x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Sfarsitul Cortinei de Fier"

"Sfarsitul Cortinei de Fier"

04 Oct 2004   •   00:00

ZIUA GERMANIEI

Cuvantul Excelentei Sale ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti, Wilfried Gruber "La 3 octombrie noi, germanii, sarbatorim Ziua Unitatii Germane. Anul acesta aniversam pentru a 15-a oara caderea Zidului Berlinului, care simbolizeaza - ca nici un alt eveniment - depasirea divizarii Germaniei si a Europei.

Privind inapoi la caderea Zidului Berlinului in noiembrie 1989 si la infaptuirea unitatii germane la 3 octombrie 1990, si astazi se mai mira cate unul cat de neasteptat si cu ce viteza ametitoare s-a realizat aceasta evolutie istorica. Sfarsitul regimului comunist al SED a fost prima revolutie reusita in Germania si ea s-a petrecut in mod pasnic si democratic. Pentru cei care au trait atunci serbarile cu strigate de bucurie la Poarta Brandenburg in sfarsit redeschisa, amintirea acestora ramane legata de emotii puternice. Tocmai generatia oamenilor mai in varsta este cea care imbina acest eveniment cu un sentiment de recunostinta pentru faptul ca a putut trai o ora astrala a istoriei mondiale.

Integrarea noilor landuri federale este un efort istoric unic enorm, care nu s-a incheiat inca, dar oamenii din Germania au realizat deja lucruri majore pe teritoriul fostei RDG. Iar cel care priveste mai atent va constata ce evolutie considerabila, partial chiar uimitoare, au cunoscut unele regiuni ale tarii in ultimii 14 ani. Cu toate acestea, procesul dezvoltarii impreuna dureaza si in continuare. Desavarsirea unitatii si sub aspect economic si social ramane o sarcina a intregului stat. Noi suntem hotarati sa parcurgem si in continuare acest drum cu aceeasi forta pe care am mobilizat-o si pana acum. La 3 octombrie ne gandim, de asemenea, la depasirea divizarii Continentului. Caderea Zidului Berlinului marcheaza si sfarsitul Cortinei de Fier. Ca urmare a acestui fapt, noi am incheiat impreuna epoca de confruntare in Europa. Astazi ne aflam in mijlocul unui proces de dezvoltare a statelor europene impreuna, care ne transforma in parteneri si aliati noi. Inscriindu-se in acest proces, parteneriatul Germaniei cu Romania se contureaza a fi unul de succes. Relatiile noastre se dezvolta pe toate palierele extrem de dinamic. Suntem pe calea cea buna de a utiliza sistematic potentialul care mai exista pentru intensificarea colaborarii noastre - nu in ultimul rand in plan economic. Suntem si mandri de faptul ca pe drumul sau in Uniunea Europeana, Guvernul federal sprijina energic Romania in numeroase proiecte. Dorim sa continuam acest angajament. Acest lucru a fost exprimat clar si de cancelarul federal Gerhard Schröder cu ocazia vizitei sale la Bucuresti, in urma cu cateva saptamani. De aceea, Germania va fi si pe viitor un partener de nadejde al Romaniei."

ALIATI

"Parteneriatul Germaniei cu Romania se contureaza a fi unul de succes. (...) Suntem si mandri de faptul ca pe drumul sau in Uniunea Europeana, Guvernul federal sprijina energic Romania in numeroase proiecte" - Wilfried Gruber, ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti
×
Subiecte în articol: special