x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Tragedia unui poliţist adevărat. Paralizat fiindcă a îndrăznit să oprească un şmecher pedelist cu Mercedes (VIDEO)

Tragedia unui poliţist adevărat. Paralizat fiindcă a îndrăznit să oprească un şmecher pedelist cu Mercedes (VIDEO)

de Alina Turcitu    |    10 Mar 2012   •   21:00
Tragedia unui poliţist adevărat. Paralizat fiindcă a îndrăznit să oprească un şmecher pedelist cu Mercedes (VIDEO)

Dupa cinci luni s-a ridicat din scaunul lui cu rotile si, racnind de durere, a facut dintr-o data nu unul, ci 30 de pasi. Au inghetat de spaima asistentele clinicii din Israel caci ele ziceau ca mai mult de cativa pasi bolnavul nu va reusi sa faca. Pana atunci, dupa trei operatii, barbatul traise sub ochii lor mai mult ca o leguma.

Aceasta, insa, a fost ziua in care, la 30 de ani, politistul brailean George Dobrila a invatat din nou sa mearga. Parca se privea pe sine de undeva, din afara propriului corp si nu-i venea sa creada ca e el omul asta - infipt in proteze pana la sold, sprijinit cu mainile in doua bare, urland continuu. Si apoi tot el, cu o asistenta in spate, apasand cu palmele fiecare milimetru de bare, incercand sa ridice o talpa, apoi cealalta si fiecare pas durand o vesnicie. In picioare nu simtea nimic, prin maini, insa, parca-l sagetau mii de ace. A mers asa, chinuit, pana a cazut la pamant, avand in minte gandul ca intr-o zi va zbura din nou pe motocicleta lui de politist rutier.

'Fizioterapeuta n-a avut incredere in mine ca pot sa fac nici 100 de metri. Si totusi, i-am demonstrat ca pot sa fac 600. Ma gandeam ca nu, asta nu este soarta mea. In fiecare dimineata ma uit in oglinda si-mi zic: sunt intreg, sunt tare, sunt perfect, sunt stapanul gandurilor mele. Cred cu tarie ca Dumnezeu ma iubeste', spune George astazi, la opt luni de la accidentul de motocicleta.

'Sfidator, bataie de joc. Simteam ca sunt batjocorit, umilit ca politist'
Inchide ochii si trece din nou prin iad, inapoi la ziua de 17 iulie 2011. Se vede pe el in uniforma, pe motor, punand ordine in trafic, pe DN22C, in Constanta. Se mergea bara la bara, ca de fiecare data cand se intorcea lumea de la mare. Cand, deodata, nervos ca trebuie sa astepte dupa altii, soferul unui Mercedes de Satu Mare o ia razna, iese din coloana si depaseste tot ce prinde. Gonea nebuneste prin localitate, ca la raliu, gata sa spulbere pietonii de pe trotuar. Parca o luase razna. George l-a observat si a incercat sa-l opreasca, dar degeaba. Soferul n-a oprit la semnalele politistului.

'Depasea fara probleme pe linie continua dubla, pe treceri de pietoni... si era duminica, erau copii pe strada, era toata lumea afara. Eu aveam contact vizual cu soferul, aveam semnalele in functiune, incercam sa-l opresc, dar el ma ignora si continua sa faca depasiri foarte periculoase, foarte riscante. Asta mie mi s-a parut sfidator, bataie de joc. Simteam ca sunt batjocorit, umilit ca politist'.

Indarjit ca-l ignora, George l-a dat prin statie si s-a pus sa-l urmareasca. Patru kilometri a fost o urmarire ca-n filme. Politistul ar fi putut sa renunte chiar atunci, dar nu l-a lasat inima. Isi dorise de copil sa curete lumea de infractori. Ce mai conta, asadar, ca statul tocmai ii taiase leafa cu 25%? In goana lui, politistul a pierdut controlul motocicletei, a intrat pe contrasens si a fost spulberat de un BMW care circula regulamentar. Soferul cu Mercedes, innebunit de viteza, nici macar n-a oprit; a mers mai departe ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Soferul cu Mercedes: Beniamin Tantas, beizadeaua unui 'baiat destept' din energie
La inceput, pe George l-au declarat mort. Era zob si nu misca. Un pantof era in mijlocul soselei, casca lui de politist statea aruncata cu susu-n jos, motocicleta era praf. Multe ore n-a inteles nimic din ce i s-a intamplat: 'La Constanta, in timp ce medicii se chinuiau sa-mi scoata sangele din plamani, eu ii intrebam: unde mi-e pistolul, unde mi-e statia? Vedeti cum ma reparati ca eu maine sunt schimbul unu, trebuie sa merg la serviciu'.

Abia mai tarziu George avea sa afle ca soferul Mercedesului era pedelistul Beniamin Tantas, beizadeaua miliardarului Tantas din Satu Mare, unul dintre 'baietii destepti' din energie. Pe scaunul din dreapta il insotea iubita lui, fotomodelul Natalia Mateut. N-avea George de unde sa stie ca juniorii familiei Tantas incalcau legea asa cum respirau: Beniamin era deja implicat in mai multe dosare, legate de amenintare, lovire si alte violente. Iar fratele sau, Darius, primise inchisoare trei ani cu suspendare fiindca omorase cu masina un om nevinovat, dupa ce se urcase beat la volan. Dupa accident, Beniamin Tantas si Natalia Mateut au declarat ca nu se simt vinovati cu nimic. Ba juniorul n-a patit nimic, nici macar nu i s-a retinut permisul. Nici astazi, dupa opt luni de la accident, nici unul n-a dat macar un telefon sa-l intrebe pe George cum se simte sau daca ii trebuie bani pentru recuperare.

Doctorii de la Floreasca i-au recomandat sotiei sa-l paraseasca
De la brau in jos politistul e aproape leguma, dar cand vorbeste despre meseria lui ii sclipesc ochii. E un barbat frumos si ingrijit. Sta pe pat, isi inghite lacrimile, priveste in jos, rosteste rar si apasat: 'Sunt mandru ca port aceasta haina. Pana la urma, eu sunt un simplu politist care a vrut sa-si faca datoria cu fruntea sus, nu cu lasitate. Sunt un om mic intr-un orasel mic din Romania, dar daca nu schimbam ceva, atunci cine sa schimbe?'

Si pentru el au schimbat altii. La Floreasca ar fi ramas paralizat pe viata daca prietenii si colegii nu i-ar fi facut lobby in presa. Asa, dupa nenumarate interventii, George a scapat de iadul de la Floreasca si a fost dus la reparat intr-o clinica din Israel. In loc sa-l opereze de urgenta, doctorii nostri il tinusera la pat doua saptamani jumate, doar pe morfina. Mai veneau asistentele sa-l intoarca de pe o parte intr-alta si asta era tot. Ba medicii ii pusesera si un diagnostic gresit, spunandu-i verde-n fata ca are coloana sectionata in trei locuri si ca nu va mai putea merge niciodata. Sotiei sale, Dora, ii recomandasera sa-l paraseasca pe George si sa-si caute alt barbat cu care va putea avea copii. Insa nici el, nici Dora, n-au crezut o singura vorba. Ei credeau orbeste in reusita.

'Esti mandru ca esti roman – si atunci de ce nu te-ai operat la tine in Romania?'
Reusita a venit in Israel dupa ce doctorii de acolo au facut din George un om nou: i-au reconstruit spatele, i-au fixat coloana si i-au reparat mainile. In Romania mai mult il mintisera ca l-au operat la maini; in realitate ii bagasera in brate patru tije metalice, ca niste ace care intrau pe o parte si ieseau pe cealalta.

'As vrea sa ma duc la Floreasca si sa-i privesc in ochi pe doctorii care mi-au spus ca n-o sa mai fiu om niciodata. Sa-i intind mana doctorului care m-a lucrat la maini, sa il strang cu putere si sa-i zic: astea-s mainile pe care trebuia sa mi le faceti dumneavostra si mi le-au facut in Israel', spune George.

Chiar si asa, el iubeste Romania. In naivitatea lui, in Israel se lauda cu asta, fara sa-i pese ca ceilalti il luau peste picior: 'Cu mandrie am spus in Israel ca sunt roman. Iar ei au ras, m-au privit si au spus: esti nebun! Uite-te in ce hal esti! Pai atunci ce cauti la noi? Esti mandru ca esti roman – si atunci de ce nu te-ai operat la tine in Romania?'.

Acum, George un singur lucru are in minte: neaparat sa se faca bine si sa fie iarasi politist pe motocicleta. Isi iubeste meseria prea mult ca sa renunte. Se poate recupera intr-o clinica din Franta, dar pentru asta ii trebuie foarte multi bani. Or, dupa taierea de 25%, leafa lui nu trece de 1.500 de lei. Cine doreste sa-l ajute pe George sa redevina politist o poate face donand in contul
RO37 RZBR 0000 0600 0271 8928 - deschis la banca Raiffeisen, titular Dobrila Cristian Georgian.

×