x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Străzi Deschise – un proiect cu gropi și fără apă caldă

Străzi Deschise – un proiect cu gropi și fără apă caldă

de Petru Victor Popa    |    31 Mai 2021   •   07:20
Străzi Deschise – un proiect cu gropi și fără apă caldă

„E o inițiativă pentru aer curat, pentru mișcare și sănătate, dar și o ocazie pentru bucureșteni (…)  să descopere farmecul orașului” - Nicușor Dan, primar al Capitalei, mesaj postat pe Facebook, cu ocazia debutului acțiunii „Străzi Deschise”. Unul dintre comentariile virtuale: „Bată-te norocul, Nicușor Dan, am crezut că-i proiectul apei calde!”.

Într-o Capitală pe care tot mai mulți o văd măcinată de gropi, stoarsă de trafic și unsuroasă din pricina lipsei apei calde, sâmbătă, a început acțiunea „Străzi Deschise”.

Primarul Nicușor Dan a luat caimacul pe „virtual”: a postat încă de joi că între Kiseleff și Unirii vor exista – timp de aproape jumătate de an – șapte zone care vor deveni, pe timp de weekend, spații pietonale. Proiectul nu-i aparține primarului, ci unei asociații – ARCEN – care a mai derulat proiectul și în trecut, cu mult timp înaintea actualului edil. Doar că acum a fost un pic altfel: cu nervi și ironii. Aruncate tot virtual.

La început de acțiune e la fel ca în stare de urgență coborâtă pe fond de pandemie. Acolo unde Calea Victoriei se varsă în Dâmbovița, „pietonala” e aproape goală. În rest, traficul e intens. Cu scrâșnirea dinților și înjurături reciproce. Comune, doar la adresa edilului. Unii sunt calmi – au trecut prin vârf de aglomerație cu o zi înainte, când doar străbaterea pasajului de la Unirea se făcea în mai bine de zece minute.

Pe după-amiază, lumea a început să apară. „Ce bine e după pandemie”, „Am revenit la viață”, „Purtatul măștii a fost ca o nedreptate” - gânguresc unii prin fața unor camere de luat vederi. „Ai dreacu reziști”, comentează un curier cu ghiozdan cu mâncare în spinare. Tonul e fără răutate, omul continuă: „Uite, p-ăla îl știu. Venea în fiecare weekend să protesteze la Victoriei. Pe urmă se plimba pe aici, la marș. Na, că acum se plimbă legal”. Curierul nu e supărat mai deloc pe „Străzi Deschise” - e pe bicicletă, iar toate comenzile pentru restaurantele din centru se trimit către curierii cu velocipede.

 

„Aer de Sintești” în acord de „Purple Rain”

Vizavi de Muzeul de Istorie, trei domnișoare se trag în poză pentru Facebook, probabil. Acolo, pe contul primarului e vijelie. Cam cum amenință și norul care coboară dinspre Militari. Tot dinspre acel cartier pica și un mesaj virtual pentru edil: „Fă ceva cu Militari-ul ăla, că-mi cresc copiii mari pe bancheta din spate, până acasă”. Pe Victoriei alunecă la ralanti câțiva bicicliști. Au schimbat parcurile cu betonul centrului. Explicația, poate, e tot pe contul primarului general. Acolo, unii spun că în Tineretului și Herăstrău au apărut… șerpii. Căpușele și mizeria sunt chestii deja obișnuite. „Aer curat este mai mult prin parcuri, dar parcurile sunt părăsite de dumneavoastră. Parcul Tineretului e locul șerpilor acum, așa arată. Sunteți de ceva vreme primar, ce scuze mai aveți?”, arată cineva. Un altul conchide: „Păi dacă în parcuri iarba e cât copacul, da, normal, hai să ne plimbăm pe străzi…”.

La intersecție cu „Elisabeta” se potrivește, cumva,  „definiția”  aruncată pe contul edilului: „Aer de Sintești”. Pietoni și bicicliști stau la semafor cu nasul în noxele mașinilor ce trec, înșiruite, dinspre Universitate. E și un pic de fum, seamănă cu izul de ars.

Lângă zidul fostului Palat al Telefoanelor, un „macho” falsează „Purple Rain”, sub privirea aruncată de fotografia unui erou mort în Revoluție. Două „pisi”, singure,  cu tricou mulat peste pieptul mare și cu pantaloni trași adânc, se scurg lasciv în ochii chitaristului. O alta aplaudă, una se unduiește. Miroase acru a mâncare și borhot. A plouat și greaua aromă de clisă și asfalt se combină și cu odorizantul domnișoarelor. „O să miroasă super mișto pe bulevarde cu toți bucureștenii nespălați. Pune mâna și rezolvă treaba cu apa că, altfel, mă provoci să fac o ieșire (părinți și copii) la tine în poartă cu savonierele în mână și cu prosopul pe umeri”, comentează unul pe anunțul primarului Nicușor din virtual.

La câțiva metri de „Purple Rain” și asistența sa - care aplaudă frenetic - unul mângâie clapele unei pianine. Sună a Bach, sună bine. În jurul lui nu e nimeni. Se vede doar asfaltul crăpat. Problema gropilor apărute în Capitală inundă contul edilului.

 

Cratere și junglă

„Străzi asfaltate sau măcar plombate, pe când? Unele gropi au ajuns vedete la TV…”, zice unul. Un altul îi ține isonul: „Nicușor Dan, de asfaltat, mai asfaltăm și noi sau vreți să avem tranșee dacă ne atacă rușii (…) Parcă ne-am întors pe vremea lui Lis”.  „Acțiunea «străzi fără gropi» nu aveți?”,  comentează și al treilea. Pe centru nu sunt atât de multe cratere, doar asfaltu-i denivelat în valuri pe porțiuni de „Magheru” și vizavi de Cocor. Chiar când dai în pasaj, în dreptul Lipscaniului și al sediului unde primarul și-a făcut campania electorală, mașina se leagănă, zici că-i barcă. Dar doar la viteze mari; în traficul de pe zi nu se simte: „Văd zilnic străzile astea, stând în trafic. Vineri, ploaie – parcarea București, rezistă”.

Probleme cică ar fi și mai sus, pe Bălcescu – „este o adevărată aventură pentru mașini și un focar de infecție (…)”. Un alt bucureștean – care se declară chiar votant al actualului edil - trece, pe virtual, de la gropi la estetic: „Dacă tot devine pietonal centrul, poate tundeți iarba, pentru că este o junglă”.

Pe Calea Victoriei, înspre Amzei, se stă la cârciumile adiacente, nu aleargă nimeni, bicicliștii se feresc de cetele de băieți și fete călare pe trotinetele electrice. Cu un râgâit, unul își îndeamnă copilul la mișcare: „Hai, tată, că am mâncat cam mult”. Puștiul se uită la doi țigani care țin o cutie din care niște papagali trag bilete norocoase contra cost. La cei doi se uită și un agent de la Locală. Cei câțiva metri până la completarea contravenției par a fi cale lungă. Agentul preferă confortul specialei puse de-a curmezișul, să ferească pietonala. Cu un supt de dinți superior, polițistul local trece pe telefon în interes privat. „Ce știi, aia faci, pui bariere!”, urlă Facebook-ul.

 

Dinozaurii urlă a pustiu

Un comentator a rămas „off topic”, poate de la ploaia căzută peste Capitală. „Pentru zonele inundate primăria pune la dispoziție și hidrobiciclete?”, se întreabă bucureșteanul pe contul lui Nicușor Dan. Doișpe inși îi apreciază imediat comentariul. Apa e strânsă în băltoace largi, în buza Pieței Victoriei. În alveolă nu e nimeni. Mașini sunt întinse până spre statuia Aviatorilor, pe Kiseleff e liber. La Muzeul Geologic, dinozaurii urlă a pustiu. E o expoziție, iar o figură de tiranozaur scrutează bulevardul aproape gol. Pe prima bandă merg acum două femei cu batice. Sunt venite să vadă Capitala. O rudă mai tânără le filmează cu telefonul. Artera e a lor. „n rest le avem pe toate, avem trafic lejer, străzi fără gropi, infrastructura este super ok... ai grijă de parcurile pline de șobolani și de căpușe…”, e un fel de ironie aruncată la subiectul „Străzi Deschise”. Cineva întreabă on line dacă la eveniment participă și căpușele de pe Kiseleff, între asfalt și peluze, câțiva își plimbă câinii. Pe contul edilului general, lumea vorbește că nu sunt singurele animale întâlnite în Capitală: „Domnule primar pe care te-am votat, te rog, rezolvă problema cu șobolanii de pe străzile Bucureștiului”. Un alt mesaj trimis primarului e stil campanie cu haștag  - „Închideți tot centrul!”. Semnează #salvațisobolanii din București.

 

„Cea mai mare realizare”

„Bucureștiul arde în jeg, în aglomerație, în corupție și în urâțenie și primarul se piaptănă”, este o concluzie trasă în lumea virtuală. În real, lumea nu a fost speriată de rafalele de ploaie căzute în mijloc de acțiune. Toți s-au strâns la terase. Și acolo au rămas. De la mese, mulți au pornit către gurile de metrou. La Unirea, la fântâni, apa țâșnește vioi în roșu și galben, unul caută, civilizat, un coș de gunoi. Un paznic alocat locului îi spune că nu știe unde-și poate arunca punguța cu resturi. Dinspre Prelungirea Ghencea răzbate un mesaj virtual: „Puteți adăuga și Prelungirea Ghencea la harta cu zone pietonale. Mașinile stau ca și parcate în trafic, nu se circulă decât perpedes sau cu bicicleta”. Parcate sunt și câteva autoturisme la Ateneu. Doar că acolo, perceptorul Primăriei sare, prompt, cu chitanțierul. Taxa pe oră e babană.

În smogul creat de asfaltul udat de ploaie și de țevile de eșapament ale celor opriți la semafoare, la Unirii, lumea e din ce în ce mai densă. Doar că preferă cheiul Dâmboviței, spre Biblioteca Națională. Bubuind cu mașina într-o groapă de se înfundă mai bine de jumătate de roată, unul înșiră sfinți și apostoli la adresa edilului.  În virtual, postarea edilului strânge concluzie ironică: „Gata! S-au rezolvat toate problemele în București”. Are și o completare: „Cea mai mare realizare de când sunteți Primar”. Un alt localnic stârnește zâmbete: „Dar la proiectul «Ne retragem că nu ne duce capul decât la căcănării» nu dați startul?”.

 

×
Subiecte în articol: Străzi Deschise nicusor dan