x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Speriati rau!

Speriati rau!

29 Oct 2004   •   00:00

EVENIMENT

Cutremurul de miercuri noapte nu a produs, din fericire, victime sau pagube majore. Panica a fost insa foarte mare

Cutremurul de miercuri, cel mai puternic din ultimii 14 ani, nu a facut pagube majore. Panica a scos oamenii mai multe ore in strada, atat in Capitala, cat si in mai multe orase ale tarii. Potrivit specialistilor, capitala europeana cu cel mai ridicat risc seismic este Bucurestiul.

Marea sperietura

Seismul de acum doua zile a fost resimtit in aproape toata tara si chiar peste hotare. Din fericire, fenomenul nu a facut victime si nici pagube semnificative.
Click pentru a mari imaginea
Cutremurul care a zguduit Romania miercuri noapte a fost, potrivit specialistilor, cel mai puternic din ultimii 14 ani si s-a apropiat ca intensitate de cel din 1990. Seismul nu a produs pagube materiale semnificative, dar s-a soldat cu decesul unei persoane din cauuza unui atac de panica. In mai multe orase ale tarii, frica i-a scos pe oameni in strada timp de mai multe ore. Seismul, cu epicentrul in zona Vrancea, a avut o magnitudine de sase grade pe scara Richter si o intensitate in zona epicentrala de sase-sapte grade pe scara Mercalli, a declarat ieri directorul Institutului pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu.

Miscarea seismica s-a produs la ora 23:34:30, in regiunea Vrancea, la o adancime de o suta de kilometri. Marmureanu sfatuieste populatia sa isi mentina calmul si sa nu intre in panica. Directorul Institutului pentru Fizica Pamantului sustine ca un cutremur catastrofal, de peste 7 grade pe scara Richter, nu poate fi inregistrat in Romania pana in 2006. Premierul Adrian Nastase considera ca seismul a fost "util" pentru verificarea modului de functionare a institutiilor cu atributii in astfel de cazuri, carora le-a si multumit pentru reactia rapida. Prefectul Capitalei, Dan Darabont, a dispus ca cele peste 100 de imobile cu grad maxim de risc in caz de seism sa fie expertizate in urmatoarea perioada pentru a constata efectele cutremurului de miercuri noapte.

BUZAU. O problema minora a fost semnalata la Spitalul Judetean, unde o grinda s-a desprins din tavan. Alte incidente au fost cele legate de panica produsa de seism in sectia Pediatrie, unde copiii s-au speriat destul de tare. O alta situatie deosebita s-a inregistrat la internatul Liceului 7 din municipiul Buzau si in cel al Colegiului Mihai Eminescu din oras, unde elevii s-au panicat in momentul seismului. Nu au fost raniti, tinerii fiind calmati de cadrele didactice si de medicii de la Salvare.

CONSTANTA. O bucata din tencuiala tavanului de la un salon al sectiei de Obstretica si Ginecologie a Spitalului Judetean Constanta s-a prabusit peste un pat, insa in acel moment in salonul respectiv nu se afla nimeni. Bucata de tencuiala, cu o grosime de aproximativ zece centimetri si o lungime de aproape doi metri, a fost observata de asistentele care au intrat, ieri-dimineata, sa pregateasca salonul pentru a aduce acolo proaspetele mamici.

MIERCUREA CIUC. Cutremurul a provocat avarierea unei conducte de apa, peste 100 de apartamente ramanand fara apa rece. In judet nu au fost semnalate probleme deosebite, cu exceptia unui imobil vechi de pe Strada Petofi din municipiul Miercurea Ciuc, unde mai multe grinzi dintr-o incapere s-au prabusit din tavan.

VRANCEA. Dincolo de spaima populatiei, seismul nu a produs efecte deosebite in Vrancea, spun autoritatile locale. Serviciul de Ambulanta nu a inregistrat cazuri deosebite, in apelurile de dupa seism solicitandu-se doar consiliere pentru atacuri de panica.

BRAILA. Cutremurul s-a simtit destul de puternic, pret de cateva zeci de secunde, timp in care brailenii au incercat sa-si paraseasca locuintele. Nu s-au inregistrat victime si nici distrugeri imobiliare, iar cladirile din centrul vechi al Brailei, unele - din patrimoniul cultural national - au rezistat si de asta data, tocmai datorita structurii de rezistenta solide pe care o au.

BRASOV. Cutremurul a fost resimtit si la Brasov, cu mai mica intensitate, fiind suficient de puternic insa pentru a scoate in strada o serie de localnicilor.

Material realizat cu sprijinul retelei de corespondenti ai JN si Mediafax.

ALERTA

La cateva minute dupa cutremur, la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor a fost activat Centrul Operativ pentru Situatii de Criza. Acesta a dispus ca totii sefii sa se prezinte la serviciu si sa fie suplimentate fortele de ordine in teritoriul afectat de miscarea telurica. (Eduard Pascu)

MORT DE FRICA LA CHISINAU

Cutremurul produs in Romania a fost resimtit si de vecinii moldoveni, ucraineni si bulgari, dar si in Turcia. In Republica Moldova, unde s-a inregistrat si un mort, intensitatea cutremurului a fost "intre 5 si 6 grade pe Scara Richter", dupa cum relateaza agentia rusa Itar-Tass. In Bulgaria, unda seismica a masurat aproximativ 5,5 grade pe Scara Richter, potrivit agentiei Novinite. Cutremurul a fost resimtit mai ales in nordul si nord-estul tarii. In localitatile din zona Dunarii, oamenii au iesit din case, iar la Silistra peretii mai multor cladiri au crapat. O spaima zdravana au tras si turcii. In Istanbul, localnicii s-au refugiat pe strazi, sub cerul liber. (Irina Cristea)

CUTREMURUL A AFECTAT PIATA IMOBILIARA

Seismul de miercuri noaptea a bagat spaima printre locuitorii Capitalei. Ieri, multi clienti care urmau sa cumpere apartamente in blocuri inalte construite inainte de 1977 au renuntat sa mai semneze actele, chiar daca risca sa piarda cateva sute de euro, date drept avans.

PRABUSIRE. "Pretul apartamentelor in blocurile cu 10 etaje, construite inainte de 1977, va scadea dramatic", crede Emil Giurgiu, presedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI). El apreciaza ca preturile pe aceasta piata se vor prabusi cu 30-40%, deoarece omul stie ca inaltimea si cutremurul nu fac casa buna. " Chiar si apartamentele din blocurile noi cu zece sau opt etaje vor fi afectate, cu toate ca acestea sunt calculate sa reziste la 8 grade", spune Giurgiu. Memoria afectiva isi va spune cuvantul.

CASTIG. "Oamenii s-au orientat catre blocurile cu patru niveluri sau catre case, chiar daca la periferie, spune Giurgiu. Aceste tendinte s-au simtit chiar in dimineata de dupa cutremur." "Probabil ca pretul la bloculetele cu patru etaje va creste cu 10-15%, indiferent unde sunt plasate", opineaza Giurgiu. Insa cel mai mult vor avea de castigat cei care dezvolta proiecte de cartiere cu case mai ieftine la marginea Capitalei si proprietarii de terenuri. Ideea ca orice minune tine trei zile, ca piata va reveni la normal dupa ce oamenii vor uita spaima de miercuri noaptea, nu este impartasita de presedintele UNAI. "Exista o perceptie in randul clientilor ca anul 2006 va fi anul unui cutremur major. Si cred ca acum aceasta idee va fi si mai mult intretinuta si amplificata", spune Giurgiu.

REPLICA. "Nu cred ca seismul va avea un impact major pe piata imobiliara", declara Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. El adauga ca sunt cunoscute cladirile cu probleme - care sunt afisate pe site-ul Primariei - si ca deja acestea erau tranzactionate la un pret mult mai mic. In rest, piata isi va urma cursul, adica pretul la toate imobilele vechi sau noi va creste pana la data aderarii la Uniunea Europeana. (Daniela Ivan)

SEISM TV. Romanii care nu au iesit in strada au preferat sa ramana in fata televizoarelor pentru a afla, chiar ieri-noapte, detalii cu privire la cutremur. Astfel, dupa cum era de anticipat, fata de noaptea anterioara, consumul de televiziune a crescut cu 25%. Pentru a fi informati, romanii au preferat posturile de televiziune Realitatea TV, Antena 1 si Pro TV. Aceste trei posturi s-au grabit sa dea editii speciale la cateva minute de la petrecerea evenimentului. "Codasa" la capitolul promptitudine pare a fi fost televizunea publica. TVR a dat prima informatie la aproape o ora de la petrecerea evenimentului.

SUMAR
×
Subiecte în articol: eveniment s-au cutremurul seismul