x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sergiu Celac, în vizită oficială la Moscova

Sergiu Celac, în vizită oficială la Moscova

de Ilarion Tiu    |    09 Mar 2010   •   00:00
Sergiu Celac, în vizită oficială la Moscova
Sursa foto: Gabi Roman/Jurnalul Naţional

În urmă cu 20 de ani, Sergiu Celac, ministrul de Externe al României, se afla în vizită oficială la Moscova, la invitaţia omologului sovietic, Eduard Şevardnadze.



Guvernele de la Bucureşti şi Moscova doreau iniţierea unui dialog "pe baze noi". Scopul declarat al vizitei lui Sergiu Celac la Moscova a fost "informarea reciprocă" privind schimbările politice ce aveau loc în România şi URSS. S-au analizat "posibilităţile reale" de aşezare a relaţiilor dintre cele două ţări pe noi baze, în spiritul "prieteniei tradiţionale dintre cele două ţări vecine şi aliate".

Pe viitor, contactele bilaterale trebuiau să fie "reciproc avantajoase", în spiritul respectării independenţei, egalităţii în drepturi, neamestecului în treburile interne şi integrităţii teritoriale.

REGIMUL DE VIZE
Pe lângă declaraţiile de intenţii, miniştrii de Externe român şi sovietic aveau însă de rezolvat şi probleme concrete, cauzate de noile relaţii existente după ieşirea ţării noastre din blocul "ţărilor frăţeşti". Aşadar, s-a căzut de acord ca în scurt timp să se finalizeze, în vederea semnării, acorduri reciproce de călătorie între cele două ţări.

În vederea fluidizării contactelor dintre cetăţenii români şi sovietici s-a decis începerea negocierilor pentru deschiderea unor consulate la Iaşi (al URSS) şi la Chişinău (al României). Pentru continuitatea relaţiilor culturale s-a hotărât înfiinţarea unor centre culturale de informare la Bucureşti şi la Moscova.

ECONOMIC, LUCRURILE MERGEAU BINE
După întoarcerea la Bucureşti, Sergiu Celac a acordat un interviu ziarului Adevărul, în care relata aspecte referitoare la convorbirile economice ce s-au purtat la Moscova: "Discuţiile au fost eminamente politice. Dar, în ziua de azi, economia e şi ea politică - nu în sensul de economie politică, ci în sensul de politică economică. Deci, ceva s-a discutat şi despre aceasta. Nu mult, pentru că lucrurile merg bine.

În urma vizitei de o zi de la Moscova, nu am nici un motiv să cred că partea sovietică ar intenţiona să reducă cuantumul livrărilor convenite, deşi întâmpină - şi ni s-a spus limpede acest lucru - anumite dificultăţi proprii.

În cadrul Guvernului sovietic s-a instituit o nouă comisie interdepartamentală coordonată de un viceprim-ministru pentru coordonarea eficientă a relaţiilor economice cu România. Nu este vorba numai despre livrări reciproce de mărfuri, despre schimburi comerciale în sensul tradiţional al cuvântului.

Sunt în curs acţiuni de anvergură pentru folosirea capacităţilor de producţie disponibile în industria românească de materii prime şi energie din URSS.

Iar aceasta, să nu uităm, înseamnă, în ultimă instanţă, păstrarea unor locuri de muncă, care ar fi fost astfel condamnate la dispariţie, în urma restructurării necesare a întreprinderilor respective".

×
Subiecte în articol: Moscova acum 20 de ani sergiu celac