x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sindicaliștii de la Operă vor să scoată la licitație mașinile din curte și scaunul directorului pentru plata diferențelor salariale

Sindicaliștii de la Operă vor să scoată la licitație mașinile din curte și scaunul directorului pentru plata diferențelor salariale

de Diana Scarlat    |    30 Ian 2025   •   07:40
Sindicaliștii de la Operă vor să scoată la licitație mașinile din curte și scaunul directorului pentru plata diferențelor salariale

De ce nu-și primesc bugetarii salariul integral: contabilii au greșit în favoarea statului, ca să nu-și piardă locurile de muncă. Angajații de la Opera Națională din București nu și-au primit integral salariile, în ultimii 8 ani, din cauza unor greșeli de calcul.

Unul dintre sindicatele din Opera Națională din București a adus executorul judecătoresc la sediul instituției, pentru a pune sechestru pe bunuri. Angajații nu și-au primit integral salariile, în ultimii 8 ani, din cauza unor greșeli de calcul. Nu sunt singurii în această situație, fiind o problemă creată de interpretarea eronată a legislației și de greșeli făcute mai ales de contabilii instituțiilor, sub presiunea unor sancțiuni care i-ar afecta pe ei, dacă ar greși în favoarea angajaților – conform explicațiilor pe care le-a oferit, pentru Jurnalul, directorul general al Operei din București, Daniel Jinga. Directorul spune că nu este vinovat pentru această situație și chiar este unul dintre puținii manageri care au încercat să recupereze banii angajaților, el fiind la conducerea instituției doar de trei ani. Până își vor recupera diferențele salariale din urmă, angajații ar vrea să vândă la licitație inclusiv scaunul directorului.

Salariile multor angajați din sistemul bugetar au fost calculate greșit, în ultimii 8 ani. Mulți și-au câștigat în instanță dreptul de a primi plata integrală, inclusiv din urmă, dar nici așa nu se ajunge la o situație de normalitate, prin plata diferențelor. Este și cazul angajaților Operei Naționale din București. 

Unul dintre sindicate a mers mai departe cu procedurile juridice și a adus un executor judecătoresc pentru a pune sechestru pe bunurile instituției, astfel încât, din vânzarea lor, să plătească diferențele salariale restante pe care le-au câștigat prin hotărâre judecătorească.

„Este vorba despre drepturi salariale câștigate în instanță, care se vor recupera în tranșe anuale, prin intermediul Ministerului Culturii, dar, din când în când, angajații recurg la executări silite. Legea nu le permite să execute bunuri de patrimoniu și s-a făcut executarea pe parcul auto și pe mobilier. În acest moment, inclusiv eu am bani de recuperat, ca angajat al Operei, deci ar fi trebuit să-mi execut și eu propriul scaun sau parcul auto. Executorul a făcut un proces verbal prin care a pus sechestru pe niște obiecte de mobilier și pe niște mașini vechi din curte, pentru că atât se poate executa. Noi luptăm pentru ca oamenii să-și recupereze banii pentru care au muncit și pe care le-au câștigat inclusiv în instanță, a explicat managerul Operei.

E un cuantum de aproximativ 11 milioane de lei, pentru care directorul a explicat că a contribuit din încasările Operei, din fonduri proprii, pentru a mai reduce din suma pe care angajații trebuie să o recupereze prin plățile de la Ministerul Culturii, acestea venind în tranșe decise la nivelul ministerului de resort, nu la nivel de instituție. 

Directorul ar trebui să-și execute propriul scaun

Managerul spune că nu este adversarul angajaților, ci chiar a încercat să ajute cu tot ce a putut, pentru recuperarea drepturilor salariale neplătite în ultimii 8 ani.

„Problema reală este că oamenii trebuie să-și încaseze niște datorii vechi pe care statul le are la ei. Nu un ministru anume, nu un director numit de trei ani. Oamenii au muncit pentru acești bani și trebuie să fie ajutați să-i recupereze. A fost o eroare națională de implementare a unei noi legi și s-a implementat greșit la nivel național. Dacă un contabil greșește, angajatul își poate recupera în instanță dreptul salarial, dar dacă acel contabil greșește în favoarea angajatului, atunci e prejudiciu, iar contabilul plătește cu propria carieră. Despre asta e vorba în întreaga țară, nu doar la Opera Națională”, a mai explicat directorul.

Opera din București are acum 547 de angajați și toți așteaptă să-și recupereze drepturile salariale din ultimii 8 ani, dar bugetarii au mai fost loviți o dată și de „Ordonanța Trenuleț” care impune o limită a plăților inclusiv pentru aceste salarii pe care statul nu le-a plătit integral. Plățile fiind făcute de Ministerul Culturii, depind în fiecare an atât de deciziile conducerii ministerului, cât și de bugetul pe care îl va primi Cultura pentru 2025. În fiecare domeniu de activitate este aceeași situație, privind plata anuală a restanțelor salariale.

Încercări de a face economii la buget

În ultimii ani au existat multe situații absurde, legate de salariile restante pe care statul trebuie să le plătească în toate domeniile. Unul a fost în sistemul de Justiție, la finalul anului 2023, când fostul Guvern a mai făcut o încercare de a reduce cheltuielile din bugetul statului, prin introducerea în precedenta „Ordonanță Trenuleț” a unei prevederi care a revoltat pe toată lumea: drepturile salariale obţinute în urma unor procese de către angajaţii din justiţie să fie plătite în titluri de stat. 

Angajații din Justiție au arătat că „promovarea unui asemenea demers legislativ flagrant neconstituţional ar constitui, fără îndoială, o manifestare abuzivă a prerogativelor normative ale autorităţii executive”. La presiunea sistemului judiciar, Guvernul a cedat și a eliminat această prevedere, achitând diferenţele salariale aferente lunii anterioare. 

Directorul Operei Naționale București a explicat, pentru Jurnalul, că haosul creat în ultimii 8 ani prin plata parțială a salariilor a fost creat de contabilii care au interpretat greșit legea salarizării. Dacă ar fi greșit în favoarea angajaților și nu în favoarea statului, s-ar fi considerat prejudiciu și ar fi rămas ei pe drumuri.

×