x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romania libera - "Poate ca i-am pus in pericol"

Romania libera - "Poate ca i-am pus in pericol"

23 Apr 2005   •   00:00

In redactia Romania libera, in jurul orei 18:00, se instalase linistea. Nimic nu ar fi aratat ca ar fi o zi deosebita. Cele mai multe birouri pareau totusi goale.

Zgomotele de viata par a veni din sala in care se pagineaza ziarul. Fumul de tigara care pluteste de-a lungul holului este tot ce a mai ramas de pe urma unei zile de munca. Pe un panou, o imagine printata color amintea de drama celor trei colegi jurnalisti din Irak: cei trei, flancati de mascati cu arme de o parte si de alta, cliseu facut public de Reuters cu cateva saptamani in urma. In biroul redactorului-sef, televizorul ruleaza imagini de arhiva ale celor trei jurnalisti. "Nu stiu nimic", ridica din umeri Bogdan Ficeac. Vestea a ajuns in redactie prin televizoare. Nu au fost contactati de nimeni si nimic nu ar parea sa faca diferenta dintre aceasta stire si celelalte zvonuri care au tot circulat. "Noi asteptam comunicatul presedintelui, nu ne lansam in scenarii si speculatii", incearca sa ne stavileasca intrebarile seful "Romaniei libere", abia dezlipindu-si ochii de pe ecranul televizorului.

VESTI PROASTE. Nici nu apuca prea bine Ficeac sa faca constatarea ca pe ecran sunt imagini pe care le-am tot vazut, ca situatia se schimba total. Transmisia preluata de pe postul qatariot Al-Jazeera il magnetizeaza pe seful Romaniei libere. Observa starea complet diferita a celor trei ostatici si incearca sa inteleaga daca acestia sunt sau nu legati la maini. Comenteaza cu jumatate de gura diferenta dintre cele comunicate de presedintele Basescu cu privire la starea buna a celor trei si ceea ce s-a vazut in imaginile de pe ecran. "Noi am fost tot timpul rezervati si am fi fost si daca acolo nu ar fi fost unul de-al nostru. Televiziunile s-au grabit sa dea stirea ca un membru al grupului este cetatean american, probabil pentru a veni in ajutorul colegilor nostri, dar aceasta informatie probabil ca a atras si mai mult atentia asupra grupului. In astfel de situatii nu stii cum e mai bine sa reactionezi", ridica din umeri Bogdan Ficeac. El incearca sa ne lamureasca faptul ca asta nu e o situatie in care presa si tot felul de comentatori (iar din voce i se ghicesc ghilimelele) sa se intreaca in teorii si scenarii. "Cine stie, poate ca noi i-am pus mai rau in pericol, creand o presiune asupra rapitorilor. De parca cineva a vrut sa-i intarate pe rapitori sa arate acum de ce sunt in stare", explica acesta. (Doru Cobuz)

×
Subiecte în articol: eveniment