi unul are 67 de ani”, descrie situația managerul Spitalului Câmpulung Moldovenesc, dr. Eugen Cioșnar.

Dacă rezidenții pe post îi mai dădeau speranța unei guri de oxigen, decizia Înaltei Curți i-a lăsat doar perspec¬tiva unui scenariu sumbru. „Vom închide secțiile an de an și, dacă legea nu se va schimba, vom rămâne fără personal și, în final, spitalele mici din țară se vor închide”, conclu-zionează dr. Cioșnar.

Managerul de spital a decis să nu mai scoată la concurs locuri cu post asigurat. I se pare inutil. Până acum, niciun rezident care a terminat specialități bune în spital nu a rămas la Câmpulung, așa cum îl obliga contractul. „E o mare măgărie cu rezidenții pe post, că ei, cu punctaj mai mic, prind specialităţi bune, şi după ce termină rezidențiatul și vine vorba să mai stea cinci ani aici, mai ales că acum Înalta Curte a decis cum a decis, vin la mine și zic: dom’le, îmi pare rău, nu pot să vin la dumneavoastră, că mă duc la Bucureşti că sunt alte condiţii. Sau plec în Germania, sau plec în Franţa. Și eu n-am ce să le fac, le spun la revedere, le strâng mâna, sunt civilizat. I-am dat în judecată, câștigasem, dar acum gata, s-a tranșat în favoarea lor”, subliniază managerul. Acum, când au un caz mai deosebit, medicii din Câmpulung Moldovenesc trimit bolnavul la spitalele din Iași, Suceava, Târgu Mureș, chiar Cluj.

Ordonanța 18/2009
(7) Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care promovează concursul de rezidenţiat pe post încheie un contract individual de muncă cu unitatea sanitară publică care a publicat postul respectiv, înainte de începerea pregătirii în rezidenţiat. Prin acest contract se prevede obligaţia de a lucra la unitatea sanitară publică cu care a încheiat contractul individual de muncă un număr de ani egal cu durata cores-punzătoare pregătirii în rezidenţiat.
(8) (…) Nerespectarea de către salariat a obligaţiei asumate îl obligă pe acesta la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, respectiv a cheltuielilor de personal pe perioada pregătirii în rezidenţiat, precum şi la restituirea primei de instalare, propor-ţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită, conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
 

×
Subiecte în articol: România fără doctori