x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special SF – Şi Sfîntul scaun crede in viaţa pe alte planete

SF – Şi Sfîntul scaun crede in viaţa pe alte planete

de Sînziana Stancu    |    16 Mai 2008   •   00:00
SF – Şi Sfîntul scaun crede in viaţa pe alte planete

Astronomul şef de la Vatican face dezvăluiri surprinzătoare. El nu exclude existenta unor "fraţi" pe alte planete şi afirmă că acest lucru nu vine în contradictie cu credinţa noastră în Dumnezeu.



Astronomul şef de la Vatican face dezvăluiri surprinzătoare. El nu exclude existenta unor "fraţi" pe alte planete şi afirmă că acest lucru nu vine în contradictie cu credinţa noastră în Dumnezeu.

"în opinia mea, această posibilitate există", a declarat pastorul Jose Gabriel Funes, şeful Observatorului astronomic al Vaticanului şi consilierul ştiinţific al Papei Benedict al XVI-lea, publicaţiei L'Osservatore Romano, citat de International Herald Tribune, într-un interviu intitulat sugestiv "Extraterestrul este fratele meu". El a argumentat că existenţa unui mare număr de galaxii în Univers poate face posibil acest lucru, iar asemănărea posibilelor fiinţe extraterestre cu pamîntenii nu ar fi exclusă. Specialistul italian a mai afirmat că eventuala existenîă a altor creaturi pe alte planete nu contravinei credinţei în Dumnezeu, deoarece "aşa cum, pe Pămînt, există o multitudine de fiinţe", acolo, în spaţiul extraterestru, "pot exista şi alte, chiar mai inteligente decît noi, create de Dumnezeu".

OAIA RĂTĂCITĂ. Funes a avansat şi ipoteza că rasa umană ar putea fi "oaia rătăcită" a Universului şi că fiinţele extraterestre ar putea fi "cele care au rămas în deplină înţelegere cu creatorul lor", spre deosebire de pămînteni, din rîndul cărora creştinii s-au contrazis de-a lungul veacurilor cu cercetătorii, iar Sfînta Scriptură, care propovăduieşte Creaţia, a intrat adesea în conflict cu teoriile evoluţioniste despre apariţia vieţii pe Pămînt. Ca exemplu, Funes îl dă pe Galileo, condamnat de Inchiziţie, în secolul al XVII-lea, pentru faptul că a insistat că Pămîntul se roteşte în jurul Soarelui, iar Biserica Romano Catolică l-a reabilitat abia în 1992. Specialistul italian este de părere că dialogul între credinţă şi ştiinţă ar putea fi îmbunătăţit dacă cercetătorii ar cunoaşte mai bine Biblia şi dacă Biserica ar fi la curent cu progresele ştiinţifice. Ca astronom, Funes crede că cea mai pertinentă explicaţie privind apariţia Universului este teoria "big-bang"-ului, însă adevăratul creator al fiinţelor este Dumnezeu.

×
Subiecte în articol: ediţie specială