INTERVENŢIE ÎN FORŢĂ.● Autorităţile s-au luptat cu romii pentru salubrizarea unei străzi bucureştene
Mormane de bălegar, căruţe, cai, fiare vechi, resturi menajere, obiecte
furate şi capre. Toate acestea au fost scoase ieri cu forţa dintre
blocurile de pe Strada Piscul Crăsani, din cartierul bucureştean
Militari. Fiul proprietarului casei de la numărul 97 B, cel care aduce
de mai mulţi ani comunităţi de romi în spatele curţii sale, a ameninţat
autorităţile cu răzbunarea.
INTERVENŢIE ÎN FORŢĂ.● Autorităţile s-au luptat cu romii pentru salubrizarea unei străzi bucureştene
Mormane de bălegar, căruţe, cai, fiare vechi, resturi menajere, obiecte furate şi capre. Toate acestea au fost scoase ieri cu forţa dintre blocurile de pe Strada Piscul Crăsani, din cartierul bucureştean Militari. Fiul proprietarului casei de la numărul 97 B, cel care aduce de mai mulţi ani comunităţi de romi în spatele curţii sale, a ameninţat autorităţile cu răzbunarea.
Femei, puradei şi bărbaţi de toate vîrstele au încercat să-şi apere în fel şi chip bucata de pămînt ocupată fără forme legale. Cum a ajuns şatra în cartierul Militari? "Am găsit şi noi locu’ ăsta şi ne-am aşezat aici. Unde să ne ducem?", ne explica o bătrînă abia trezită din somn, fără să ştie ce ar fi trebuit să spună. Mai tîrziu au ajuns la un consens: "Sîntem aici cu acordu’ proprietarului!", strigau toţi în cor, devenind agresivi.
EXPLICAŢII. La o oră după ce au intrat utilajele ADP-ului în mijlocul şatrei de cartier, a apărut în forţă şi fiul proprietarului casei de la nr 97 B, Mihai Tufă: "Domne, oamenii ăştia sînt prietenii mei de ani de zile. Care gunoi domne? Ce gunoi? Ăla e maldăr de pămînt", ne tot explica el, arătînd spre amestecătura de bălegar cu resturi menajere, bolovani, noroi umed, sticlă spartă şi anvelope uzate. "Păi miroase, că sînt animale, domne!", i-a explicat cu nonşalanţă reprezentantei primăriei, ca şi cum n-ar fi fost nimic anormal să ai nişte cai şi nişte capre în cartierul Militari, printre blocuri. Asta după ce a aflat că amenda este de la 300 de milioane la 700 de milioane pentru salubritate.
AMENINŢĂRI. "Io am stat 13 ani în puşcărie, am fost şi plecat din ţară, da’ să moară famelia mea de nu vînd aici şi cu banii ăia plătesc oameni să vă caute şi pe voi şi pe copiii voştri. Să moară famelia mea dacă nu mă fac hiduc! Îmi dărîmi mie gardu’ ca să iei gunoiu de-aici... Da’ asta nu rămîne-aşa! Io în viaţa mea n-am iertat niciodată. Io nu ştiu să iert! O să mai vorbim... Aveţi copii, mai vorbim noi!", ţipa Mihai Tufă către toţi cei veniţi la curăţenie. Din cadastru reiese că fîşia de pămînt pe care se aşezaseră romii aparţine lui Iordan Dumitru, nu lui Tudor Tufă. Reprezentanţii primăriei spun că locul este în litigiu de mai mulţi ani, din cauza unor chitanţe de mînă false ale familiei Tufă.
DEZNODĂMÎNT. Scandalul nu s-a terminat. Şi curăţenia va mai dura cîteva zile, pentru că e mult gunoi de cărat la groapa de la Chiajna. Doi dintre cei evacuaţi au fost arestaţi pentru că s-au opus prin forţă. "Ne-a luat de milă să ne bage aicea, că eram la Lacu’ Morii. Da’ tot acolo o să ne ducem, că n-avem unde!", ţipa una dintre femei. Unii spun că sînt din Alexandria, alţii din Tîrgu Mureş, alţii din Bolintin. Zeci de oameni. Nu se vor întoarce în localităţile din care au venit. Îşi vor găsi alt loc în Bucureşti, cu sau fără acordul proprietarului... "Au venit foarte multe sesizări la Sectorul 6, aici s-a format un focar de infecţie şi a trebuit să intervenim, din ordinul primarului, pentru a salubriza această zonă. Nu sînt construcţii, sînt deşeuri, ca atare, le vom scoate din această zonă, pentru salubrizare", a declarat purtătorul de cuvînt al Primăriei Sectorului 6, Mihai Anghel.
ANTECEDENTE. Nici şatra de pe Strada Piscul Crăsani nu este singura din Bucureşti, nici proprietarul nu e la prima confruntare cu autorităţile. "În urmă cu vreo trei ani am venit să scoatem de aici o improvizaţie despre care proprietarul a spus că ar fi saivan pentru oi. N-am găsit nici o oaie – cine a mai văzut să creşti oi în Bucureşti, într-un cartier?! – dar mirosea îngrozitor şi deranja pe toată lumea din împrejurimi", ne-a explicat Florin Călin, şeful serviciului de "Disciplină în construcţii". Oamenii de la primărie spun că cei care au fost alungaţi de-a lungul timpului din spatele casei lui Tudor Tufă au declarat că îi plăteau acestuia chirie. Tot ei ne-au explicat că s-a mai încercat de cîteva ori distrugerea şatrei din spatele curţii lui Tufă, dar pînă acum nu s-a reuşit, pentru că proprietarul casei de la numărul 97 B a adus alte comunităţi în fiecare an.
Citește pe Antena3.ro