x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Moartea Herculanelor, cea mai veche staţiune balneoclimaterică din România se stinge încet, dar sigur.

Moartea Herculanelor, cea mai veche staţiune balneoclimaterică din România se stinge încet, dar sigur.

de Adrian Mogos    |    09 Iun 2011   •   11:27
Moartea Herculanelor, cea mai veche staţiune balneoclimaterică din România se stinge încet, dar sigur.

Altadata perla Romaniei si plina la refuz de turisti veniti din intreaga lume pentru apele termale si aerul ionizat de aici, Baile Herculane este acum o ruina. Vechile hoteluri si baze de tratament sunt in paragina, un dezastru ce i-ar face pana si pe soldatii din legiunile romane care au trecut pe aici acum aproape doua milenii sa-si scoata sabiile din teaca si sa faca ordine.

Forfota de pe vremuri din statiune nu mai exista. Promenada a ajuns un loc periculos. Nu se stie cand vreo bucata desprinsa din superbele cladiri cade cuiva in crestet, facandu-l sa-si blesteme zilele si sa nu mai vrea nicicand sa revina aici.

Herculane geme de moteluri si pensiuni construite dupa '89, insa bijuteriile arhitecturale sunt lasate in paragina. Si nu de acum, ci de mai bine de 15 ani. Cine-o fi de vinaA Fara doar si poate, toti primarii, consilierii locali, consilierii judeteni, presedintii Consiliului Judetean Caras-Severin si ministrii Culturii si Turismului care s-au perindat incepand din 1990 incoace. Dar mai ales asa-zisii investitori care nu au facut altceva decat sa-si bata joc de tot ce inseamna aceasta statiune.

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a vizitat de cateva ori Baile Herculane, stie ca faptele proprietarilor sunt de natura penala si s-a batut cu pumnul in piept ca ii va expropria. In afara de obisnuitele gudureli facute de autoritatile locale si promisiuni desarte ca aceste cladiri nu vor ajunge ruina, nu s-a intamplat nimic. Chiar daca aproape toate cladirile vechi din statiune sunt monumente culturale protejate, singura reactie pe care Ministerul Culturii si Cultelor o poate avea in acest caz este sa-i actioneze in judecata pe proprietarii cladirilor. Acest demers este unul foarte dificil din punct de vedere juridic, tocmai pentru ca este foarte greu de demonstrat, conform unui oficial din minister, ca proprietarul cladirii respective a lasat cu rea credinta imobilul sa se degradeze.

Alte cauze sunt lipsa oamenilor care sa se ocupe de astfel de cazuri si criza acuta a fondurilor pentru actionarea in judecata a acestor proprietari. Iata cum o chitibusaraie juridica, parca facuta tocmai pentru distrugerea cladirilor de patrimoniu sau monumentelor culturale protejate, impiedica o reactie ferma din partea autoritatilor. La toate acestea se mai adauga si durata de neimaginat de mare a proceselor de pe rolul instantelor din Romania, astfel incat lipsa de reactie devine lege. "Ministrul a facut presiuni la prim-ministru, coalitie, prefecti, presedinti de consilii judetene si primari pentru rezolvarea acestor situatii si pentru ca proprietarii sa devina responsabili", a precizat Radu Enache de la Cultura. Se pare ca degeaba.

Cazul de la Baile Herculane nu este unic. La Borsec, acelasi dezastru. Si acolo s-a dus Elena Udrea, dar tot degeaba. Ironia sortii este ca exact in Baile Herculane locuieste si isi are si biroul de parlamentar deputatul Ion Tabugan. Ocupat pana peste masura de propriile investitii in zona si de industria lemnului, Tabugan nu are pe lista monumentele culturale protejate din orasul in care traieste. Totusi ceva, ceva se misca. Una dintre cladirile care sunt marcate cu semnul specific monumentelor culturale protejate a inceput sa fie renovata prin montarea de geamuri termopane. Tipic romanesc!

adrian.mogos@jurnalul.ro

×