LUPENI ● Cel mai lung pelerinaj din Europa s-a ţinut pe Valea Jiului
Aşa cum ne-am obişnuit, an de an, vestitul şi deja cunoscutul pelerinaj
organizat în Vinerea Mare sub titulatura „Drumul Crucii”, a pornit şi
anul acesta – 2008 - în data de 25 aprilie în Vinerea Mare.
LUPENI ● Cel mai lung pelerinaj din Europa s-a ţinut pe Valea Jiului
Aşa cum ne-am obişnuit, an de an, vestitul şi deja cunoscutul pelerinaj organizat în Vinerea Mare sub titulatura „Drumul Crucii”, a pornit şi anul acesta – 2008 - în data de 25 aprilie în Vinerea Mare.
Peste 1000 de credincioşi au participat, în Vinerea Mare, la „Drumul Crucii", o manifestare religioasă, similară celei care are loc în fiecare an, în Vinerea Mare, la Ierusalim, pe Via Dolorosa şi are ca scop rememorarea patimilor lui Hristos pe drumul spre Golgota.
Acest pelerinaj ortodox ce are loc în Valea Jiului este cel mai lung din Europa. Pe un traseu de 10 kilometri între Lupeni şi schitul din Vârful Straja situat la 1440 metri altitudine, ortodocşii au însoţit crucea lui Iisus din lemn masiv, care cântăreşte peste 100 de kilograme şi măsoară 4,40 metri lungime şi 2,20 metri lăţime. Pe cruce sunt sculptate imagini cu cele 14 popasuri care se fac în drumul până la schit, o bucată din lemnul sfânt din Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, adusă de pe muntele Athos, precum şi moaşte ale mai multor sfinţi.
Anul acesta crucea a fost însoţită de patru bărbaţi îmbrăcaţi în straie de romani, iniţiatorul pelerinajului, omul de afaceri Emil Părău, a dorit să ilustreze cât mai bine fragmentul răstignirii din Biblie.
Startul. Acelaşi loc, aceeaşi oră
La Lupeni, Drumul Crucii este cel mai lung şi cel mai greu din seria de procesiuni similare care are loc pe întregul mapamond, întinzându-se pe distanţa de 10 kilometri, din Parcul Eroilor, aflat în centrul municipiului Lupeni şi până la schitul monahal din staţiunea turistică Straja. Plecarea, ca în fiecare an, s-a făcut la ora 12:00 fix (distanţa parcursă în aproximativ 3 – 4 ore) de la Biserica Ortodoxă din centrul municipiului Lupeni, cu slujba din Vinerea Mare şi apoi, unde toţi cei care au participat, au avut de parcurs cele 14 popasuri către Schitul Straja unde crucea rămâne peste an de strajă zonei, ocrotind-o şi oferindu-i legătura spirituală cu Dumnezeirea şi Apostolii mântuiriiDrumul suferinţei lui Iisus
S-a împământenit un obicei ca în Vinerea Mare, în municipiul Lupeni să se organizeze acest eveniment şi că la acest pelerinaj să participe cetăţeni din Valea Jiului şi din toate colţurile tarii. Aflat deja la cea de-a IX-a ediţie, acest ritual – Drumul Crucii - aduce cu siguranţă în această zi, numele municipiului Lupeni în centrul atenţiei mass-mediei naţionale şi internaţionaleProcesiunea a avut în frunte un sobor de preoţi (15 la număr) şi călugări. „Drumul Crucii" are o lungime de 10.145 de metri, iar pe traseu pelerinii au făcut 14 opriri, în locuri marcate, unde preoţii au citit din Cartea Sfântă cele 12 Evanghelii. „O singură dată în an credincioşii se pot închina la cele 14 moaşte de sfinţi care sunt încastrate pe cruce, iar prin acest drum încercăm să rememorăm suferinţa la care a fost supus Mântuitorul pentru iertarea păcatelor noastre", declară Emil Părău, iniţiatorul pelerinajului. Penultimul şi ultimul popas sunt cele mai importante momente ale procesiunii acestea simbolizând Luarea de pe Cruce şi Punerea în Mormânt a Mântuitorului.
După peste patru ore de mers pe o vreme care deja parcă simboliza suferinţa cât mai mare a Mântuitorului, credincioşii au ajuns la Schitul din muntele Straja, care, spre deosebire de alţi ani, acum zăpada s-a topit.
„Aici suntem mai aproape de Dumnezeu, priveliştea este cu totul şi cu totul deosebită iar în vârful muntelui slujba este deosebită", declară un pelerin. „Drumul Crucii este drumul suferinţei lui Iisus şi este o plăcere să merg. Am fost şi în anii trecuţi pentru că Dumnezeu îţi ajută", a completat un altul.
Cu bucurie şi emoţii în suflet Emil Părău – iniţatorul acestui ritual ne-a spus că „Reconstituirea Drumului Crucii reprezintă pentru mine, ca principal organizator, izbăvirea de păcate, deoarece toţi aceea care participă la refacerea drumului lui Hristos sunt iertaţi de toate păcatele. Urcând pe Drumul Crucii din Lupeni putem să meditam deasemenea la suferinţele la care a fost supus Mântuitorul nostru pentru iertarea tuturor păcatelor săvârşite de noi”.
Citește pe Antena3.ro