x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Şi-a ucis soţia în Austria, a îngropat-o în România. Verdict: închisoare pe viaţă

Şi-a ucis soţia în Austria, a îngropat-o în România. Verdict: închisoare pe viaţă

de Istvan Deak    |    12 Sep 2012   •   16:42
Şi-a ucis soţia în Austria, a îngropat-o în România. Verdict: închisoare pe viaţă

Judecatoria din Wiener Neustadt (Austria) a anuntat verdictul in cazul crimei care a ingrozit localitatea Biborteni din Covasna la inceputul anului 2011.

Cadavrul unei femei de 55 de ani, stabilita alaturi de sotul ei inca din 1986 in Austria, a fost gasit de criminalistii austrieci si romani in Biborteni (Covasna) la inceputul lunii aprilie 2011. Femeia zacea infasurata intr-un covor intr-o groapa de aproape doi metri adancime sapata intr-o sura. Suspectul principal a devenit chiar sotul ei (60), anchetatorii romani plecand de la premisa ca acesta ar fi ucis-o pe drum sau chiar in Romania in urma unei dispute pe tema divortului dintre cei doi. Cazul a fost preluat de criminalistii austrieci, iar ancheta lor a scos la iveala amanunte socante.

De 30 de ani in Austria

Cuplul de origine romana se stabilise de aproape 30 de ani in Wiener Neustadt. Aici li s-au nascut trei fete, insa familia nu era nici pe departe una fericita. In timp ce femeia lucra intr-un supermarket din localitatea Baden, barbatul era somer. In momentul in care romanca de 55 de ani si-a dat seama ca barbatul ii fura din bani ca sa-i cheltuiasca cu amanta lui, l-a anuntat ca divorteaza. Barbatul s-a temut ca va pierde atat casa din Austria, cat si pe cea din Romania. Comisarul-sef Leopold Etz, care a investigat cazul, sustine ca fetele cuplului au marturisit ca scandalurile dintre cei doi erau la ordinea zilei inca de acum sapte ani. "Cei doi locuiau impreuna cu doua dintre fiicele lor, insa sotii nu imparteau aceeasi camera, nu comunicau si se vedeau foarte rar. Au existat chiar scene violente intre cei doi, relatiile dintre mama si fete fiind si ele precare',a dezvaluit Etz.

A ucis-o in Austria

Conform rechizitoriului intocmit de procurori, crima a avut loc la data de 22 februarie 2011, intre orele 18 si 21:30. In cursul zilei de 23 februarie, barbatul decide sa plece spre Romania cu duba sa. Pe drum, el este implicat intr-un accident rutier minor, insa decide ca duba sa fie transportata la Biborteni, ceea ce a mai durat o zi. In mod surprinzator, el a reusit sa ascunda in tot acest timp cadavrul in duba. In momentul in care s-a intors fara masina in Austria, el a intrat imediat in atentia autoritatilor. Chestionat pe aceasta tema, barbatul admite ca a vandut masina in Romania si a beneficiat de un tratament naturist pentru problemele sale cardiace, insa nu a putut spune nici unde a beneficiat de tratament, nici numele cumparatorului masinii. Ancheta a scos la iveala ca masina a fost vanduta cu conditia sa fie distrusa ca fier vechi, insa cumparatorul nu a mai apucat, masina fiind preluata de anchetatori. La data de 17 martie 2011, barbatul a fost retinut, fiind suspectat ca si-a ucis sotia, pe care o declarase disparuta cu o luna in urma.

Surpriza din sura

Din ancheta criminalistilor romani a rezultat ca, in timpul vizitei din februarie, barbatul isi cumparase inca un teren in Biborteni. Aici a fost gasita masina cu care isi tractase duba in Romania. In sura, anchetatorii romani au dat peste o groapa de 150x80cm acoperita cu paie. La o adancime de peste 1,4 metri zacea cadavrul femeii. Era deja acoperita de apa si de o bucata de plastic, totul infasurat in doua bucati de covor. Medicii legisti au stabilit ca initial femeia a fost lovita in cap cu un obiect ascutit, apoi a fost ucisa prin asfixiere.

"N-am ucis-o'

Cazul a ajuns in instanta, procurorii solicitand pedeapsa maxima: inchisoare pe viata pentru crima cu premeditare. Daca pe toata durata anchetei barbatul si-a sustinut nevinovatia, el a facut greseala sa recunoasca in arest unui coleg de celula tot ce s-a intamplat. Acesta a anuntat imediat procurorii. Confruntat cu aceasta situatie, barbatul si-a schimbat pozitia. "Nu am ucis-o eu. Am gasit-o moarta in casa. In data de 22 februarie cand am intrat in casa noastra, sotia mea zacea fara suflare pe podea. Am incercat diferite proceduri de resuscitare, insa nu au functionat. Atunci am decis sa ii indeplinesc ultima dorinta. Ne-am promis reciproc ca, in cazul in care unul dintre noi va muri, celalalt va avea grija ca somnul de veci sa aiba loc in localitatea Biborteni din Romania. Am respectat-o pe sotia mea si am vrut sa o onorez cum se cuvine', a spus barbatul in cadrul procesului, conform Kronen Zeitung.

Motivul crimei: amanta si banii

Ancheta a aratat si faptul ca in casa cuplului traia si amanta barbatului, originara tot din Romania. Din perspectiva fetelor, personajul negativ era mama lor. Lucrurile au degenerat in momentul in care barbatul a dat peste economiile sotiei de 95.000 de euro (suma destinata fetelor ca dar de nunta). Barbatul a luat banii si i-a impartit cu fetele sale. Dupa ce femeia a intentat divortul, sotul lacom a dat peste o noua suma ascunsa de romanca de 55 de ani. Acesta a fost momentul in care a pus la cale un plan de a scapa de ea si de a ramane cu casele si banii. Conform anchetei, fetele nu pot fi trase la raspundere pentru complicitate, fiindca s-a ajuns la concluzia ca ele nu au stiut de planurile tatalui lor.

Amanari

Procesul a inceput in luna decembrie a anului trecut, insa a fost amanat, in mod repetat, din cauza problemelor medicale ale barbatului. El a fost reluat in august, instanta ascultand prin conferinta video depozitiile a 10 localnici din Biborteni, rude si prieteni ai cuplului, care au intarit rechizitoriul intocmit de procurori. Luni dimineata, Judecatoria Wiener Neutstadt a anuntat verdictul. Juratii nu au crezut varianta lansata de barbat si l-au gasit vinovat de crima cu premeditare, condamnandu-l la inchisoare pe viata.

×
Subiecte în articol: romania austria sotie ucis ingropat