x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Noua modă a doamnelor din lumea bună. În ce hobby de lux au investit Alina Becali şi doctoriţa Ozana Moraru

Noua modă a doamnelor din lumea bună. În ce hobby de lux au investit Alina Becali şi doctoriţa Ozana Moraru

de Alina Turcitu    |    27 Feb 2012   •   12:17
Noua modă a doamnelor din lumea bună. În ce hobby de lux au investit Alina Becali şi doctoriţa Ozana Moraru

'Off, Doamne, mor dupa tine!', ii sopteste doctorita calului Platon, privindu-l dragastoasa drept in ochi. Apoi ii ia in brate intreg capul lui alb, prelung, si-l mangaie intre ochi cu varful degetelor, ca si cum ar dezmierda un copil mic. 'Da, mami, da, vrei sa ma pupi? Ia uite ce cuminte esti tu! Ce cal mai sta asa cuminte?'.

Doctorita Ozana Moraru a uitat ca undeva, mai in spate, ochii nostri ii scaneaza fiecare miscare. In secunda asta nu mai exista decat doua fiinte in Univers: ea si Platon. Asa face in fiecare zi, dupa 10 – 15 operatii pe ochi facute la clinica: soseste in grajd si-l ia imediat la pupat pe Platon. 'Are 17 ani, e un intelept, lui ii datorez existenta acestui centru de echitatie, este primul meu cal', ne explica. Caci Ozana Moraru, femeie delicata ca o papusa, s-a luptat barbateste pana cand a reusit sa construiasca in Ilfov, la Tancabesti, unul dintre cele mai moderne centre de echitatie din Romania. A avut curaj sa investeasca 4 milioane de euro in plina criza, exact cand ceilalti afaceristi se temeau sa scoata un leu de la ciorap. Banii i-a obtinut din afacerea proprie – prima clinica oculara privata din tara.

Cat costa sa-ti transformi calul in rege. Armasarii cu Swarowski

Ar fi putut sa-si satisfaca cele mai nebunesti capricii cu cele 4 milioane de euro, sa calatoreasca in cele mai excentrice locuri de pe Glob sau sa-si cumpere cele mai fine diamante. N-a interesat-o nimic din toate astea. Altceva si-a dorit ea acum, dupa ce s-a implinit profesional, dupa ce a intrat in randul elitelor europene in chirurgie oculara, dupa ce si-a construit o casa frumoasa cu piscina si, in sfarsit, dupa ce a atins luxul de a ramane rece in fata celor mai frumoase haine, celor mai frumosi pantofi. Caci a iubit atat de mult caii, incat si-a dorit anume sa aiba propriul centru ei de echitatie. Si n-a gresit investind: acum are clientela ei, fidela, formata mai mult din femei decat din barbati. Sunt doamne si domnisoare din lumea buna care nu se uita la bani: si-au cumparat dintr-un foc cai de rasa la zeci de mii de euro unul si ii platesc lunar pensiune de 400 de euro, fara sa clipeasca.

In schimb, caii lor duc o viata de rege: sunt dusati la copite si dati cu lac, spalati si apoi pusi sub lampi speciale, sa li se relaxeze muschii, stersi de transpiratie cu prosopul, tinuti cu paturi pe spinare sa nu raceasca si alergati intr-un manej cu lumina naturala, sa nu se streseze. Zilnic sunt bagati in seama, sa nu se plictiseasca singuri in boxe.

Pe langa pensiune, stapanii mai platesc veterinar, vaccinuri, suplimente nutritive, sprayuri pentru o coada si o piele stralucitoare si multe altele. Accesoriile, numai ele, pot sa coste enorm: o sa din piele fara prea multe pretentii poate sa coste 1.000 de euro, dar exista si sei pe comanda, la cateva mii de euro, croite special sa se potriveasca perfect pe spinarea calului. Ba unele doamne se dedau numai la valtrapuri asortate cu propriile haine de calarie sau la martingale cu cristale Swarowski.

Ozana Moraru cand i s-a fatat primul manz: 'Si am plans, va spun sincer, am plans asa, prosteste'

Dar pentru doctorita Moraru, echitatia nu este doar o afacere. E un stil de viata care i s-a lipit atat de tare de suflet, incat nu mai poate sa vietuiasca fara cai. Si chiar asa traieste: jumate de zi la clinica, in operatii, jumate printre cai. Uneori, cand se intampla ceva la centru, le si combina. Asa cum a facut cand ea, femeie de cariera fara copii, astepta sa-i fete prima iapa: 'Eram intre operatii, la pauza, si tot sunam la centru sa intreb: s-a intamplat, s-a intamplat? Nu, imi raspundeau de fiecare data. Intr-o zi m-au sunat si mi s-au parut cam suparati: V-am sunat sa va spun ca, uitati, a fatat. Da, si?, am intrebat nerabdatoare. Pai si aveti o manzuta foarte frumoasa, s-a ridicat imediat in picioare! Are asa niste picioare frumoase si zdravene! Atat am mai apucat sa zic: aaa! Si am plans, va spun sincer, am plans asa, prosteste. Dupa doua luni, mama manzutei a murit. Ce cosmar pentru mine! Cauta-i manzutei suplimente alimentare, dar ce poate sa suplineasca laptele matern? Si apoi, cauta-i pe cineva, pe oricine, sa nu fie singura, caci a plans dupa mama, nu pot sa va spun! Am incercat sa-i aduc un ponei, dar al naibii ponei era rau, o batea'.

Desi castiga bani de pe urma doamnelor proprietare de cai, o supara cele care si-au cumparat animal doar de fita, ca sa dea bine. 'Poti sa faci moda cu haine, dar nu poti sa o faci cu un animal. Si am vazut cazuri in care doamnele isi cumpara cal si apoi nu le mai intereseaza sa vina pe la el sau, daca vin, o fac numai asa, sa socializeze sau sa fumeze. Probabil se gandesc ca, la colectia de diverse bunuri, printre care un Ferrari sau mai stiu eu ce, merge si un cal. Firesc este sa le placa sa-l atinga, sa-l bage in seama, sa-l ingrijeasca. Nu: vin asa, de fite, imi aprind o tigare, eventual calare si dupa aia cand trebuie sa dau o perie pe el, plec ca miroase', adauga doctorita Moraru.

Alina Becali, 18 ani. Sacrificiile unei fete bogate din dragoste pentru cai

Alina Becali, fiica lui Victor Becali, are doar 18 ani si nu face parte din categoria 'fite'. Calareste de la opt ani, iar tata i-a cumparat trei cai de super-rasa, fiecare valorand cate o masina scumpa. Alina ii iubeste atat de tare, incat vine sa-i vada la centru in fiecare zi, dupa scoala. Ca sa-si faca timp de cai, are fiecare minut dramuit la sange: dimineata scoala, dupa amiaza antrenamente cu caii la baza de echitatie a Ozanei Moraru, seara teme. Nu iese in cluburi, nu cutreiera in nestire magazinele cu haine scumpe, n-are timp de asemenea maruntisuri. Fiecare clipa a vietii ei e calculata cu precizie de nemtoaica. Poate tocmai de aia a reusit sa castige pana acum nenumarate premii in echitatie. La anul va pleca la studii in Germania si musai va lua cu ea macar doi cai.

'Eu pun pe primul loc dragostea fata de cai si dupa aceea performanta mea. De exemplu, vorbesc cu ei ca si cu un om, chiar daca ei nu-mi pot raspunde. Nu fac diferenta intre un cal si un om. Tratez calul ca pe un om, vin si-l scot chiar si-n ziua de Craciun fiindca nu inteleg de ce ar trebui el sa stea in boxa si noi sa ne simtim bine. Sau, atunci cand nu ma simt bine sau cand sunt suparata vin la caii mei si simt ca stau de vorba... cu un psiholog, nu cu niste animale. Simt ca ma linistesc, ca ma inteleg'. Vorbele astea Alina le rosteste cu cel mai serios chip cu putinta.

Ea nu se joaca cu caii, niciodata n-a facut-o; pur si simplu traieste prin echitatie. Refuza petreceri si vacante exotice de Sarbatori, ca sa poata veni zilnic la cai. Tot pentru ei refuza gasti si distractii. Daca are de ales intre a-si cumpara ei o rochie frumoasa si o sa pentru cal, alege saua. 'Mereu am crezut ca eu am tot ce-mi trebuie, asa ca am vrut sa le cumpar lor mai multe decat mie', ne explica. Priveste urechile lui Quinto si se emotioneaza: 'E greu de explicat. Caii sunt ca niste copii pentru mine, chiar daca eu sunt tanara'.

Crede ca datoreaza cailor insasi o parte din educatia ei: 'Le datorez faptul ca nu am luat-o pe drumuri gresite la varsta aceasta destul de periculoasa. Eu pur si simplu mi-am ocupat tot timpul cu caii si cu antrenamentele si atunci n-am mai avut timp si de altceva'. Toate lucrurile astea Alina le spune firesc, natural, ca si cum ar fi cea mai simpla si mai modesta fata din Romania.

×