x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Un informatician care te lasă cu gura căscată. Şeful BitDefender scoate viruşii atât din carii, cât şi de pe web-uri

Un informatician care te lasă cu gura căscată. Şeful BitDefender scoate viruşii atât din carii, cât şi de pe web-uri

de Cristinel C. Popa    |    15 Mar 2012   •   21:00
Un informatician care te lasă cu gura căscată. Şeful BitDefender scoate viruşii atât din carii, cât şi de pe web-uri

Sangereaza prea mult blogul? Ai un fisier cu canalul infundat? S-a adunat puroi in pagina de web? Te doare folderul plin cu informatii importante? Sau pur si simplu este in pericol sa se blocheze calculatorul de la prea multi virusi? Nu-i nimic, iti vine in ajutor BitDefender, prin reprezentatul sau cel mai in masura sa intervina: seful laboratorului anti-malware din Romania, Dragos Gavrilut. Acesta a rezolvat recent impreuna cu cei din echipa "yahoo messenger" din SUA o vulnerabilitate aparuta in sistemul lor, insa lista celor cu care colaboreaza cuprinde nume si mai mari, cum ar fi Facebook sau CIA.

Profilul sau de om-orchestra, persoana care le face pe toate si ceva in plus, in special in domeniul informaticii, se etaleaza simplu: intre doua cursuri predate la Facultatea de Informatica, unde activeaza, preda la licenta si master in informatica, intre doua sedinte cu echipa de informaticieni de la sectia "anti-malware" sau intre doua calatorii cu avionul dupa o discutie cu reprezentantii firmei rivale, Kaspersky. La Iasi, cadrul didactic, informaticianul, dar si medicul stomatolog Dragos Gavrilut duce razboaie crancene cu hackerii. Este o persoana deosebit de inteligenta. Conform spuselor sale, are un IQ intre 140 si 150, ce l-ar propulsa pe o pozitie fruntasa la categoria "genii".

Doctorul in virusi informatici si umani
Inarmat cu "stetoscopul" sau performant de informatician conduce "cabinetul" de cercetari "anti-malware", el avand sub observatie atat echipa de la Iasi, cat si pe cea de la Cluj. Este in pozitia de Antimalware Research Manager la BitDefender. Si datorita lui cunoscuta firma de protectie informatica se situeaza in prim-planul lumii informatice din domeniu.

Dragos si-a descoperit dragostea pentru informatica inca din anii gimnaziului, la Barlad, cand frecventa cercul de informatica al scolii. S-a mutat la Iasi o data cu anii liceului, la "Negruzzi", apoi a intrat la Facultatea de Stomatologie. De ce aici? Pentru ca pe atunci medicina oferea o perspectiva mai buna decat IT-ul, aflat abia la inceput de drum. Cu toate aceastea, in anul trei, cand fratele sau s-a inscris la Info, a profitat de ocazie si a intrat si el. Prima dragoste nu se uita niciodata! In timp ce facea licenta la Informatica, era masterand la Stomatologie. Apoi a continuat cu masterul la ambele facultati, dupa care a ajuns cadru didactic si doctorand la Informatica. Cert este ca profesia de stomatolog a fost invinsa de pasiunea pentru IT. Din 2006 este preparator la Facultatea de Informatica, la catedra de Optimizare si inteligenta artificiala, si in acelasi timp este si coordonatorul laboratorului AntiMalware Romania din Iasi si Cluj. Utilizand diferite tehnici de folosire a inteligentei artificiale sunt detectate formele de "malware", virusi informatici ce actioneaza prin diferite forme de "infectare" pe computere.

Angajatii tineri din subordinea sa se ocupa de optimizari ale algoritmilor de inteligenta artificiala, limbaje de scripting, tehnici de datamining, lucrul cu baze de date. Cu ajutorul lor, cei de la Yahoo au remediat o vulnerabilitate din propriul sistem. "De exemplu, cineva din afara listei unei persoane putea sa schimbe statusul. Au existat profesori respectabili ce puteau primi etichete neconforme, chestii urate. Am lucrat efectiv cu cei de la yahoo messenger, iar ei au fost satisfacuti de colaborare. Le-am sesizat problema, si ei au rezolvat-o in cateva zile, dupa care ne-au multumit". Insa colaborarile celor de la echipa "anti-malware" nu se opresc aici. Nu e un secret pentru nimeni ca acestia coopereaza cu Facebook, dar si alte firme sau institutii prestigioase, unele dintre ele cu caracter confidential.

Pepiniera pentru Microsoft si Facebook
De altfel, de la laboratorul BitDefender pleaca anual cate cineva si se angajeaza fie la Microsoft, fie la Facebook sau la alta firma IT de prestigiu. Circa 50%-60% din laboratorul anti-malware BitDefender se afla la Iasi. 40 de oamenii care ocupa etajul unei cladiri se lupta asezati pe fotolii in fata calculatoarelor cu dusmanii internetului. Alti 10 sunt la Cluj. Recruteaza an de an noi informaticieni.

"Nu cautam oameni cu experienta, ci pasionati de domeniu pe care ii formam noi." Testarea unui potential nou membru al echipei dureaza aproape o zi. "Intra ca intr-un labirint, este plimbat prin toate cunostintele de informatica, are de rezolvat probleme, de decriptat, de aflat parole, trece de la un punct la altul, totul pe durata a opt-zece ore", ne dezvaluie Gavrilut. Sunt cei care trebuie sa stie tot in ceea ce priveste detectia, tot ce inseamna malware nou, dezinfectie si anumite componente din partea de performanta a produsului. Sunt cei care se lupta cu hackerii, care se ocupa cu tot ce tine de inteligenta artificiala.

Trecerea de la Stomatologie la Informatica
Cum reusea sa ajunga la ore atat la Stomato, cat si la Info? "Orele la Medicina incepeau la si jumatate. Asa ca atunci cand se terminau erau la jumatate de ora de a incepe cele la lnfo. Si de la Bolta, unde faceam practica stomato, pana la Facultatea de Informatica este o distanta foarte mica. Ajungeam gratie acelei ferestre de jumatate de ora. Faceam multe drumuri pe atunci." Dar nu simtea oboseala, pentru ca era pasionat de informatica pe care o studia. Acum se imparte intre facultate, unde e cadru didactic, si activitatea de cercetare de la BitDefender. Profesor, medic, sef al echipei de cercetare in domeniul malware, Gavrilut mai gaseste timp sa joace si tenis sau sa cante la pian, pentru ca trebuie spus ca in perioada adolescentei a studiat vreme de ani buni nu numai tastele calculatorului la cercul de informatica, ci si clapele pianului.

×
Subiecte în articol: bitdefender dragoş gavriluţ