x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sporturi de iarnă / Exemplu prezidenţial: să călărim bine!

Sporturi de iarnă / Exemplu prezidenţial: să călărim bine!

de Carmen Dragomir    |    05 Ian 2009   •   00:00
Sporturi de iarnă / Exemplu prezidenţial: să călărim bine!

Traian Băsescu şi-a petrecut Sărbătorile de iarnă călare pe snowmobil, simţind nevoia să ia "aer în plămâni", să-şi oxigeneze "creierii cu aer de munte", dar şi să-i dea cu tifla primarului bucureştean care nu l-a invitat de Anul Nou la "baia de mulţime". Aşa că, pentru prima oară în cariera prezidenţială, şeful statului a sărbătorit Revelionul în Piaţa Sfatului din Braşov şi a numărat secundele mai repede ca Oprescu. Sâc!



Sărbătorile sunt un prilej pentru orice român care "se respectă" să arate că preţuieşte natura şi mişcarea în aer liber. Cu mic, cu mare, "lumea bună" şi-a scos gipanul până în mij­locul pârtiilor de schi, dacă n-a urcat l-a împins, şi-a dat jos burdihanul la aer curat, a scos pungile şi capacele de la veceu, costumele fiţoase la promenadă în buricul staţiunii, a stat cu schiurile în picioare, cu manelele în ureche şi cu şpriţul aproape. Valea Prahovei a devenit o dată cu năvala celor care iubesc sporturile de iarnă doar pentru că dă bine Valea Gunoiului şi a prost-gustului. Criza economică nu a afectat cheful de distracţie al cetăţenilor, şi nici n-a băgat snobismul la naftalină, ba, din contră, în acest an s-a înregistrat cel mai mare trafic din ultimii 15 ani către staţiunile montane prahovene. Mai nimeni nu s-a plâns că a stat câte şase ore în trafic, bară la bară, doar pentru a-şi etala maşina pe pârtie. Sunt mult mai puţini aceia care au făcut drumul pentru frumuseţea muntelui şi pentru sport, cei care ştiu să respecte natura şi pe ei înşişi. Ceilalţi se duc pentru că au ce arăta, iar dacă n-au să aibă ce povesti. De-a valma, pe pârtie sau prin pădure, cu celofanul, cu schiurile, pe ATV-uri sau snowmobile, cu hăhăială şi cu încrederea că ei sunt buricul pământului. Nimeni n-a avut ce să le facă, nimeni să le dea exemplu. Învălmăşeala s-a transformat într-un număr-record de fracturi.

Printre lumea pestriţă a amatorilor de munte din aceste zile s-a aflat şi Traian Băsescu, încă din prima zi de Crăciun, mai relaxat pentru că se instalase Guvernul. A încălecat pe snowmobil şi s-a plimbat prin pădurile din Predeal. Vrrrrrmmm! Cele – 15 grade de afară i-au servit preşedintelui pentru oxigenare şi clătirea creierilor încinşi de nervii pricinuiţi de Sorin Oprescu, care n-a avut amabilitatea să împartă cu el scena de Revelion. Soluţiile prezidenţiale pentru liniştire au fost aşadar "pădurea, zăpada şi uneori viteza", dar probabil nu a fost de neglijat nici prezenţa noului ministru al Turismului, Elena Udrea, care s-a alăturat coloanei prezidenţiale de cutreierat păduri călare pe snowmobil. Un observator fin şi fricos ar fi constatat cu înspăimântare că Traian Băsescu nu purta cască de protecţie şi Doamne fereşte!, ţara ar fi putut intra în criză guvernamentală din cauza unei maşinării. România s-a liniştit în zilele următoare, când în cadru a apărut şi casca de protecţie. În zilele petrecute la munte, precum Iancu Jianu în galop, Traian Băsescu a străbătut hoardele de turişti printre urale: Băăăseee, Băseeee! Din când în când, a poposit pentru a se fotografia cu mame, cu taţi, cu băeţi de băeţi, cu bucătari, copii prea mici ca să ştie că i-a lovit norocul.

Aşa că, dacă mulţimea bulucită pe pârtii nu a avut un exemplu pentru cum se face sport de la Traian Băsescu, aşa cum fac preşedinţii altor state care probabil au un procent ridicat de obezitate, poate măcar plimbarea cu snowmobilul prin pădure a calmat pentru 2009 "creierii" preşedintelui. Şi dacă nici atunci, măcar pentru faptul că toţi cei aflaţi de Revelion în Piaţa Sfatului au fost primii români care au intrat în 2009. Preşedintele s-a grăbit să numere secundele şi a strigat fericit "La mulţi ani!" înaintea lui Oprescu.

×
Subiecte în articol: special