x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romanii s-au trezit mai tarziu

Romanii s-au trezit mai tarziu

28 Noi 2004   •   00:00

ALEGERI GENERALE 2004 - EDITIA a I-a
Alegerile si loteria s-au concurat reciproc

Romanii n-au fost prea matinali ieri de ziua alegerilor, interesul pentru urne crescand pe masura apropierii pranzului. Daca la doua ore de la deschiderea sectiilor de votare prezenta la vot pe tara sarea putin peste 3%, la ora 14:00 votasera deja 27,18% dintre romani. In schimb, in unele zone, interesul pentru miliardele Loteriei a fost si mare, si foarte matinal.

Romanii n-au fost matinali

.

.

.

SUMAR
Aproximativ 18 milioane de romani au fost chemati ieri la urne cu scopul de a-si alege presedintele pentru un mandat de cinci ani si membrii Parlamentului pentru unul de patru ani. In intreaga tara urnele de vot din 17.564 de sectii au fost deschise la ora 7:00, urmand sa fie inchise la ora 21:00.
MIRUNA PASA

Click pentru a mari imaginea
INTERES SCAZUT. La ora 9 dimineata, in intreaga tara votasera putin peste 3% dintre romanii cu drept de vot
La noua, la doua ore de la deschiderea urnelor, prezenta estimata la vot, pe un esantion de 2.570 de sectii de votare, a fost de 3,16 la suta, potrivit primului comunicat remis ieri de Biroul Electoral Central (BEC). Astfel, la ora 9, populatia din zona rurala isi exprimase optiunea politica in proportie de 3,96 la suta, pe cand romanii din zona urbana se prezentasera la urne doar in proportie de 2,58. Cei mai harnici cetateni au fost locuitorii judetului Ilfov. 5,49 la suta dintre ei votasera deja in primele doua ore ale diminetii. Ei au fost urmati indeaproape de locuitorii judetelor Olt (4,91 la suta) si Teleorman (4,81 la suta). Cei mai putin activi in primele ore ale diminetii au fost bucurestenii. Pana la ora 9:00, cetatenii Capitalei votasera in procent de 1,27. Si in in judetul Timis prezenta la vot era sub 2 la suta, adica 1,55 de procente. Timisorenii au fost surclasati de hunedoreni, care au votat in procent de 2,13, dar si de maramureseni, care si-au exprimat optiunile in procent de 2,16. In Bucuresti, cea mai scazuta prezenta la vot, la ora 9, a fost inregistrata in Sectorul 1, cu un procent de 1,20. Cei mai harnici bucuresteni au fost cei din Sectorul 6, care in primele doua ore votasera in proportie de 1,49 la suta.

MAI LENESI. Potrivit sondajului prezentat de BEC, la alegerile de acum patru ani, romanii au fost putin mai grabiti sa-si exprime votul. Spre deosebire de ziua de ieri, cand la ora 9 votasera 3,16 la suta dintre romani, in 2000, la aceeasi ora, se prezentasera 3,22 la suta dintre alegatori. Pe masura trecerii anilor, romanii au manifestat un interes din ce in ce mai scazut pentru exprimarea votului politic. Daca in ’90 prezenta la vot era in proportie de peste 85 la suta, in 2000, numarul celor care si-au exprimat votul scazuse cu 20 de procente.

ORA 11. La patru ore de la deschiderea urnelor, potrivit celui de-al doilea sondaj transmis de BEC, votasera 10,7 la suta dintre romanii cu drept de vot. In zona rurala, prezenta inregistrata la ora 11 era de 12,29 de procente, iar cea a populatiei urbane, 9,54 la suta. Judetul cu cea mai mare prezenta la vot era, dupa patru ore de alegeri, Teleorman, cu 15,76 la suta, urmat de Dambovita, cu 15 procente, si Braila, cu 14,93 la suta. Cea mai redusa prezenta la urne era inregistrata in judetul Timis - 5,9 la suta, urmat de Capitala - 6,47 procente si de judetul Hunedoara - 8,38 la suta. In municipiul Bucuresti, prezenta cea mai redusa la vot era inregistrata in continuare in Sectorul 3, cu 5,83 de procente, iar cea mai ridicata in Sectorul 6, cu 6,91 la suta. Potrivit BEC, prezenta de acum patru ani la aceeasi ora era sensibil mai ridicata - cu 0,18 procente.

./p>

INCIDENTE
TELEORMAN. Presedintele unei sectii de votare din localitatea Poieni, judetul Teleorman, a suferit ieri un preinfarct, la mai putin de doua ore de la deschiderea urnelor de vot. Incidentul a fost solutionat de urgenta. Presedintele sectiei de votare a fost dus la spital, iar conducerea sectiei de votare a fost preluata, asa cum prevede legea, de vicepresedinte.

MESAJE. BEC s-a sesizat cu privire la mesajele defaimatoare primite prin intermediul telefonelor mobile. "Daca va fi cazul, vom sesiza autoritatile competente, care vor verifica daca aceste mesaje calomniatoare vin din partea partidelor politice sau a candidatilor la alegeri", a declarat vicepresedintele BEC, Pasca Camenita.

CERNICA. Activitatea de votare a fost intrerupta ieri la una dintre sectiile deschise la Cernica, dupa ce Asociatia Pro Democratia a sesizat disparitia unei stampile. Organele de Politie au fost chemate de urgenta, dar stampila a fost de negasit, asa ca politistii nu au putut decat sa incheie un proces-verbal, urmand apoi sa-si continue cercetarile. Activitatea de votare de la sectia din Cernica a fost reluata dupa o ora.

ANTI-BASESCU. Uniunea PSD+PUR a inaintat ieri la BEC o sesizare impotriva lui Traian Basescu, pe motiv ca acesta a incalcat prevederile Legii electorale. Basescu este acuzat ca a continuat campania electorala si dupa incheierea acesteia. Purtatorul de cuvant al Uniunii, Titus Corlatean, a precizat ca acest lucru este o contraventie care se pedepseste cu amenda.

.

.

Interes - Diaspora s-a inghesuit la vot

Romanii din comunitatile cele mai mari din strainatate au surprins centrele de votare amenajate in consultate si ambasade.

PORTUGALIA. Potrivit Biroului electoral din Lisabona, pana la ora 11:00, ora Portugaliei, s-au prezentat la vot circa 57 de romani. Cu toate acestea, membrii Biroului electoral au declarat ca asteapta ca, dupa terminarea slujbei de duminica, sa se inregistreze un numar mai mare de alegatori.

FRANTA. Cele trei persoane care alcatuiesc Biroul electoral de la Ambasada Romaniei in Franta nu au putut sa faca fata cozilor imense care s-au format in fata cladirii. Si romanii din Franta au sosit la vot inca de dimineata.

GRECIA. La Consulatul general de la Salonic, fluxul de votanti a surprins comisia. Pana la ora 13, votasera 82 de romani. Un numar mare comparativ cu alti ani. Reprezentantii Consulatului pun numarul mare de votanti pe seama vremii foarte frumoase de duminica si se asteptau ca pana seara sa apara mai multi.

SPANIA. La Ambasada Romaniei din Madrid am reusit cu greu sa vorbim cu cineva care ne-ar fi putut oferi cateva detalii cu privire la desfasurarea scrutinului electoral. Insa, din informatiile pe care le-am obtinut, romanii din capitala Spaniei au sosit sa voteze dis-de-dimineata si au format chiar cozi imense, care s-au extins pana in piata. (Anca Alexe, Ana-Maria Luca)
×
Subiecte în articol: eveniment