x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Norvegianul care a deschis în România “şcoala de fericire”. Cum poţi să fii FERICIT CU NIMIC

Norvegianul care a deschis în România “şcoala de fericire”. Cum poţi să fii FERICIT CU NIMIC

de Alina Turcitu    |    24 Aug 2012   •   18:46
Norvegianul care a deschis în România “şcoala de fericire”. Cum poţi să fii FERICIT CU NIMIC

'Sunt singura in bucatarie, dimineata, si-mi fac cafeaua. Pornesc muzica si dintr-o data simt cum se ridica din mine un val imens de fericire si atunci incep sa dansez in bucatarie de una singura. O fericire din aia fara motiv concret. Nu e ca si cand ai castiga la Loto, e alt fel...'. La 47 de ani, Maria traieste marea schimbare a vietii ei. Inainte se vopsea – acum a renuntat si si-a lasat parul carunt. 'Cand am fost la salon sa scap de vopsea, toata lumea era convinsa ca e numai o faza si ca in final o sa-mi vina mintea la cap. Si ce, am spus, o sa fiu o batranica foarte simpatica! Au sarit ca arse: cuvantul batranica nu se pronunta aici! Dar de ce sa cheltuiesc eu bani si timp pentru vopsit? E atat de frumos sa ai parul alb! Sunt mandra de el si o sa fiu mandra si cand o sa fac riduri', ne spune. Apoi, inainte isi cumpara sandale scumpe - acum nu o mai intereseaza. Inainte se ingrijora mult, din te miri ce lucru mic – acum rar o mai scoate ceva din pepeni.

Rune Heivang: 'Adevarul nu e in afara voastra, ci doar in voi insiva'

Nici ea nu-si da bine seama cum de au inceput sa i se intample toate astea. Tot ce stie e ca povestea a inceput anul trecut, intr-o sala, unde a aterizat mai mult din intamplare. Ajunsese la un seminar sustinut de Rune Heivang din Norvegia. Auzise pe la prieteni ca Rune este o persoana foarte inteleapta si ca in strainatate are mii si mii de cursanti pe care ii invata cum sa fie senini, fericiti si sa traiasca natural. Hm, atunci Rune asta trebuie sa fie o batranica tare desteapta, si-a spus. Dar nu. 'In sala a intrat un tip tanar care a inceput sa ne vorbeasca. Dar oare batrana cand apare? ma intrebam. Probabil ca l-a trimis pe pustiul asta sa vorbeasca el in deschidere, pentru ca apoi sa urmeze ea. Dar ia uite ce interesant vorbeste pustiul! ', se gandea. In urmatoarele minute a descoperit ca Rune Heivang e chiar 'pustiul'.

In realitate, un barbat de 41 de ani, senin si modest, plecat prin lumea larga sa-i invete pe oameni cum sa fie fericiti cu nimic.

'Pustiul' avea zambet de copil si ochi albastri, voce calda si senina si reusea sa vrajeasca publicul in cuvinte simple. Sa legi fraza astfel incat sa te inteleaga si un copil de cinci ani, zicea. Le vorbea oamenilor simplu despre toate lucrurile complicate pe care le citisera ei pana atunci din carti de spiritualitate: despre cum sa faca sa ramana tot timpul constienti de fiecare gest pe care-l fac, chiar si atunci cand pasesc pe strada, despre cum sa se detaseze de minte si de gandurile aiurea si sa traiasca in prezent, despre cum sa faca sa accepte totul si sa nu-i mai judece pe altii, despre cum sa mediteze si sa se vindece singuri, prin metode energetice, despre cum sa se iubeasca mai mult unii pe altii. La sfarsitul unui curs, oamenii ramaneau perplecsi ca Rune le amintea sa n-ar fi rau chiar sa puna la indoiala tot ceea ce el le spune si sa treaca totul prin filtrul ratiunii. 'Caci adevarul nu e in afara voastra, ci doar in voi insiva ', termina. La seminar – numai cursanti cititi: doctori, psihologi, specialisti in comunicare, traineri si multi altii.

'De unde vine urmatorul tau gand? Ce culoare are? Ce forma are?'

Incepeau cursul privindu-se pe furis unii pe altii si il sfarseau imbratisandu-se intre ei, necunoscuti, ca exercitiu de iubire. Pauza, apoi alt curs si din nou vocea lui Rune, calma si inceata: 'Priviti-va mana stanga, deveniti constienti de mana stanga, de spatiul dintre degete, de varfurile degetelor. Priviti-va mana dreapa, deveniti constienti de ea, de spatiul dintre degete, de varfurile degetelor. Deveniti constienti de textura materialului pe care il atingeti. Inchideti ochii, daca doriti... deveniti din nou constienti... '. Si ramaneau asa, in liniste, cu ochii inchisi, suspendati in neant, si auzind doar respiratiile celorlalti si apoi din nou vocea lui Rune: 'De unde vine urmatorul tau gand? Ce culoare are? Ce forma are?'. Si tocmai cand unii se pregateau sa desluseasca o pata de culoare in intunericul ala deplin, crezand ca au ajuns unde trebuie, norvegianul le-o trantea senin: 'Dar gandurile vin si pleaca. Cine e martorul care observa toate astea? Tu? Dar cine esti tu? '. Aici ii baga in ceata. 'Esti tu gandurile tale sau constiinta ta?'. Intrebari prea multe si prea grele pentru unii. Plecau si nu mai reveneau. Altii, dimpotriva, se tin si acum de cursuri si sorb fiecare cuvant al lui Rune, ca niste studenti silitori. Asa isi si spun, studenti. In decurs de un an, de cand tot tine cursuri in Romania, Rune a avut aproape 2.000 de studenti. Cu unii a fost si in retreat-uri – un fel de rupere de lume undeva, la munte, cand toata lumea isi inchidea telefoanele, nu se mai uita la televizor, preocupandu-se doar de cele spirituale. In retreat-uri multi au invatat sa mediteze profund si sa se vindece singuri de boli.

'Daca mergi pe strada si te uiti in ochii oamenilor ai impresia ca nu-i nimeni acasa'

'Un retreat este o scoala de viata dura unde plangi si scapi de suferinta ca de niste toxine, razi, te imbratisezi, te certi, te impaci... intr-un fel, traiesti viata intens, esti prezent', zice Maria. Si nu numai. Acolo a meditat si s-a specializat in tot felul de tehnici de respiratie. 'Rune ne avertiza ca acum va trebui sa respiram pe nas, foarte intens, de 50 de ori. Cand am auzit de 50 de ori, era prea mult, noi eram obisnuiti sa respiram lejer. O sa simtiti ca nu mai puteti, ca va sufocati, ca o sa muriti, dar nu, nu-o sa muriti, ne spunea. Si chiar simti ca nu mai poti, ca mori, iar cand termini: uaau, am respirat eu atat? A doua zi, ceea ce ne-a spus el m-a incurajat sa fac 700 de respiratii rapide pe meditatie, o limita care mi se parea intangibila. Si nu te simti epuizat la final... '. De atunci, Maria mediteaza de doua ori pe zi, acasa, dimineata si seara si simte ca asta o intinereste si o ajuta sa treaca mai usor prin greutati. Dar uneori devine de-a dreptul amuzant: 'Odata a dormit o prietena la mine si dimineata eu m-am dus sa-mi fac meditatia. Faceam respiratia dragonului, ca un suierat rapid, asa. La final am intrebat-o daca am deranjat-o. Si ea a zis: a, tu erai? Eu am crezut ca tevile din bloc fac asa. Acum sunt convinsa ca vecinii mei cred la fel, ca de un an de zile, dimineata, la aceeasi ora sunt probleme cu tevile din bloc'.

'Dupa retreat, cand iesi afara si te uiti in jur, ti se ia o ceata de pe creier. Le vezi dintr-o data pe toate cat de frumoase sunt si te intrebi: am fost orb pana acum? Oamenii care vin la cursurile lui Rune au in ochii lor viata, sunt vii, prezenti, sunt acolo. Altfel, daca mergi pe strada si te uiti in ochii oamenilor ai impresia ca nu-i nimeni acasa', mai spune Maria.

Odiseea lui Rune: zece ani prin lume, pe urmele videcatorilor si a maestrilor

Dar cine este Rune? Pana la 26 de ani – un om obisnuit care se ocupa de publicitate. Avea firma lui si ii mergea bine. Cu toate astea, intr-o zi si-a luat lumea in cap si a plecat in Anzi, pe urmele vindecatorilor si a maestrilor spirituali. Zece ani a umblat prin lume, sa inteleaga si sa invete. A colindat China, Tibetul, India, Hawaii si Noua Zeelanda.

El insusi ne-a povestit intreaga epopee: 'De-a lungul vietii mele nu am fost fericit, chiar daca intr-o vreme aveam destui bani sa fac ce-mi doream. Dar tot nu eram fericit. Imi lipsea ceva si asa am inceput sa ma intreb ce. Apoi am inceput sa meditez si am plecat in Anzi, in Peru si in State. In Anzi exista o zona cu o traditie neatinsa, unde doctorii nu folosesc medicamente si au o traditie in vindecarea energetica. Se vindeca singuri pe ei insisi si comunitatea in care traiesc prin energie si prin citirea pulsului. Eu ma simteam liber printre ei, caci traiau atat de natural. Si atunci am inceput sa ma intreb cum as putea sa aduc modul lor de viata atat de natural acasa, cu mine. Dupa aceea am inceput sa ma intreb cum fac ei sa se vindece astfel, de ce avem noi probleme si cum functioneaza mintea umana. Pe urma, in calatoria mea am cunoscut cei mai buni vindecatori cu energie din lume si m-am intrebat de ce nu stie lumea de metodele lor. In calatoria mea am intalnit si intalnit doctori, profesori, oamenii de stiinta si psihologi, dar si aici parea ca lipseste ceva: acel mod natural de a fi'.

'Am vazut vindecari si miracole, dar in lumea energetica astea sunt naturale'

S-a intors acasa schimbat. Prietenii il tot intrebau ce i s-a intamplat. 'Atunci mi-am dat seama ca vreau sa impartasesc si celorlalti ce descoperisem. Caci daca eu eram fericit cu toate pe care le descoperisem, m-am gandit ca toata lumea poate fi. Si asa am inceput sa predau. La inceput au venit cativa oameni si apoi mii si mii. La final, pur si simplu isi schimbau vietile. Da, am vazut si vindecari si ceea ce poti numi miracole, dar in lumea energetica astea sunt naturale. Au folosit tehnici de meditatie si au avut intelegerea ca pot intr-adevar sa-si schimbe viata si sa-si urmeze chemarea. Si atunci cand oamenii isi urmeaza chemarea lor adevarata, intreaga lor viata devine meditatie. Multi oameni sunt pregatiti sa inteleaga ce spun, dar nu toti. Dar invatatura asta este pentru toata lumea pentru ca sta in natura umana sa fii fericit si sa ai o minte de calitate. Dar nu toti sunt pregatiti si tocmai de aceea folosim niste tehnici anume, pentru ca ei sa vada mai clar. Caci mintea unora este atat de intunecata, incat nu pot sa vada', mai spune Rune. Si continua, explicand cum a descoperit el ca poti atinge fericirea: 'Ceea ce te face cu adevarat fericit este atunci cand te opresti sa-ti mai cauti un tel caci atunci toate gandurile despre acest tel se opresc. Aceasta este fericirea si nu atingerea telului in sine; ci faptul ca deja ne oprim din cautarea lui. Inca poti avea teluri, dar acum poate ca o sa le atingi asa, din distractie'.

Desi a invatat mii si mii de oameni cum sa fie fericiti, in modestia lui, propria poveste de viata nu i se pare prea grozava. La inceputul interviului, Rune Heivang a ras si ne-a spus: 'Bine, dar sa stiti ca viata mea nu este chiar atat de interesanta. Este o simpla poveste tot asa cum orice viata in sine este o poveste'.

×