x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Românii, la un pas de Lună

Românii, la un pas de Lună

de Cristian Ionescu    |    30 Oct 2009   •   00:00
Românii, la un pas de Lună

Echipa Asociaţiei Române de Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), a început azi procedura de încărcare a componentelor rachetei HELEN, urmând ca prima lansare din cadrul competiţiei internaţionale Google Lunar X Prize, să aibă loc săptămâna viitoare, după un scurt antrenament cu marinarii din Constanţa, a declarat pentru Jurnalul Naţional, Simona Popescu, PR manager la ARCA.

"Am rezolvat ultimele hârtii, avem ok-ul să începem încarcarea componentelor rachetei pe nave. Începând de azi, 30 octombrie, vom începe să ducem rachetele şi să punem la punct toate amănuntele. Tot azi vor începe şi 4 sau 5 zile de antrenamente cu marina. Din momentul în care am rezolvat toate aceste aspecte, stăm după vreme. Prognoza e destul de vagă, deci e greu de estimat cu exactitate ziua, însă sperăm să obţinem timp favorabil într-o săptămână. Momentan suntem foarte bucuroşi că am învins forţa birocratică şi că din zilele următoare, va începe partea tehnică adevarată. Dacă nu erau toate aceste întârzieri birocratice, lansam în luna august. De asemenea, s-au făcut şi câteva mici îmbunătăţiri pentru recuperarea mai rapidă a capsulei", a adăugat Bogdan Sburlea, project manager al ARCA.

Proiectarea HELEN a provocat, printre altele şi reacţii negative. De exemplu, un anume Laurenţiu Moga, profesor de fizică, din recomandările acestuia pe diferite site-uri de internet, a început o adevarată campanie împotriva celor de la ARCA, printr-o scrisoare deschisă către cosmonautul Dumitru Prunariu (primul şi singurul roman în spaţiu), intitulată: "Opriţi lansarea rachetei Helen construită de ARCA".

Potrivit acestuia, racheta, deşi concepută să atingă 100 km altitudine, o va lua spre pământ în câteva secunde dupa desprinderea de balonul purtător, la altitudinea de 14.000 m. "Nu există nici cea mai mică şansă de reuşită. Legile fizicii spun că o racheta "stabilizată" cu pendul, este de fapt instabilă şi ca urmare nu poate menţine traiectoria ascendenta dorită. HELEN trebuie reproiectată.", spune acesta în scrisoare. "Sume mari de bani sunt cheltuite de statul român cu finanţarea acestei asociaţii de aeronautică şi cosmonautică, iar rezultatele sunt sub aşteptări, din simplul motiv că membrii săi nu au suficiente cunoştinţe de fizică." mai spune fizicianul.

Bineînţeles că reacţiile nu au întârziat să apară după publicarea scrisorii de către fizician pe un forum de profil, iar printre toate argumentele pro sau contra lănsării, venind de la tot felul de experţi, s-a strecurat şi una pur românească. "Treaba lor, atât timp cât nu cade la mine în ogradă, sa-mi ologesca piranda, puradeii şi găinile", a comentat ironic internautul, "aterizat" în discuţie din motive numai de el ştiute.

"Despre unele articole apărute recent, care pun la zid încercările noastre de lansare, precum şi validitatea proiectului, pot să vă spun că nu toată populaţia României vrea ca lansarea să se execute. Nu vreau să dau nume, gândiţi-vă cine are de câştigat din eşuarea lansării şi veţi găsi responsabilii", a comentat Sburlea.

Prima încercare de lansare ar fi trebuit să aibă loc joi, 29 octombrie 2009, de pe Marea Neagră. Însă condiţiile de vreme nefiind îndeplinite, lansarea a fost amânată până la obţinerea unui timp favorabil.

 

Afla mai multe

×
Subiecte în articol: special