x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special SIDA calului: afacere cu tarani pagubiti

SIDA calului: afacere cu tarani pagubiti

de Florina Zainescu    |    Sidonia Silian    |    09 Ian 2007   •   00:00

Taranii proprietari de cai suferinzi de anemie infectioasa au ramas si fara cai, si fara banii pe care ar fi trebuit sa-i primeasca sub forma de despagubiri. Asta pentru ca pe fir au intrat escrocii, care au cumparat caii pe sume modice si i-au exportat, filiera evaporandu-se.

Dan Marinescu/JURNALUL NATIONAL
AFACEREA SIDA. Desi era ilegal, autoritatile au lasat cateva firme sa cumpere de la tarani caii bolnavi de anemie infectioasa

Ignoranta, lipsa de profesionalism sau poate setea de bani a unor medici veterinari concesionari a angajatilor din DSV-uri si DADR-uri au facut din SIDA cailor o afacere pe cinste. Sub privirile ingaduitoare ale acestora, cateva firme au cumparat pe nimic caii bolnavi de la oameni, desi comercializarea acestora e ilegala, si i-au exportat pe bani frumosi. Taranii au ramas fara cai si n-au nici dreptul la despagubiri de la stat.

In judetul Hunedoara au fost depistati peste 300 de cai suferinzi de anemie infectioasa, boala cunoscuta si sub denumirea de "SIDA cailor". Legislatia in vigoare ii obliga pe posesorii de cai bolnavi de SIDA sa-si izoleze animalele si sa le sacrifice intr-un abator specializat. In schimb, oamenii vor fi despagubiti de stat pentru pierderea suferita. Cum insa bataia de joc e la ea acasa, in Romania, dosarele de despagubire intocmite pentru satenii din Salasu de Sus si Rau de Mori din judetul Hunedoara sfideaza orice rigoare legala. Si nu din vina oamenilor.

SALASU DE SUS. La inceputul lui octombrie al acestui an, medicul veterinar al satului, Vasile Mujat, a anuntat taranii ca trebuie sa-si aduca caii la un control medical, pentru a fi depistati cei bolnavi de SIDA. Apoi le-a spus celor care aveau cai cu respectivul virus ca, in virtutea legii, ei trebuie sa-si sacrifice animalele, fiecare proprietar urmand a fi despagubit de stat. 69 de cai au fost gasiti bolnavi. La cateva zile mai tarziu, satenii s-au trezit la poarta cu o persoana venita cu un tir care, impreuna cu medicul veterinar, le-a zis ca sunt obligati sa le dea caii intrucat daca nu vor accepta asta, vor primi amenzi usturatoare de la stat. Omul cu tirul, al carui nume nu l-a retinut nimeni din sat, le-a dat niste sume derizorii, circa doua-trei milioane pe cal, si le-a zis ca… ghici ciuperca!.. restul de 28 de milioane il vor primi de la stat. Unii au primit o foaie de miscare, prin care se demonstra ca animalul a fost preluat de firma respectivului, altii nimic. Intre timp, medicul veterinar concesionar dimpreuna cu cel zonal - aflat in subordinea Directiei Sanitar-Veterinare (DSVSA) Deva si care avea menirea sa controleze activitatea celui dintai - , s-au pus pe intocmit dosare. Prost. Deoarece legea spune clar: taranul trebuie sa ramana proprietarul animalului pentru a putea fi despagubit. Totodata, le-au zis oamenilor sa-si deschida un cont in banca pentru ca ministerul sa aiba unde sa le vireze banii. Si sa astepte linistiti banii.

Bani care nu aveau cum sa vina deoarece Ministerul Agriculturii sistase plata despagubirilor la sfarsitul lunii iulie tocmai pentru ca s-au sesizat nereguli la intocmirea dosarelor in mai multe zone ale tarii. Deci ministerul sistase despagubirea la sfarsitul lui iulie, iar DSV Hunedoara continua, in luna octombrie, sa ia caii oamenilor fara sa le spuna nimic. Tipic romaneste.

CE ZIC OAMENII. Unul dintre taranii cu pricina, Nicolae Boboc, suparat ca banii promisi intarzie sa apara, a inceput de unul singur sa caute prin chichitele birocratiei. "Am plecat pe urma dosarului meu. Si nu l-am gasit. Am fost la Directia Sanitar-Veterinara si de acolo mi s-a spus sa-l caut la Directia Agricola. Si tot asa. Insa mi-a zis cineva de la Directie ca banii vor veni dupa 15 februarie si sa ma duc linistit acasa". Dupa ce l-am informat ca el ar fi trebuit sa-si duca singur animalul la un abator specializat si in nici un caz sa-si dea calul unei firme intermediare, nea’ Beuca ne-a raspuns: "De unde sa stiu eu doamna de ce scrie in lege, eu am acces la lege ca sa vad cum trebuia procedat?! Cine ar fi trebuit sa ne informeze pe noi de asta? Asa ne-a zis medicul veterinar ca trebuie sa facem iar noi asa am facut". Mediul veterinar concesionar, Vasile Mujat, ne-a declarat ca a acceptat serviciile firmei intermediare intrucat a "procedat la indicatiile Directiei Sanitar-Veterinare". "Am primit un telefon si mi s-a spus ca va veni cineva cu un tir sa ridice caii, si eu asa am si facut", a explicat el. Cat despre firma… "am auzit ca firma asta castigase prin licitatie dreptul sa vina sa ia caii din sat".

RAU DE MORI. Aceeasi situatie. 50 de cai au fost incarcati in tir si dusi la un abator. Cu usoare diferente insa. Dupa spusele satenilor, nu li s-a dat nici un act care sa dovedeasca boala animalului. "A venit medicul Alexandru David si ne-a spus ca avem caii bolnavi de SIDA si sa nu mai scoatem animalul din batatura. Apoi "a venit un baiat cu un tir, care, impreuna cu medicul, ne-au zis ca ne da 9.000 de lei pe kilogram. Totul s-a facut dupa ochi. Nu a existat un cantar pe care sa fie pus calul. Si nici nu am primit o copie dupa foaia de miscare a calului", se plange Beuca. Oamenii din comuna au facut "plangere la parchet" si asteapta niste concluzii oficiale. Beuca si-a angajat "avocat" si impreuna cu el a reusit sa obtina niste date: "Ioan Simion, directorul Directiei Agricole Hunedoara, ne-a zis ca noi nu mai suntem proprietarii cailor pentru ca am dat caii firmei. Si nu mai putem primi despagubiri. Noi, satenii, am aflat apoi ca e firma unui italian. Se duce cu carnea in Italia si o vinde acolo pe bani multi. Dar de unde sa fi stiut noi asta?!"

ARUNCAREA RESPONSABILITATII. Autoritatile incearca sa arunce pisica in ograda celuilalt. Marius Lazarescu, directorul DSV Hunedoara, ne-a declarat: "Suntem in perioada de actiune, de intocmire a dosarelor, au existat mici nereguli, o stampila prost pusa, un dosar fara nu stiu ce date, dar acum e bine. Avem in jur de 300 de dosare. A venit si cineva de la Corpul de Control al Ministerului, Paul Gheorghiu, si a facut niste controale de rutina. Nu a gasit mari nereguli". Fapt negat de sateni, care spun ca Gheorghiu ar fi emis o nota prin care preciza ca "dosarele sunt prost intocmite" si ca din acestea lipsesc analizele care sa demonstreze ca animalele sufereau de SIDA. Cat despre anuntul ca ministerul a sistat plata despagubirilor catre judete, Lazarescu ne-a replicat apasat: "Nu stiu nimic despre asta. Pe mine nu m-a anuntat nimeni de asta. Problema pleaca de la Bucuresti!". Ioan Simion, directorul Directiei Agricole (DADR) Hunedoara, a fost si mai transant: "Nu-i problema mea cui au vandut taranii caii. Ar fi trebuit sa caute legea si sa se informeze. Eu nu cunosc acele firme, nu aveau autorizatie, noi nu avem nici o legatura cu ele. Nu este obligatia mea sa informez populatia. Dupa ce au aflat ca au luat teapa, oamenii au venit si au inceput sa spuna adevarul. Stiu. S-a facut transfer de proprietate. Iar ei nu mai pot lua nici un ban!".

ANSVSA. Marian Avram, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA) nu a acceptat sa stea de vorba cu noi despre situatia din Hunedoara, desi i-am cerut un interviu pe aceasta tema. A ales sa ne trimita un punct de vedere "referitor la sesizarile primite de la taranii din satele Salasu de Sus si Rau de Mori". Un punct de vedere intocmit de un director si doi consilieri ai sai la modul general. Ba mai mult, ANSVSA-ul ocoleste miezul problemei, sustinand ca s-a ajuns in aceasta situatie "datorita nealocarii in perioadele anterioare a fondurilor necesare pentru despagubirea detinatorilor de ecvine bolnave, cat si a faptului ca numerosi proprietari nu au acceptat eliminarea exemplarelor anemopozitive (n.r. - bolnave de SIDA), acestea fiind mentinute in gospodarie si folosite in continuare pentru diverse activitati specifice agriculturii". Nici o vorba despre motivele care au determinat Ministerul Agriculturii sa sisteze plata despagubirilor. ANSVSA-ul a tinut insa sa sublinieze ca "eradicarea bolilor de pe teritoriul tarii noastre, printre care si anemia infectioasa ecvina, reprezinta angajamente ale autoritatii centrale veterinare a Romaniei fata de Uniunea Europeana". Punctul de vedere se incheie apoteotic: "Ne-alocarea sumelor necesare imediat datei aprobarii dosarului de despagubire va duce la stagnarea programelor de eradicare a bolii, pe care ANSVSA nu si-o poate asuma in aceste conditii". In traducere libera… "nici usturoi n-am mancat, nici gura nu ne miroase". Ministerul e de vina! Dupa parerea mai-marilor din ANSVSA, probabil ca Ministerul Agriculturii ar fi trebuit sa continue sa plateasca despagubirile, desi taranii incalcasera legea vanzandu-si caii unor firme intermediare cu acordul medicilor veterinari.

"LUMINAREA" VINE DE LA COVASNA. Dar iata ce nu a explicat ANSVSA-ul in scrisoarea ei de "mea culpa". Motivul pentru care Ministerul Agriculturii a sistat plata despagubirilor este ca taranii au incalcat legislatia vanzand caii bolnavi firmelor intermediare, si nu direct unui abator. Prima lege incalcata este Ordinul ministrului Agriculturii 786/2003 ce reglementeaza masurile pe care ANSVSA trebuie sa le intreprinda in vederea eliminarii focarului de boala. Acest ordin restrictioneaza circulatia animalelor bolnave si interzice comercializarea acestora. "E adevarat ca taranul nu stie de acest ordin. Dar medicul veterinar care a venit la el la poarta si i-a zis «animalul tau este bolnav» era obligat sa-i spuna si ca nu are voie sa-l vanda. Medicul veterinar zonal avea obligatia de a respecta acest ordin. Ca de aici a pornit toata aceasta nebunie", sustin surse din Ministerul Agriculturii. Acestea au adaugat ca dosarele de despa-gubire cuprind documente - borderouri de achizitie - care arata ca firmele intermediare au achizitionat, contra unor sume de bani, caii vii de la tarani. Deci a avut loc un transfer de proprietate, caz in care, conform unui alt act normativ, HG 1415/2004 care reglementeaza modul de acordare a despagubirilor, medicul veterinar ar fi trebuit sa-l amendeze pe taran si sa nu-i faca dosar de despagubire. Dar cum sa-l amendezi pe om daca chiar tu te-ai dus cu reprezentantul firmei intermediare in batatura lui si i-ai spus sa-i vanda calul, asa cum s-a intamplat la Hunedoara?!

UNDE-I LEGE… Mai mult, aceeasi HG 1415/2004 prevede ca beneficiaza de despagubiri "persoanele fizice si juridice, proprietari de animale, in cazul in care animalele sunt detinute cu respectarea normelor legale in vigoare, cu referire la declararea si inregistrarea obligatorie in registrul agricol si, dupa caz, in sistemul national de identificare si inregistrare a animalelor, in cazul in care proprietarii au suferit pagube la suspicionarea bolii si aplicarii actiunilor de importanta deosebita ce se intreprind pentru lichidarea rapida a focarelor de boli transmisibile". Cine a livrat calul la abator in cazul nostru? Intermediarul, pentru ca el cumparase deja calul de la taran. "Animalul trebuia sacrificat direct de proprietar, ca de aia interzice Ordinul comercializarea. Ca sa se vada ca intr-adevar calul ala, pe care medicul l-a identificat ca fiind bolnav, tu l-ai dus la abator si l-ai sacrificat. Sau l-a dus altul in numele tau. Dar intermediarii nu s-au dus in numele taranilor, ci in numele lor, prin urmare, taranul nu mai poate beneficia de despagubire", ne-au explicat sursele citate.

Gabi Boholt/JURNALUL NATIONAL
LEGE. Taranii care si-au vandut caii bolnavi de SIDA nu mai primesc despagubiri de la stat

SESIZARE. Agricultura a descoperit abia in iulie 2006 ca acorda ilegal despagubiri. Si asta din intamplare, pentru ca dosarele de despagubire se intocmesc de catre proprietarul animalului sacrificat si de medicul veterinar zonal, se aproba de catre directorul si contabilul-sef al DSVSA-ului, sunt avizate de DADR, iar la minister ajunge doar cererea de plata globala. Insa, la 5 iulie, institutia s-a pomenit cu o nota de la DADR Covasna care ii cerea parerea asupra unei probleme: "In dosarele aduse de catre DSVSA in ultima perioada, caii depistati pozitiv la boala anemie infectioasa au fost colectati de doua firme intermediare, SC Domenico Distribution SRL si SC Sirox SRL, conform borderourilor de achizitie a animalelor vii si platite de catre acestia la proprietari, conform dispozitiilor de plata anexate la dosar. Aceste societati nu detin abatoare proprii autorizate si acreditate, ele facand abatorizare la SC Cicalex SA si SC Carmolimp SRL, care indeplinesc conditiile de sacrificare. Din piesele depuse la dosar nu rezulta unde s-a facut abatorizarea. In aceasta situatie avem 65 de dosare depuse pana azi, urmand, conform spuselor reprezentantilor DSVSA, sa mai primim pana la circa 250-300 de dosare.

Va rog sa ne comunicati punctul dumneavoastra de vedere, privind avizarea favorabila sau nu a acestor dosare". Urmarea? La 26 iulie Agricultura trimite in judetele Covasna, Satu-Mare, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Dambovita, Gorj, Maramures, Hunedoara, Neamt, Salaj, Teleorman si Vaslui - unde tocmai se virasera bani - ordinul de sistare a platii despagubirilor pana la clarificarea situatiei. Situatia a ramas "inghetata" pana in ziua de azi, in ciuda presiunilor facute din diverse parti, spun sursele citate. Gheorghe Tinel, seful Corpului de Control al ministrului Agriculturii, ne-a declarat insa ca ancheta nu e finalizata. In schimb, surse din minister ne-au spus ca "din cele 16 judete anchetate, in 8 verificarile au fost deja finalizate". Concluziile oficiale sunt: "completarea necorespunzatoare a dosarelor prin instrainarea cailor, lipsa unor documente (actul sanitar veterinar de declarare a bolii). La abator, documentele de plata au fost emise pe numele firmelor intermediare. Suma trecuta in decont reprezinta, de fapt, pretul oferit si achitat de firma intermediara la achizitionarea de cai vii de la proprietar si nu la valoarea produselor sau subproduselor valorificate".

FARA SANSE
"Problema e ca acesti oameni care si-au vandut caii si asteapta degeaba despagubiri sunt nemultumiti si pe buna dreptate. Au fost pacaliti. Dar nu au nici o sansa in instanta pentru ca au incalcat legea. Si necunoasterea legii nu te absolva de vina", au declarat sursele citate. Ele au adaugat ca "pacalirea" lor s-a produs si din cauza faptului ca sunt doar cateva abatoare acreditate (mai precis patru) in tara, iar distantele pana la acestea sunt mari. Pentru un parlit de om din Satu Mare, de exemplu, e dificil sa-si duca calul bolnav de SIDA pana la un abator din Covasna sau Teleorman. "Daca firmele intermediare ar fi facut contract de vanzare-cumparare cu taranul pentru carcasa calului si ar fi dus animalul la abator in numele acestuia, n-ar mai fi existat nici o problema. Taranul primea si bani pentru cal si despagubirea de la stat si toata lumea ar fi fost fericita", ne-au explicat sursele.

AFACERE
Printre firmele intermediare care au cumparat cai bolnavi de la oameni si au exportat carnea acestora in strainatate se numara SC Agromexim SRL din Satu-Mare (in Italia), SC Chevalex SRL din Teleorman (in Belgia), SC West Meat SRL din Arad (in Italia), SC Europeene SRL din Sibiu (in Franta), ne-au declarat surse din Agricultura. Totodata sunt si firme care au exportat cabaline vii: SC West Meat SRL (in Olanda), SC Samoa SRL din Arad (in Italia), SC Remember SRL din Arad (in Italia), SC Duminpex, Intervet Covexim SRl din Arad (in Austria, Germania si Italia) si SC Europeene SRL (in Franta, Germania si Austria). In Occident, carnea de cal este considerata o delicatesa, pentru un kilogram platindu-se in jur de 3 euro. Asta, in timp ce taranilor nostri li s-au dat cam 9.000 de lei vechi pe kilogram. In Romania, la inceputul anului 2006, aproximativ 15.744 de cai erau diagnosticati cu anemie infectioasa ecvina, potrivit datelor ANSVSA. Din acestia, circa 6.245 au fost sacrificati in cele patru abatoare autorizate existente.
×