x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Ostrovul luminat

Ostrovul luminat

de Razvan Barbulescu    |    29 Apr 2008   •   00:00
Ostrovul luminat

Se rostuiesc lucrurile pentru Inviere la Minastirea Cernica. Inca de la 6 seara, jandarmii ocupa "dispozitivul" - aleile, Biserica Sf Gheorghe, cimitirul, biserica Sf Nicolae, jos, spre lac, unde se va tine slujba. Democratie greu de suportat pentru jeepuri, audi, toyote, mertane, nevoite sa se aliniaze linga loganuri, matizuri si chiar dacii. Se parcheaza de-alungul soselei, sub privirile vulturesti ale agentilor, pe care a cazut norocul sa fie de serviciu in noaptea de Paste.



Se rostuiesc lucrurile pentru Inviere la Minastirea Cernica. Inca de la 6 seara, jandarmii ocupa "dispozitivul" - aleile, Biserica Sf Gheorghe, cimitirul, biserica Sf Nicolae, jos, spre lac, unde se va tine slujba. Democratie greu de suportat pentru jeepuri, audi, toyote, mertane, nevoite sa se aliniaze linga loganuri, matizuri si chiar dacii. Se parcheaza de-alungul soselei, sub privirile vulturesti ale agentilor, pe care a cazut norocul sa fie de serviciu in noaptea de Paste.


Luat in custodie de jandarmi, "obiectivul" Cernica aduce cu Ghencea in zi de meci. Dar nu te enervezi, ba ti-e chiar bine dupa ce observi ca tot pe la aceeasi ora palcurile de cersetori isi marcheaza teritoriile. E doar inceputul. Un baiat cu plete si fata de seminarist, care vinde la intrare iconite, brelocuri, lantucuri etc, lipit de alte doua tarabe, ne lamureste scurt: vin baietii si la manglit, daca nu esti cu ochii pe ei. Seminaristul ne mai zice ca el e singurul care vinde obiecte de cult de la minastire, ailalati sint privati, lipitori, icoanele nu lor sint sfintite.

Sfirsiti de muncile din timpul postului, calugarii dorm pe rupte. O exceptie fac cei de la bucatarie, unde o namila in maieu ne atentioneaza dusmanos sa nu facem poze. In spatele minastirii, spre gardul ce imprejmuieste domeniul, peisaj bucolic animat de un personaj de-al casei. Un calugar blajin, cu parul strins coada, parintele Grigorie (avea sa ne dezvaluie numele ezitind, adica la ce ar conta cum se numeste), stringe citeva cearceafuri. In ultimele zile a framintat si aluatul pentru anafura si s-ar fi odihnit si inca ii mai ramasesera multe nefacute. Dincolo de gard, descoperi lacul si malul plin de viloaie de ultima ora.

De unde vine farmecul Minastirii Cernica? Parerea citorva calugari, ca la extemporal, aflata in Vinerea Mare. Pentru asezarea ei de vis, intre ape, pentru pacea si linistea din oaza de verdeata, care odinioara stapinea codrii Vlasiei, pentru cimitirul plin de nume mari ale culturii romane, pentru aerul tare al padurii din apropiere, pentru minunile Sfintului Calinic, ctitor al bisericii Sf Gheorghe si al cetatii, pentru racla cu Sfintele sale Moaste, pentru Chivotul cu Sfintele Moaste al Sfintului Cuvios staret Gheorghe...Din elicopter (pliant al minastirii), peisajul e fascinant. Vazut de jos constati ca aici e de muncit. De doi ani de zile manastirea spera, pentru a-si face treburile ca un adevarat proprietar, sa-i fie inapoiate padurea si pamintul pentru care exista documente certe de proprietate si o hotarire in acest sens. Pina atunci traiesc cu teama ca in ritmul in care se fura paminturile in Romania nu vor mai exista nici codrul, nici terenurile, si nu vor mai avea ce sa primeasca.

Greu cu postul. In fata bisericii Sf Gheorghe, in incaperea destinata vinzarii obiectelor de cult, un calugar vioi ne zice ca "anul asta cu postul a fost mai greu ca niciodata". De ce? "Nu stiu, dar cum sa muncesti cu spor dupa sapte saptamini de urzici! Da' dupa Invierea mica de duminica, slujba extraordinar de frumoasa, tinuta aici in biserica Sf Gheorghe, punem si noi de-o masa mare, ca meritam". Vineri, parintele staret denumea altfel cele "sapte saptamani de urzici": "calatoria sfinta a postului celor 40 de zile".

Se face de zece noaptea. De pe la ceasurile opt si jumatate chiliile incepusera sa prinda viata. Drumul din mijlocul peninsulei se umple de lume, care se-nsira catre biserica Sf. Nicolae, inconjurata de schele. In plin santier, cu bani putini, lucrarile inainteaza anevoie. La clopotnita, un calugar tinar se omora cu lacatele usii, care abia se inchide.Un jandarm si o jandarmerita, frumosi ca intr-un pliant al ministerului, ii spun si ei Karinei ca n-avem voie sa facem poze, fiindca e proprietate privata. Atunci, ce, Doamne iarta-ma! o cauta toata populatia asta pe o proprietate privata? Jandarmii top-model n-au nici o vina, isi fac treaba, dar, in general vorbind, iti sta pe limba intrebarea de ce n-ai avea voie sa faci poze intr-o minastire, interdictie valabila in fata unitatilor de tancuri cu tancuri din cel de-al doilea razboi.

In biserica Sf. Nicolae, tixita de credinciosi, mai mare decit ti-o poti inchipui cind o vezi din afara, Karina descopera uimita ca mina fecioarei Maria din icoana de argint este calda.

Cind a inceput slujba Invierii era deja frig. Indemnul "Veniti de luati lumina!" s-a asternut peste intregul ostrov, aprins intr-o clipa de sutele de luminari...E unu si jumatate si in statia autobuzului care nu mai venea oamenii au facut focul ca sa nu-nghete. In ciuda convingerii regia de transport ca "mijloacele vor circula toata noaptea".




×
Subiecte în articol: reportaj