x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Şi coadă, şi chiul

Şi coadă, şi chiul

de Carmen Plesa    |    20 Mai 2007   •   00:00
Şi coadă, şi chiul
Sursa foto: Gicu Serban (www.gserban.com)/

Romănii din Spania au transpirat la cozi, ca să poată vota, cei din Melbourne, Australia, au votat pănă au epuizat buletinele, iar la New York s-au aşezat la uşa secţiei de votare ca pe vremuri la lapte - inainte de ora de deschidere. In ţări precum Noua Zeelandă sau Cuba, ziua a fost insă una de vacanţă şi chiul.

Romănii din Spania au transpirat la cozi ca să poată vota, cei din Melbourne, Australia, au votat pănă au epuizat buletinele, iar la New York s-au aşezat la uşa secţiei de votare ca pe vremuri la lapte - inainte de ora de deschidere. In ţări precum Noua Zeelandă sau Cuba, ziua a fost insă una de vacanţă şi chiul.


MADRID - AU RUPT POARTA. Aproximativ 500 de romăni au rupt poarta şi au intrat cu forţa in curtea ambasadei din Madrid, cănd au fost anunţaţi, la ora 20:00, că nu vor mai putea vota, informează Rompres. Curtea a fost eliberată de poliţiştii spanioli. Scutierii au blocat uşa ambasadei, iar cei care votaseră au fost ajutaţi să iasă din ambasadă. BEC nu a acceptat cererea de prelungire a programului de vot, la Madrid. In Spania, au fost cozi pe parcursul zilei de ieri la mai multe secţii.

ITALIA. Căteva sute de romăni au protestat la Roma, in faţa secţiei deschise la consulat, pentru că nu au mai fost lăsaţi să voteze după ora 20:00. La cealaltă secţie din Roma insă, cea de la Academia di Romania, la ora 20:00 nu mai era nici o persoană la coadă.

"Azi au venit oameni imbrăcaţi elegant, dar şi muncitori direct din şantier. Majoritatea locuiau in Roma sau in localităţi aflate la cel mult 100 km. Unii s-au plăns că nu au fost informaţi cu privire la referendum şi că n-au ştiut, de exemplu, că nu e necesar să locuiască legal in Italia pentru a vota", ne-a spus Miruna Căjvăneanu, purtătorul de cuvănt al Partidului Identitatea Romănească.


CRIZĂ. La secţia de votare din Melbourne, Australia, la ora locală 20:00, romănii mai votau incă, deoarece numărul celor care au venit la secţie a fost mai mare decăt buletinele de vot primite (in număr de 584).

"Am multiplicat buletinele de vot, astfel că toţi romănii care aşteptau să voteze la ora 20:00 (n.r. - aproximativ 50 de persoane) şi-au putut exprima opţiunea. La ultimul referendum, la secţia de votare organizată la Melbourne s-au prezentat cel mult 300 de persoane", a declarat Nadia Gheorghe, preşedintele secţiei de votare.

HAVANA. In primele ore de la deschiderea urnelor votaseră doar cei trei membri ai comisiei. "Mai aşteptăm cinci persoane, romănce căsătorite cu cubanezi şi copiii lor. Mulţi romăni nu au putut vota, pentru că le-au expirat actele, şi cum aici nu există personal diplomatic, nu şi-au putut face acele titluri de călătorie", ne-a spus Valeria Niţă, preşedintele comisiei de la secţia din Havana.

NOUA ZEELANDĂ. Primii romăni care au vota au fost cei din Noua Zeelandă, care au ora oficială cu nouă ore in avans faţă de cea a Romăniei. Faptul că votarea a fost organizată la Biserica ortodoxă din Wellington nu a atins inimile romănilor, aşa că doar "38 de persoane din comunitate s-au prezentat la urne", ne-a declarat consulul Marius Dragolea.

CHIŞINĂU. Votarea a fost prelungită deoarece la ora la care ar fi trebuit să se inchidă urnele in faţa secţiei aşteptau 700 de romăni.


SUA. La New York, romănii s-au aşezat in faţa secţiei de votare inainte ca aceasta să se deschidă. Urnele din SUA sunt ultimele care se vor inchide (unele oraşe au minus 10 ore faţă de ora Romăniei). La ora 19:00 (Bucureşti) votaseră 1.700 de romăni din SUA.


in străinătate au votat 72.000 de romăni

La secţiile din străinătate au votat 72.000 de persoane. Cea mai mare prezenţă la urne s-a inregistrat in Spania (14.123 persoane, din care 90 la sută impotriva demiterii preşedintelui Băsescu), Italia (9.943), SUA (7.986), Franţa (5.141) Republica Moldova (4.998 persoane), Marea Britanie (3.210), Canada (3.063), Germania (2.783), Belgia (2.549), Grecia (2.505) şi Irlanda (1.835). In Israel s-au prezentat la vot 1.241 de persoane, Australia - 957, in Ungaria - 1.055, Portugalia - 1.054, Elveţia - 763, Emiratele Arabe Unite - 528, Serbia - 167, iar in Ucraina 94 cetăţeni romăni.

La alegerile din 2004, Spania, au votat atunci aproximativ 3.000 de romăni, in Italia - 3.800, in SUA - 6200.

CU SCANDAL. Aproximativ 400 de persoane au prostestat sămbătă seara in faţă ambasadei din Madrid, pentru că nu au mai putut vota, după ora 20.00.


Romănii au intrat cu forţa in curtea ambasadei şi a fost nevoie de intervenţia poliţiei spaniole pentru a-i potoli. Romănii s-au plăns că au fost prea puţine secţii de votare, că referendumul a fost organizat sămbăta, care e zi de lucru pentru ei şi că au fost nevoiţi să stea la cozi de sute de persoane. In Spania locuiesc legal 400.000 de romăni, insă cifra neoficială ajunge la un milion.

Căteva sute de romăni au protestat şi in faţa consulatului din Roma, pentru că nu au mai putut vota după ora 20.00. La cealaltă secţie din oraş insă, la acceaşi oră, nu mai exista nici o persoană dornică să voteze.

IRAK - Intre atacuri, la Bagdad

Căteva atacuri, restricţiile de circulaţie şi problemele de securitate au făcut ca, pănă ieri la ora 18:00, la cele două secţii din Bagdad să nu voteze mai mult de 28 de persoane, potrivit ambasadorului Romăniei in Irak, Mihai Stuparu. La secţia de la ambasadă (din "zona roşie", nesecurizată) au votat 10 persoane, iar la cea de-a doua secţie, organizată la reşedinţa ambasadorului (din zona internaţională, relativ securizată), au votat 18.

TOP - Spania, Italia, Republica Moldova

Pănă ieri la ora 17:00, in străinătate votaseră 35.233 de romăni, potrivit MAE. Cea mai mare prezenţă la urne se inregistra in Spania (6.672 persoane), Italia (4.922 persoane), Republica Moldova (3.281 persoane), Franţa (3.061 persoane) (foto), Germania (2.150 persoane). Pănă la ora 17:00, la secţiile de vot din SUA se prezentaseră 531 de persoane, iar in Canada - 305 persoane.

MADRID - Cu nunta la ambasadă

Un alai de nuntaşi a venit ieri la Ambasada Romăniei de la Madrid ca să voteze, potrivit Rompres. Pentru că se grăbea să ajungă de la biserică la restaurant, alaiul a avut intăietate faţă de cele aproximativ 200 de per-soane care aşteptau la coadă. Majoritatea nuntaşilor au votat, mai puţin mireasa, care a renunţat cănd şi-a dat seama că nu are nici un act la ea. Ambasadorul i-a explicat că poate vota după ce işi face două poze şi i se eliberează pe loc titlul de călătorie valabil o zi. Mireasa a insistat insă să ajungă la restaurant cu invitaţii.

×
Subiecte în articol: eveniment vota romani s-au persoane Spania votat