x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Mafia rusa cucereste Europa

Mafia rusa cucereste Europa

14 Iul 2004   •   00:00

REPORTAJ

Afaceristi dubiosi din fosta URSS, majoritatea rusi, s-au infiltrat in economiile si mediile politice ale UE. Politologi si juristi din Franta trag semnalul de alarma la unison: cetateni dubiosi ai fostei URSS, majoritatea rusi, s-au infiltrat in economiile si mediile politice ale statelor Uniunii Europene. Cine sunt ei, ce interese oculte reprezinta? Saptamanalul francez L’Express a incercat sa le patrunda misterele.
MARINA CONSTANTINOIU

Directoare a revistei "Tranzitii si Societati", Helene Blanc face, de 20 de ani, impreuna cu politologul rus Renata Lesnik, cercetari despre fosta URSS si Rusia, locuri in care mafiile, oligarhii, puterea si serviciile secrete isi dau mana. Alaturi de KGB Connexion, ea analizeaza bulversarile produse in ultimii 25 de ani. Asa si-a dat seama ca banii rusilor penetreaza, in ultimii ani, economia franceza, gratie achizitionarii de companii.

EVOLUTIE. Anterior, Franta era mai degraba unul dintre locurile de repliere, o destinatie de calatorie, dar si de cumparaturi (bijuterii scumpe, haine de la marile case de moda, hoteluri luxoase). In anii 1999-2000, 600 de proprietati de lux de pe Coasta de Azur erau deja in mainile unor proprietari rusi grosi la buzunare sau ale unor cetateni din spatiul ex-sovietic. La inceput, acestia erau apropiati de-ai fostului presedinte rus, Boris Eltin; acum sunt apropiati de-ai lui Vladimir Putin.

Asa se face ca bancherul si senatorul Serghei Pugacev (41 de ani), probabil unul dintre finantatorii campaniei electorale a sefului statului rus, si-a cumparat cu 8 milioane de euro un castel, doua vile si o cabana in apropiere de Nisa.

INVESTITII. De catva timp, situatia s-a schimbat. Operatiunile de mecenat - finantare a Festivalului de la Avignon sau a filmului rus de la Festivalul de la Cannes - le permit rusilor sau celor din spatiul ex-sovietic sa patrunda si in cercurile culturale. Dar banii rusilor patrund si in economia franceza, gratie achizitionarii unor actiuni sau chiar firme. Potrivit informatiilor oficiale, peste 10 miliarde de dolari de provenienta rusa au fost investiti in Franta in 1994. In 1998, s-a trecut la 40 de miliarde de dolari. Si nu e vorba decat de transferuri legale detectate de Banca Frantei. Franta nu este o tinta in sine. Intreaga Uniune Europeana este vizata.

PERICOLE. Daca ar fi vorba doar despre investitii si despre niste bani dubiosi, poate lucrurile n-ar fi asa grave. Crime la comanda, cum a fost cea din februarie anul acesta de la Neuilly, din Franta, in care doi ucigasi au impuscat mortal un rus, au loc pe teritoriile tuturor statelor membre UE. Un raport pe 2001 al Interpolului apreciaza ca, dupa terorism, infiltrarea unor afaceristi dubiosi veniti dinspre Est, mai ales rusi, este al doilea flagel care ameninta Uniunea. Care ameninta democratiile. Pentru ca au ajuns sa corupa oameni politici din mai multe tari ale Europei. Un exemplu? Campania electorala a fostului presedinte al Lituaniei (proaspat intrata in UE), Rolandas Paksas, a fost finantata cu fonduri de provenienta rusa...

NASTEREA MAFIEI. Mafia a aparut sub Serghei Hrusciov, in timpul perioadei de liberalizare care a permis cercurilor mafiote sa se emancipeze. Dar, fara nici o indoiala, a cunoscut apogeul sub Mihail Gorbaciov, in asa masura incat unul dintre "nasii" mafioti de la Moscova a sugerat, prin 1991, sa-i ridice acestuia o statuie din aur masiv, in marime naturala. Acestia au constituit prima generatie a ceea ce specialistii numesc "Homo mafiosicus".

GENERATIA A DOUA. O a doua generatie o reprezinta oligarhii, aparuti pe marginea privatizarilor trucate din 1993-1994. Sponsorizati, la inceput, de fosti membri ai Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, ei lucrau cu bani deja "spalati", se bucurau de onorabilitate, sustineau actiuni caritabile, dar, in ciuda aparentelor, au utilizat practic aceleasi metode ca "nasii" mafioti.

Oligarhii de azi sunt in numar restrans. Li se cunosc numele, carierele, relatiile. "Nasii" mafioti sunt cu miile. Cel mai adesea, nu li se cunoaste identitatea. Cei pe care-i folosesc nu cunosc numele sefului suprem. Mafiile au structuri piramidale, al caror varf se protejeaza. In 1995, ele controlau intre 50 si 80 la suta din economia si resursele naturale ale Rusiei.

RECENSAMANT. Revista americana Forbes a facut o lista, in luna mai a acestui an, cu cele mai mari averi ale Rusiei in 2004. Au iesit nici mai mult, nici mai putin de 36 de miliardari, ale caror averi adunate reprezinta 24% din Produsul Intern Brut al Rusiei!!! Conform unor studii recente, Rusia detine "crema" mondiala a coruptiei.

Mai degraba decat Rusia si poporul rus, presedintele rus, Vladimir Putin, apara interesele corporatiste, apreciaza specialistii. Provenit din fostul KGB, fost sef al FSB, Putin se bazeaza pe oamenii, metodele, retelele serviciilor secrete, singurii, alaturi de cativa militari cu rang inalt, in care are incredere. Acestia sunt oamenii care acum vor sa-si ia partea leului: puterea si banii. Toti oligarhii au achizitionat companiile pe care le detin in conditii dubioase. Si atunci care sa fie explicatia faptului ca Mihail Hodorkovski, patronul companiei petroliere Iukos si cel mai bogat om din Rusia, este dupa gratii si cu toate tunurile pe el? Raspunsul e simplu: si-a bagat nasul in politica. A vrut sa fie de partea fortelor liberale.

INERTIE. Putin nu face nimic pentru a combate nasii mafiei, un pericol si mai mare pentru economia sa. Totusi, FSB le-a facut dosare atat lor, cat si activitatilor lor, operatiunilor in care sunt bagati. Cand exista o osmoza intre lumea delictelor si elitele politice, cand deputati sau chiar un presedinte sunt alesi cu autorul unor capitaluri mafiote, dependenta reciproca cimenteaza statu quo-ul.

ADEVARUL UCIDE. Pentru ca tot a "indraznit" sa faca un recensamant printre marile "buzunare" ale Rusiei, filiala rusa a prestigioasei reviste americane Forbes a platit un pret cam mare, zilele trecute. Redactorul-sef al editiei in limba rusa a revistei, americanul de origine rusa Paul Klebnikov, un ziarist, de altfel, cunoscut pentru anchetele sale in cazul privatizarilor controversate din anii ’90 din Rusia, a fost asasinat, la inceputul lunii iulie, la Moscova. Klebnikov, in varsta de 41 de ani, a fost impuscat mortal, fiind gasit in fata sediului revistei, ciuruit de patru gloante. Politia privilegiaza ipoteza unui asasinat la comanda, care ar avea legatura cu activitatile profesionale ale ziaristului.

ACUZATORUL OLIGARHULUI BEREZOVSKI

Paul Klebnikov s-a nascut la New York intr-o familie de emigranti rusi si lucra pentru Forbes de aproape 15 ani.

A devenit celebru in Rusia dupa publicarea, in 1996, a unui articol in care il califica pe oligarhul Boris Berezovski (foto) drept "sponsor al Kremlinului". La un moment dat apropiat al puterii, dar cazut in dizgratie in timpul mandatului lui Vladimir Putin si chiar dat in urmarire de justitia rusa, Boris Berezovski locuieste acum in Marea Britanie. Articolul sugera ca miliardarul avea legaturi cu mafia cecena si ca ar fi fost implicat in asasinarea unui cunoscut om de televiziune.

Intr-o carte publicata in 2000 despre magnatul Berezovski, Klebnikov a descris si modul in care omul de afaceri a scos din Rusia sute de milioane de dolari. In 2003, insa, in fata justitiei britanice, Forbes a admis ca acuzatiile la adresa lui Berezovski referitoare la legaturile sale cu mafia sunt nefondate.

Dupa ce Forbes a publicat, in mai, lista celor mai bogati 100 de oameni din Rusia, oferind anumitor persoane o celebritate pe care nu si-o doreau, Klebnikov a afirmat ca a primit numeroase amenintari. Klebnikov era casatorit cu o italianca si tata a trei copii. Ziaristul va fi inmormantat in Statele Unite.
×
Subiecte în articol: reportaj Rusia rusa