Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, s-a autosuspendat ieri din functie pana la clarifica-rea mostenirii "matusii Tamara". Alt lider marcant al partidului, Dan Ioan Popescu, s-a trezit cu o parte a averii sechestrata si a anuntat, la randul sau, ca se va autosuspenda.
Cititi si... ●Decizie sub lupa analistilor ● Averea lui DIP, pusa sub sechestru
Lovitura de teatru in PSD. Adrian Nastase s-a autosuspendat din functia de presedinte executiv. El a recurs la acest gest pana la lamurirea problemelor legate de mostenirea de aproape 1 milion de euro primita
de Dana Nastase.
Autosuspendarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte executiv a fost pusa pe tapet inca de saptamana trecuta, cand voci din partid cereau cu insistenta acest lucru, pentru ca scandalul "matusa Tamara" aduce grave prejudicii de imagine PSD. Intalniri, discutii de week-end intre liderii partidului, care au avut drept cuvant de ordine "autosuspendarea", toate au deschis drumul catre un Birou Permanent National (BPN), care urma sa transeze statutul lui Adrian Nastase in partid. Ceea ce s-a si intamplat la sedinta de ieri. Declaratiile dinaintea reuniunii au anuntat inca de la inceput "o retragere" a lui Nastase. Miron Mitrea, secretarul general al PSD, si-a exprimat speranta ca nu va fi nevoie ca el sa faca propunerea in BPN privind autosuspendarea lui Nastase.
DECIZIE. In cadrul sedintei, masura a avut adepti, fiind invocate termene de trei luni sau sase luni pentru autosupendare, iar, dupa doua ore de discutii, Nastase a iesit in fata jurnalistilor, anuntandu-si autosuspendarea din functia de presedinte executiv al partidului. Acelasi lucru il facuse si in BPN. Motivul: nu doreste ca scandalul in care este implicat sa afecteze imaginea PSD si, apoi, trebuia sa faca asta, avand in vedere ca, atunci cand era presedintele PSD, cerea celor cu probleme de imagine sa recurga la acest gest. Nastase a precizat insa ca nu isi da demisia si nu are de gand sa iasa din viata politica. A dat asigurari ca decizia a luat-o singur si ca nu l-a convins nici un coleg al sau.
TERMEN. Cat va dura autosuspendarea? Nastase a spus ca pana in momentul in care aspectele juridice legate de cazul mostenirii vor fi clarificate. El a recunoscut ca au fost discutii in BPN in care a fost invocat termenul de trei luni, fiind semnalata posibilitatea "unor tergiversari in justitie" pentru a-i bloca reluarea functiei de presedinte executiv. "Nu trebuie sa fim formalisti, este evident ca problemele trebuie clarificate si, la un moment rezonabil, voi revedea aceasta chestiune impreuna cu colegii mei", a spus insa Nastase. El a precizat ca nu va fi desemnat un presedinte executiv interimar, pentru ca nu si-a dat demisia, dar ca activitatea curenta de coordonare a departamentelor va fi asigurata, in toata aceasta perioada, de Dan Mircea Popescu, presedinte al Consiliului National.
CRITICI. Daca a fost sprijinit sau nu de liderii partidului pe perioada scandalului, precum Mircea Geoana sau Miron Mitrea, Nastase a declarat ca nu prea. "Nu cred ca trebuie sa astept din partea unor colegi o falsa solidaritate intr-o problema care, repet, este personala", a spus Nastase. Ba mai mult, el a admis ideea ca unii dintre colegii sai "au pus paie pe foc" in acest scandal, desi crede ca nu aceasta a fost determinanta. Dar, a spus Nastase, nu poate accepta ca lideri ai PSD sa transmita "tot felul de mesaje inspre colegii lor prin intermediul presei", facand referire la Miron Mitrea. De altfel, intr-o scrisoare adresata colegilor de partid, Nastase arata ca, in ultimele zile "dificile" pentru el, a constatat ca "echipa de conducere a PSD nu functioneaza sau, in orice caz, nu in ceea ce ma priveste".
CINE E IN SPATE? Nastase a lansat teoria ca toata campania legata de scandalul averii este pregatita la nivelul unor persoane din jurul presedintelui Traian Basescu, care folosesc date din zona serviciilor de informatii. "A fost o operatiune construita in special intr-o anumita zona a puterii, o zona care a atacat PSD si pe mine atunci cand eram la guvernare. Dupa parerea mea, este vorba de o unitate speciala, de o echipa care se ocupa de luni bune de o analiza a liderilor PSD si care foloseste si bazele de date din zona serviciilor de informatii", a aratat Nastase. El a precizat ca nu are nici un fel de rezerve in a spune ca aceasta campanie a fost desfasurata cu sprijin din partea unor persoane care lucreaza sau au lucrat in zona serviciilor de informatii, care "au strans si au pus la dispozitie o mare masa de documente, care altfel nu puteau fi stranse intr-o saptamana". Administratia Prezidentiala a refuzat ieri sa comenteze acuzatiile lui Nastase
AUDIERE. Desi ieri era asteptata audierea sa de catre procurorii DNA, in dosarul Zambaccian, Nastase nu s-a prezentat. El a explicat ca nu a primit o citatie sau o invitatie telefonica in acest sens, dar ca, "in urma unor contacte cu cei de la DNA", a convenit sa mearga avocatul sau.
"Ma voi reintoarce in scurt timp"
"In cadrul Biroului Permanent National al PSD, am anuntat astazi decizia de a ma autosuspenda din functia de presedinte executiv pana cand aspectele juridice legate de cazul mostenirii primite de sotia mea vor fi clarificate. In aceasta idee, am solicitat saptamana trecuta dlui Ilie Botos demararea procedurilor specifice si voi pune la dispozitia structurilor legale toate documentele necesare. Motivele acestei decizii sunt multiple. In campania extraordinara declansata impotriva mea, o campanie politica, au fost angrenate forte deosebite. In opt zile, am numarat 300 de articole. Subiectul mostenirii sotiei mele parea ca a devenit mai important decat orice alt subiect. Dar ceea ce mi se pare important in aceasta campanie este ca, pana la urma, scopul era si este, in mod evident, mai important decat cauza.
Vorbeam de motivele deciziei mele. In primul rand, responsabilitate. Nu vreau ca in vreun fel aceasta campanie indreptata impotriva mea sa afecteze imaginea partidului. Este dorinta mea sincera de a nu face jocul celor de la putere, care doresc sa mentina presiuni asupra PSD in toata aceasta perioada si sa mascheze problemele majore pe care ei le au. Sigur, remarc in continuare ca sunt singurul om politic cu declaratia de avere modificata care s-a pus la dispozitia justitiei. Astept in continuare ca demnitarii puterii, indicati de media, sa faca acelasi gest. Toate amanuntele, prezentate in ultimele zile in presa, vizeaza chestiuni, operatiuni
imobiliare sau de alt gen, toate derulate in perioada in care eram in opozitie. Ideea de a sugera ca aceste operatiuni au avut legatura cu perioada cand eram seful Guvernului nu are nici un fel se sustinere. Este vorba de o perioada anterioara si faptul ca pretul terenurilor a crescut de la inceputul anilor â90 pana acum, probabil ca acest pret al terenurilor a crescut nu doar in ceea ce ma priveste pe mine sau pe sotia mea, dar pe toti cei care, intr-un fel sau altul, au beneficiat de modificarile unei perioade de schimbari economice. S-a scris intr-unul dintre ziare, Evenimentul Zilei, ca as avea o avere de 10 milioane de dolari. Am dat in judecata acest ziar, pentru ca informatiile sunt incorecte. Ideea in sine este aceea de a marca din nou, intr-un anumit mod, adaugand proprietati ale unor rude ale mele, parintii sotiei, parintii mei, in ideea de a stabili un anumit nivel de bogatie. Nu intru in amanunte, dar am vrut sa stiti acest lucru, pentru ca am vazut ca se incearca construirea unor elemente de folclor, pornind de la tot felul de desene din ziare sau de la informatii care sunt publicate si care nu sunt veridice.
In al doilea rand, si poate ca acest lucru este cel putin la fel de important ca si primul, nu cred ca se poate aplica un dublu scandal. Cand am condus PSD, am solicitat celor care aveau probleme de imagine sa se autosuspende pana la rezolvarea problemelor respective. Mi se pare firesc sa adopt aceeasi atitudine si in cazul meu. Este vorba de o consecventa in ceea ce priveste principiile si nu mi-as ierta eventuale reprosuri din partea unor colegi care sa-mi spuna «Iata, pentru tine nu este valabil ceea ce, atunci cand erai presedinte, le spuneai altora». In discutia pe care am avut-o astazi in cadrul Biroului Permanent National, unii colegi considerau ca aceasta decizie a mea ar trebui eventual reevaluata, poate nu este un moment bun sau o decizie corecta... Dar mi-am mentinut acest punct de vedere si mi-l mentin. Cred ca este un lucru corect si util pentru partid.
Joi, in declaratia de presa pe care am facut-o, am spus ca nu ma voi retrage, nu voi demisiona si nu voi iesi din viata politica si ca singura miza a acestei campanii duse impotriva mea este eliminarea omului politic Adrian Nastase. Vreau sa spun inca o data. Nu mi-am dat demisia. Nu voi iesi din viata politica. Am luat aceasta paranteza, si le spun celor care poate acum se bucura pentru o clipa, am luat aceasta decizie de a realiza aceasta paranteza in ceea ce priveste activitatile mele in zona de conducere pentru a rezolva individual, si nu afectand in vreun fel activitatea generala a partidului, problemele care imi sunt reprosate. Ma voi reintoarce la activitatile importante ale partidului, sunt convins, in foarte scurt timp, dupa ce imi voi rezolva aceste chestiuni, pentru ca stiu foarte bine ca nu exista nici o ilegalitate. Sunt convins ca acest gest al meu va fi bine primit de organizatiile locale si va fi urmat de orice coleg al meu aflat in situatii
similare.
Vreau sa va spun ca nu am fost convins de nici unul dintre liderii partidului sa fac acest gest. Ma cunoasteti suficient de bine ca sa stiti ca citesc ziarele cu atentie, citesc si ceea ce scriu ziarele in urma unor discutii cu unii dintre colegii mei. Niciodata nu voi lua o decizie pe baza a ceea ce nu reprezinta un fundament solid, o evaluare a mea, personala, in legatura cu un gest pe care sa-l fac. Vreau sa fiti siguri ca aceasta decizie este a mea, indiferent de speculatii despre intalniri, pareri intr-o directie sau alta... Am ajuns la aceasta concluzie, am prezentat-o colegilor mei in aceasta dimineata si o voi urma, considerand ca aceasta decizie a fost justa. In fond pentru faptele noastre raspundem individual, desi este la fel de adevarat ca de succese ne bucuram cu totii.
Este un moment important pentru mine, dar si pentru partid, este un moment in care gestul meu, sunt convins, ca va ajuta la reevaluari intr-o zona in care partidul a avut de sufe-rit. Clarificarea aspectelor, criticilor este absolut necesara pentru a nu plana asupra PSD elemente negative, care ar putea fi utilizate intr-o eventuala campanie impotriva sa sau intr-un mecanism pus in miscare in pregatirea vreunei campanii pentru alegeri anticipate. In aceasta campanie de presa, nu a contat cauza, ci in mod evident scopul. Asa ca, la fel ca si in scrisoarea pe care am adresat-o colegilor mei, am sa spun, in final, veti fi de acord, sunt convins, ca subiectul «matusa Tamara» de fapt nu exista. Miza e cu totul alta."
ATAC PSD LA PREMIER
|
Liderul PSD, Mircea Geoana (foto), a catalogat decizia lui Nastase drept una "curajoasa si demna", dar si "un prim pas in directia corectarii deficitului sever de imagine" pe care PSD il are si a avansat ideea ca aceasta masura nu va dura pana la sfarsitul cercetarilor. Ulterior, Geoana a anuntat ca PSD cere suspendarea premierului Tariceanu "din toate functiile politice detinute. Declaratia de avere a premierului si explicatiile referitoare la provenienta conturilor acumulate sunt cel putin la fel de grave ca si in cazul lui Adrian Nastase". El a aratat ca este o lasitate din partea premierului sa spere ca "fustele matusii il feresc de a explica cum a transformat peste noapte doi bani, in 10.000$!".
|
|
"DECIZIE CORECTA"
|
Senatorul Ion Iliescu (foto) considera ca decizia presedintelui executiv al PSD, Adrian Nastase, de a se autosuspenda din functie este responsabila, exprimandu-si aprecierea fata de gestul acestuia. "Apreciez decizia lui Adrian Nastase privind autosuspendarea din functia de partid. Nu a scoaterii lui din partid, pentru ca nimeni nu poate sa-i reproseze pe fond. Deci s-a pus la dispozitia organelor sa cerceteze, dar totusi ca sa nu planeze asupra partidului, sa nu ramana aceasta incarcatura de presiune asupra partidului, a fost cred o decizie corecta, politica - autosuspendarea, si asta au discutat membrii BPN. Scandalul - este speculat politic", a spus Iliescu.
|
|
Tariceanu ii cere retragerea si din Parlament
Liberalii pluseaza la declaratia lui Adrian Nastase prin care se autosuspenda din functia de presedinte executiv al PSD, si, prin vocea presedintelui Calin Popescu Tariceanu, ii cer lui Nastase sa se retraga si din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Democratii o lasa mai moale si considera ca o astfel de decizie apartine PSD-ului si, ca atare, ar trebui sa vina de la partid.
SOLICITARE. "PNL ii cere public lui Adrian Nastase sa-si asume raspunderea in acest scandal politic si ar fi normal sa se retraga de la conducerea Camerei Deputatilor, pentru a nu afecta imaginea Parlamentului", a declarat ieri Tariceanu dupa sedinta forului de conducere a partidului. Intrebat insa daca parlamentarii liberali vor incerca sa declanseze procedurile de suspendare a presedintelui Camerei Deputatilor, Tariceanu a spus ca nu stie daca se poate face asa ceva, intrucat exista anumite restrictii in Regulament, in ceea ce priveste declansarea unor proceduri din partea majoritatii. In schimb, presedintele democratilor, Emil Boc (foto), considera ca este de competenta PSD sa-si faca analize cu privire la persoanele care detin functii publice.
PARTIAL. Cat priveste consecinta deciziei lui Nastase, seful liberalilor considera ca astfel se rezolva doar partial problemele PSD, avand in vedere ca Adrian Nastase este "doar unul dintre exponentii coruptiei din partid". De partea cealalta, la democrati, situatia lui Nastase este o dovada a faptului ca PSD este un fals partid social-democrat, existand o diferenta intre declaratii si sustineri si comportamentul si atitudinea liderilor partidului. (
Aniela Nine, Oana Stancu)