x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sănzăienele sau Drăgaica

Sănzăienele sau Drăgaica

de Daniela Cârlea Şontică    |    24 Iun 2007   •   00:00
Sănzăienele sau Drăgaica

Astăzi lumea ortodoxă sărbătoreşte Naşterea Sfăntului Ioan Botezătorul. Proorocul dintre cele două Legi, "cel mai mare dintre cei născuţi din femeie", Botezătorul Domnului.


Despre Sfăntul Ioan Botezătorul aflăm ce fel de om era din gura Măntuitorului care le spune ucenicilor săi şi celor care erau de faţă: "Ce-aţi ieşit să vedeţi in pustie? Au doară trestie clătinată de vănt? Dar ce-aţi ieşit să vedeţi? Au doară om imbrăcat in haine moi? Iată, cei ce petrec in haine scumpe şi in desfătare, sunt in casele regilor. Dar ce aţi ieşit să vedeţi? Dacă aţi ieşit pentru aceasta, să ştiţi că mai mult decăt prooroc este Ioan Botezătorul!". Iisus spune despre Ioan că nimeni din cei născuţi din femeie nu este mare ca el. De ce este numit mai mare ca toţi oamenii? Pentru că el este proorocul care L-a vestit pe Insuşi Măntuitorul lumii, care avea să se nască din Fecioară şi de la Duhul Sfănt.


Naşterea Sfăntului Ioan Botezătorul s-a intămplat intr-un mod neobişnuit, miraculos. Părinţii lui erau bătrăni şi nu aveau copii. Preotul Zaharia şi Elisabeta, soţia sa, nu incetau insă cu rugăciuni către Dumnezeu să le dea un fiu care să le măngăie bătrăneţile şi care să ridice ocara ce era asupra lor intre ceilalţi evrei. Se ştie că era considerată o mare ruşine şi o pedeapsă divină infertilitatea. Naşterea lui a fost vestită de inger. Pentru că nu a crezut vestirea ingerească, Zaharia a fost mut pănă la naşterea pruncului. Ioan a rămas orfan de mic. S-a retras in pustie şi s-a pregătit cu o viaţă foarte aspră pentru misiunea ce i-a fost incredinţată. In plină bărbăţie, a venit printre ai săi şi ii indemna neincetat: "Pocăiţi-vă! S-a apropiat impărăţia cerurilor!". Şi ii boteza cu apă, la răul Iordan. El pregătea astfel venirea Fiului lui Dumnezeu. Plin de smerenie, Ioan le spunea oamenilor că nu este el cel aştepat, că doar implineşte cuvăntul scripturii care zice: "Iată, Eu trimit pe ingerul Meu inaintea feţei Tale, care va găti calea Ta inaintea Ta" şi "Glasul celui ce strigă in pustie, gătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui". S-a pregătit pe sine ca să devină Botezător al lui Hristos. Şi i-a pregătit pe ceilalţi, ca să-l poată primi pe El.

×
Subiecte în articol: special ioan