x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Sunt mama cu norma intreaga"

"Sunt mama cu norma intreaga"

de Cristian Petru    |    13 Aug 2005   •   00:00
"Sunt mama cu norma intreaga"

Gail Crowell, sotia unui specialist canadian care lucreaza la Centrala de la Cernavoda, s-a indragostit de Romania, desi este aici doar de cateva luni. Nu vorbeste inca romaneste, dar ii plac oamenii, locurile si mancarea noastra.

Am intalnit-o la Complexul de Cazare al Centralei Nucleare de la Cernavoda. Era cu fiul ei, Ryan, si faceau baie in piscina. Gail Crowell este sotia unui specialist canadian care lucreaza la Centrala de la Cernavoda. Femeia s-a mutat pentru doi ani in Romania, in ianuarie 2005. Nu vorbeste inca romaneste, dar ii plac oamenii, locurile si mancarea noastra.

Jurnalul National: Cum ati ajuns aici?
Gail Crowell: Sotul meu lucreaza la Centrala Nucleara. Am ajuns aici la 12 ianuarie 2005.

Inainte de a veni aici, stiati ceva despre Romania?
Am invatat la facultate. Stiam cate ceva din istoria Romaniei, despre prezent, deci nu am fost surprinsa cand am ajuns aici. Stiam ca vin in Europa si asta era tot ce imi doream.

V-a fost teama sa parasiti Canada, sa veniti aici?
Nu, nu mi-a fost teama deloc. Nu mergeam in Irak. Veneam intr-o tara in care nu sunt probleme diferite fata de alte tari.

Ce a spus fiul dumneavoastra cand i-ati spus ca veti veni in Romania, ca va pleca de langa prietenii lui, din casa lui?
A fost putin trist, are doar 6 ani. Dar i-am spus ca e doar pentru doi ani si ca se va simti bine, ca va invata multe, ca isi va face multi prieteni. Asa ca pana la urma a fost fericit. Acum si-a facut prieteni aici si nu prea ar mai vrea sa plecam.

Acomodare

Inainte unde ati locuit?
In Ontario, langa o alta centrala nucleara.

Ce munceati in Canada, inainte de veni aici?
Eram administrator la o corporatie mare.

Acum sunteti "mama cu norma intreaga"?
Renuntasem la serviciu cu aproape un an inainte, deci nu a fost atat de dificil. Ce mi se pare mai greu e ca nu il am pe sotul meu langa mine tot timpul. Aici lucreaza de la 7:00 dimineata la 17:30. Acolo lucra trei zile si doua le avea libere. Imi e dor de vremurile acelea. Imi e dor de prietenii mei de acolo, din Canada.

V-ati facut prieteni aici?
Da, mi-am facut prieteni: canadieni, italieni, egipteni, pakistanezi, parintii colegilor lui Ryan.

Ati venit in ianuarie. Cum a fost prima iarna aici?
Am prins ninsori multe. Noua, fiind din Canada, ne place zapada. Am facut o multime de fotografii, pe care le-am trimis acasa. Totul era mult mai colorat decat e acum. Vara, totul e verde. Atunci era alb si verde. Era foarte frumos.

Ce faceti aici, cu ce va ocupati timpul?
Sunt instructor de aerobic. Fac asta doar pentru ca imi place. Sunt voluntar si la scoala, la biblioteca si sunt mama cu norma intreaga.

Si in rest?
Lucrez cu fiul meu, ma mai plimb cu bicicleta. Programul meu este de obicei lejer. Nimic nu este obligatoriu de facut. A... trebuie sa pregatesc pranzul pentru sotul meu. La ora 12:00, toate femeile merg acasa si pregatesc pranzul pentru sotii lor. Astea sunt singurele mele "locuri de munca".

Descoperind Romania

Ati calatorit prin Romania?
Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am venit aici. Voiam sa vizitam locuri pe care in mod normal nu le-am fi vazut, cum ar fi, de exemplu, Egiptul. Fiind aproape, putem merge chiar de mai multe ori. De asemenea, putem merge usor in Grecia, in Turcia, in Bulgaria. Am fost la munte, la Brasov. Aici, hotelurile, restaurantele, totul este mult mai ieftin decat in Canada sau, de fapt, fata de orice loc din Europa. Si asta ne face sa calatorim mai mult. Plus ca personalul din locurile in care mergem este foarte serviabil.

Ati fost si in Bucuresti?
Da, am vizitat Muzeul National de Istorie. Mi-a placut mult de tot orasul. Am auzit ca are o viata de noapte foarte activa, dar nu am avut ocazia sa aflu singura. Bucurestiul este ca si Toronto: oras mare in care trebuie sa ai grija, sa iti pazesti spatele. Noi nu stam mai mult de doua saptamani fara sa mergem si in alt oras. Merg la cumparaturi la Constanta.

Va plac produsele romanesti?
Ce inseamna produs romanesc? Majoritatea sunt produse sub licenta straina si sunt la fel ca si in strainatate. In afara de mancarea locala, traditionala, nu stiu ce e romanesc.

Va place mancarea romaneasca?
Da, foarte mult. Este foarte grasa si foarte buna. Multa smantana, multa carne. Preferatul meu este pestele. Noi nu avem aceleasi specii de peste in Canada. Menajera mea face foarte des sarmale si imi plac foarte mult. Si imi mai place vinul.

Probleme

Ati avut probleme in Romania?
Nu, nu am avut probleme. Oamenii au fost minunati. Au existat, normal, cateva mici probleme de acomodare, dar acum s-au rezolvat. Menajera noastra are o petrecere saptamana viitoare si are opt invitati. Initial nu am vrut sa merg, pentru ca petrecerile romanilor sunt destul de "grele". Romanilor le place sa petreaca pana la 4:00 dimineata. Merge cand ai douazeci si ceva de ani. Dar menajera mea are in jur de 40 de ani, ca si mine, si petrece tot pana la 4:00 dimineata. Si atunci nu am vrut sa merg. Plus ca exista aici tuica, care il da pe spate pe sotul meu. Si nici nu poate spune nu, trebuie sa bea, sa guste. Pana la urma, ne-am hotarat sa mergem. A, totusi am avut cateva neplaceri. Mergeam cu bicicleta printr-un sat de aici, din apropiere de Cernavoda, si au aruncat copiii cu pietre dupa noi. Ne-am dus la Politie, am facut reclamatie, dar data urmatoare cand am trecut pe acolo s-a intamplat acelasi lucru.

Sunt diferente mari intre Canada si Romania?
Cernavoda este un oras destul de primitiv. Are un alt stil de viata. Aici, drumurile aproape se rup. Nu exista nici un fel de interes pentru siguranta. Este un drum aici rupt in ambele parti si nu are nici un parapet. Poti cadea cu masina acolo. Sunt multe locuri periculoase atat pentru copii, cat si pentru adulti. Asta nu se intampla in Canada. Cei vinovati ar avea probleme mari. De asemenea, mi se mai par putin primitive carutele cu cai. Asa ceva era in Canada cand mama mea era adolescenta. Si acum are 74 de ani. Atunci nu aveau tehnologie.

Obiceiuri ciudate ale romanilor?
Fumatul. Toata lumea fumeaza. In Canada nu esti lasat sa fumezi aproape nicaieri. Nu ai voie sa fumezi in cladiri, nu ai voie sa iti aprinzi o tigara nici in masina, de fata cu copiii tai.

Cum vi se par romanii?
Cinstiti si buni. Pot sa las orice in apartamentul meu si menajera nu umbla. La inceput, cand nu ma descurcam cu banii romanesti, le dadeam oamenilor bani mai multi, dar nimeni nu m-a inselat vreodata.

Viata in campus

Fiul dumneavoastra merge la scoala aici?
Da, si scoala este foarte buna. Este condusa de doi britanici, sot si sotie. Ceea ce invata aici este mult deasupra a ceea ce ar fi putut invata in Canada intr-o scoala publica. Profesorii sunt dedicati meseriei si clasele au putini elevi. Ryan este intr-o clasa cu 11 copii, in timp de in Canada sunt cate 25 in clasa. Aici, Ryan a ajuns de la elev de calificativul "C" la "A". Sunt foarte multumita.

Ati invatat romaneste?
Am facut cateva cursuri cu un voluntar. Erau cursuri relaxante. Stateam in bar si vorbeam si invatam cuvinte noi unii de la altii. Romana mi se pare frumoasa. E grea pentru mine, pentru ca eu vorbesc engleza si nu prea exista asemanari intre ele, dar imi place.

Care au fost primele cuvinte romanesti pe care le-ati invatat?
"Da", "nu" si "buna".

Nu va este teama sa locuiti atat de aproape de Centrala Nucleara?
Nu, deloc, nu ma deranjeaza. Fiul meu a trait tot timpul langa centrale nucleare. Sotul meu lucreaza in acest domeniu de vreo 30 de ani, cam stiu despre ce e vorba, asa ca nu imi fac griji. Accidente sunt peste tot, pana la urma.

De ce vin specialistii straini la munca in Romania? Se castiga bine, este o afacere?
Da, este o afacere.

Dupa ce se va termina contractul de aici al sotului dumneavoastra, o sa mergeti in alta tara sau va veti intoarce in Canada?
O sa ne intoarcem in Canada. Vrem sa ne retragem. Suntem in varsta si vrem sa ne traim viata inainte sa murim. Sau cel putin el vrea. Eu as vrea sa mai mergem intr-o tara.
×
Subiecte în articol: romania canada straini de romania