x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Maramuresul la 90 de grade

Maramuresul la 90 de grade

de Sorin Anghel    |    27 Aug 2006   •   00:00

Desfasurata in aceste zile la Baia Mare, Cupa Maramont la escalada a adunat la start cei mai buni catara-tori din tara. Parcurgerea unui tra-seu pe un zid avand o inclinatie de 90 de grade a durat aproximativ o ora.

FOTOREPORTAJ - Click pe imagine
START. La 9 dimineata s-a dat buzna la "zid"
Desfasurata in aceste zile la Baia Mare, Cupa Maramont la escalada a adunat la start cei mai buni cataratori din tara. Parcurgerea unui traseu pe un zid avand o inclinatie de 90 de grade a durat aproximativ o ora.

Pentru iubitorii aventurilor montane, vremea nu reprezinta niciodata un impediment in calea distractiei. Editia 2006 a Cupei Maramont la escalada, desfasurata in aceste zile la Baia Mare, in cariera Limpedea, din cartierul Ferneziu, a avut parte de o ploaie care i-a udat pana la piele pe sportivi.

PACE. Dupa ce vineri seara s-au marcat traseele, s-a amenajat spatiul de langa perete si s-a desfasurat sedinta tehnica, a avut loc concursul propriu-zis. Participanti de prin toate zonele tarii, care nu lipsesc niciodata de la asemenea evenimente. Startul dat la ora 9 dimineata a avut loc in prezenta angajatilor de la Salvamont Baia Mare, care nu au stat prea mult de-o parte si s-au inscris in concurs, mai ales ca organizatorii nu au perceput nici o taxa de participare.

INTRECERE. Inca un pic pana in varf

REZISTENTA. Printre picaturile sacaitoare, care parca nu se mai opreau, concurentii, deloc putini, s-au luat la tranta cu peretele carierei. Si asta fara sa tina cont ca inclinatia era de 90 de grade, iar proba se numea cap de coarda. Ce inseamna asta? Sportivul escaladeaza peretele avand legat de el o franghie cu ajutorul careia este asigurat de o persoana aflata la sol. Pe masura ce urca, concurentul trebuie sa treaca coarda, in capatul careia se afla, prin cat mai multe carabiniere. Astfel, el avanseaza pe zid, dar in acelasi timp creste si gradul de siguranta.

Pe masura ce vremea s-a mai ameliorat, atrasi si de muzica, numarul spectatorilor a crescut de la ora la ora. Astfel, dupa pranz, Cupa Maramont a reprezentat cel mai important eveniment desfasurat in acest week-end in Baia Mare. Premiile puse la dispozitie de Gamontec i-au inversunat si mai tare pe sportivi, care pentru a urca pe podium trebuiau sa faca un numar cat mai mare de catarari, chiar daca parcurgerea unui traseu cap-coada a durat cam o ora.
×
Subiecte în articol: aer liber