REVERSUL MEDALIEI
Nici oamenii slabi nu sunt fericiti. Lor le este mai greu sa se ingrase, pe cand oamenii grasi pot slabi mai usor. Curele de ingrasare
trebuie urmate
cu mare grija!
REVERSUL MEDALIEI
Nici oamenii slabi nu sunt fericiti. Lor le este mai greu sa se
ingrase, pe cand oamenii grasi pot slabi mai usor. Curele de ingrasare
trebuie urmate cu mare grija!Exista afectiuni care slabesc, dar si grijile contribuie din plin la subtierea oamenilor. Acestia, absorbiti de ganduri si stres, nici nu se mai gandesc la mancare. Pierderea in greutate este cauzata de boli ale tubului digestiv, intestinelor, apendicita cronica, diabet, boli infectioase, dar si de afectiuni nervoase precum anorexia si bulimia. Se mai intampla apoi ca multe persoane slabe sa mosteneasca aceasta stare de la parintii lor. Asadar, daca sunteti numai piele si os, cel mai bine este sa consultati medicul, care va determina exact cauza slabirii si va va recomanda o cura de ingrasare, eventual un tratament medicamentos. Curele de ingrasare trebuie urmate cu mare atentie, pentru ca exista riscul sa apara alte afectiuni.
In general, cei surmenati si obositi sufera de intoxicatii ale tubului digestiv. Ei asimileaza mai bine hrana daca nu beau lichide la mese. De aceea este bine sa bea apa intre mese. Dimineata trebuie sa bea cafea cu lapte, iar la pranz sa consume supa, ceea ce ii ajuta sa se hidrateze in fiecare zi. Hrana unor astfel de persoane bolnave trebuie sa fie formata din carne alba de pasare, peste, carne slaba de porc, eventual cu paste, piureuri, unt proaspat si/sau budinca de orez. Vor trebui sa mestece bine, iar dupa masa sa se odihneasca si sa faca dusuri caldute care sunt si ele odihnitoare.
ANOREXIA. "Anorexia este definita ca o pierdere severa a apetitului determinata in principal de factori psihologici. Anorexia nervoasa este o tulburare caracteristica adolescentelor (in SUA, 5% din tinere sufera de anorexie)", explica psiholog dr. Miruna Radan, cercetator stiintific principal la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului. Cauzele anorexiei sunt inca discutate, diverse teorii invoca atat explicatii organice, psihologice, cat si influente culturale. Simptomele principale sunt pierderea severa in greutate, frica intensa de a deveni obeza si refuzul alimentatiei corespunzatoare. Apar modificari fiziologice care sunt uneori ireversibile. Anorexicii au imaginea corporala distorsionata: ei continua sa se vada prea grasi chiar dupa ce au slabit si se considera atragatori cand sunt mult sub greutatea normala. Unii dintre anorexici spun ca nu le este foame, in timp ce altii recunosc ca simt foame, dar fac un efort sa se abtina de la mancare. O parte din anorexici (aproximativ 50%) au perioade de bulimie, urmate de voma autoprovocata. Acestia sunt mai impulsivi, depresivi sau anxiosi decat ceilalti.
BULIMIA. Potrivit psihologului dr. Miruna Radan, bulimia este o tulburare manifestata printr-o nevoie imperioasa si nestapanita de a manca. Se considera ca fetele si tinerele femei sunt mai predispuse la aceasta tulburare care apare spre sfarsitul adolescentei. Pacientele vor sa slabeasca, dar nu pot reduce cantitatea de alimente consumate. Episoadele de supraalimentare sunt urmate de voma autoindusa sau administrare de laxative. Incercarile de a elimina, prin autoprovocare, ceea ce au ingerat, dupa excesele alimentare, le elibereaza de anxietatea pe care o simt.S-a constatat ca bulimicii sufera perioade de depresie, anxietate si vinovatie.
TULBURARI DE ALIMENTATIE LA COPII
Desi este mai cunoscuta ca o tulburare specifica adolescentilor, anorexia apare si la sugari, mai frecvent dupa varsta de 6 luni, in contextul unei relatii disfunctionale intre mama si copil si in legatura cu momente cum ar fi diversificarea alimentatiei, intarcarea sau cu evenimente traumatizante. Alimentarea fortata a copilului sau hranirea intr-o atmosfera tensionata determina refuzul hranei si diminuarea apetitului, avertizeaza psiholog dr. Miruna Radan. Uneori, copilul nu creste in greutate si poate ajunge intr-o stare de malnutritie grava. Copiii cu bulimie mananca mult si chiar alimente cu gust neplacut, ca reactie la un stres sau o trauma, in conditii de carente afective, relatii conflictuale in familie sau probleme scolare.
REGIM DE INGRASARE FORTATA
Iata o reteta de ingrasare cu orele la care trebuie luate mesele. 8:00 - un ou, 2 felii paine, ceai cu miere; 10:00 - compot, prajituri, suc natural; 12:00 - supa/ciorba, cotlet la gratar, 3 felii paine, prajitura cu miere; 14:00 - salata de pui cu legume, un ou, dulciuri; 16:00 - lapte sau cacao cu lapte, o tartina cu unt, sunca sau cascaval; 18:00 - 2-3 cartofi copti, 1 felie paine, suc natural; 20:00 - tartine cu carne, suc natural.
TERAPII PENTRU ANOREXIE SI BULIMIE
Aproximativ 1/3 din anorexici depasesc problemele fara un ajutor specializat, in timp ce pentru 2/3 din ei este absolut necesara o interventie psihologica, altfel se poate ajunge chiar la deces. Psiholog Miruna Radan afirma ca: "Pentru copiii mici este indicata terapia mama-copil, care urmareste in primul rand construirea unei relatii securizante intre copil si mama, cu ajutorul terapeutului. Terapia cognitiv-comportamentala ajuta pacientii de varsta mai mare sa isi formeze un sistem de gandire pozitiv, o imagine corporala adecvata si deprinderi alimentare sanatoase. Terapia de tip psihanalitic pune accentul pe identificarea si rezolvarea conflictelor inconstiente, considerate a fi sursa tulburarilor".ROMANII SI DIETELE - SUMAR (Editie de colectie - 4 octombrie 2004)
90-60-90IDEALUL DE FRUMUSETE
Daca mama natura te-a dotat cu un bust remarcabil si corp longilin, poti spera la succes. Traim intr-o societate care idolatrizeaza talia de viespe. Dorinta de a slabi a oamenilor, in special a femeilor care isi doresc picioare gen Ally McBeal sau solduri marca Jennifer Lopez, este puternica. Sexul frumos va lupta intotdeauna cu armele dietelor contra exclamatiilor admirative ale barbatilor la adresa fotomodelelor, de genul: "Alea femei!"
Nici o dieta nu e perfecta
SFATUL NUTRITIONISTULUI
Profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", spune ca "nici o dieta pentru slabit nu e perfecta".
Cure pe sexe si varste
ANOTIMPURILE
Obsesia siluetei nu da pace nici vara, nici iarna, nici la 20, nici la 30 si cu atat mai putin dupa 40 de ani. Este o obsesie comuna ambelor sexe.
Prietenii siluetei
ALIMENTE CARE SLABESC
Din regimul pentru slabit nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele care "topesc" grasimile. Citricele, merele, fructele de padure, varza, rosiile, morcovii, ceapa va vor ajuta cu siguranta.
Cea mai lunga dieta din istorie
ALIMENTATIA RATIONALA
Un popor a fost obligat sa se hraneasca in timpul regimului comunist dupa o singura reteta: "Economisiti, economisiti, economisiti".
Secrete cu efect instant
TIPARELE
Sedentarism, Supraalimentare, Stres. Trei barosani "S" care in ultima vreme ataca din ce in ce mai puternic, un alt S care se vrea tot mai subtire: Silueta. Rezultatul: ne ingrasam.
Cum au slabit vedetele?!
CELEBRII SI SUBTIRI
Motivate de faptul ca imaginea lor conteaza mai mult decat orice, multe dintre vedete ajung sa adopte diverse regimuri alimentare menite sa le sculpteze siluetele. Aceste diete devin in cele din urma un nou mod de viata. Din momentul in care si-a propus sa slabeasca, viata realizatoarei tv Teo Trandafir s-a schimbat total.
Rabda pentru glorie si bani
CHINURILE SPORTIVILOR
Pentru un randament cat mai ridicat in timpul competitiilor, sportivii sunt obligati sa tina diete care nu le permit sa creasca in greutate. Este cazul gimnastelor sau al fotbalistilor. Sunt cazuri, boxul sau canotajul, in care sportivii se lupta cu kilogramele pentru a se incadra intr-o anumita greutate care sa le permita participarea in concurs.
Zbor de lebada
SACRIFICII PENTRU GRATIE
Se cantaresc des si fiecare jumatate de kilogram ii alarmeaza. Regimul alimentar al balerinilor contine vitamine, lactate si vegetale
Sa imbatranim frumos, fara excese
CINA DA-O DUSMANILOR
Centenarii inving viata printr-un har. Au niste arme pe care le mostenesc genetic. Dar acesta nu e tot secretul longevitatii lor.
Ace pentru trup de viespe
METODE NECONVENTIONALE
Va doriti sa mai dati jos cateva kilograme, dar ati obosit de atatea regimuri… Incercati cura de slabire prin acupunctura!
Sculptura in trup
METODE DRASTICE
Mariah Carey a profitat din plin de liposuctie. Cu cativa ani in urma si-a uimit fanii cu trupul ei modificat in partile esentiale: solduri, abdomen si sani. Si Jennifer Lopez are solduri cu un nou contur realizat chirurgical. S-a mai spus ca si fundul lui Jennifer ar fi fost ajustat prin aceeasi metoda. Cat despre batrana doamna Elisabeth Taylor nu se mai pune intrebarea de unde s-a scos tesut adipos, ci de cate ori.
Inamicii casnici
OPRITI TELEVIZORUL
Uitatul la televizor are o legatura stransa cu aparitia obezitatii. Asa sustin medicii neozeelandezi, iar colegii lor din toata lumea le dau dreptate.
Revolutionarii
ISTORIA FITNESS-ULUI
Ceea ce a inceput ca visul unui singur om de a-si imbunatati conditia fizica s-a transformat intr-o imensa revolutie. Aceea a fitness-ului.
Sexul bate caloria
IUBIREA SI CANTARUL
Oricand te poti opri dintr-o cura drastica de slabit, mai ales daca exista o alternativa. Nu ai nevoie decat de un partener cu un apetit sexual de nestavilit.
Citește pe Antena3.ro