x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Stela, nevasta de senator

Stela, nevasta de senator

26 Dec 2004   •   00:00

TERTIPURI UMORISTICE
Unul dintre cele mai bune cuplete difuzate la Revelion ’90 este "Istoria mijloacelor de transport", cu Stela Popescu si Alexandru Arsinel.
DANA CIOBANU

Stela Popescu si Alexandru Arsinel, un cuplet din Cosmos
Despre rolul Stelei Popescu si al lui Alexandru Arsinel in programele de Revelion ale televiziunii romane am stat de vorba, pe indelete, cu Ioana Bogdan, realizatorul tv care lucreaza de zeci de ani cu cei doi actori. Colaborarea lor a fost una de succes si in 1989, atunci cand au filmat pentru noaptea dintre ani "Istoria mijloacelor de transport". "Era un program de divertisment-variet..., combinat cu casete muzicale, pe care l-am realizat in noiembrie-decembrie 1989. Subiectul - istoria mijloacelor de transport - era unul generos, cu care puteam sa provocam rasul si sa facem si o critica destul de "la obiect". Era o motivatie de a plasa tot felul de anecdote in diverse timpuri. Inevitabil, publicul gusta nu doar umorul textului, ci si moravurile din varii epoci, legate de transport", povesteste Ioana Bogdan.

DUS CU LECTICA. Calatoria celor doi actori incepea in Epoca de Piatra, cand se circula cu o roaba rudimentara. Stela si Arsinel erau imbracati in piei sintetice. Barbatul puternic, vanator, era carat de nevasta. Arsinel statea comod in roaba, dar pe saraca Stela o durea spatele de cat impingea sa-l urneasca din loc. Urmatoarea secventa se petrecea in Roma Antica. Stela era o femeie-politist, dotata, conform perioadei, cu sandale, cu peplum, cu cascheta militara, iar domnul Arsinel era senator, dus cu lectica. "Greu sa-l cari pe Sandu, asa ca am desfiintat podeaua de la lectica si omul mergea practic pe picioarele lui. Umorul situatiei era sporit si de faptul ca oamenii care trebuiau sa "care" lectica au fost intentionat alesi mici de statura, ca sa sublinieze importanta senatorului. Telespectatorii care cunosteau serialul de desene animate "Familia Flinstone" au recunoscut stilul acestuia in sceneta noastra", mai spune realizatorul tv.

MARTIENI. Timpul trece si personajele din istoria noastra ajung intr-un balon cu nacela. Stela a fost dotata cu palariuta cu voal si umbreluta fina. Din balon, cei doi sar intr-un tren si in diverse alte mijloace de transport. Nu puteau fi ratati anii ’90 si marea obsesie a secolului XX - zborul cosmic. Ioana Bogdan zambeste amintindu-si scena: "I-am facut pe Stela si pe Arsinel doi martieni care veneau pe Pamant. Aveau un monolog foarte nostim, cu joc pe litera "m", de la Marte. Toate cuvintele incepeau cu "m", ceea ce dadea nastere unor formulari destul de hazoase. Materialul a fost montat, astfel ca pe 21-22 decembrie el era gata pentru vizionare si difuzare".

Click pentru a mari imaginea

Realizatorul acestei scenete crede ca "Istoria mijloacelor de transport" nu este cel mai valoros material pe care l-au facut Stela si Arsinel, dar "era placut, nostim si binevenit in momentul acela", pentru ca nu avea nici o obligatie ideologica. S-au facut multe ocolisuri pentru a spune unor lucruri pe nume. "Nu-mi mai aduc aminte cine trebuia sa ne dea viza, dar mai bine ca nu a mai fost cazul. Ce nenorocire era si cu viza asta! Exista o anumita persoana, extrem de eleganta si de rafinata, al carei nume prefer sa nu-l mai pomenesc, care venea la vizionare. Cand o vedeam, ne ingheta sangele in vine. Tudor Vornicu ne mai chema cateodata pe noi, realizatorii si producatorii, in sala. Stateam undeva pe ultimele randuri si ne ingrozeam ca acea persoana nu schita nici macar un zambet atunci cand toata lumea radea. Ziceai ca e de piatra. Pentru ea, nici o sceneta nu avea haz, indiferent ca acesta e provocat de vorbe, gesturi sau situatii. Cu atat mai infricosator era ca acea persoana avea si putere de decizie asupra muncii tale!", spune Bogdan.

PERINITA. Calupul cu Stela Popescu si Alexandru Arsinel a intrat fara nici o problema la difuzare. "Ne-am apucat repede sa remontam Revelionul, pentru ca era o bucurie imensa sa putem scoate tronsoanele omagiale si momentele politice de la miezul noptii, incluzand Plugusorul, care era construit, de obicei, dupa ideile principale ale celei mai proaspete cuvantari a conducatorului sau ale ultimului mare eveniment al PCR. Nu era o problema sa stim ce anume trebuie sa inlocuim." Programul a fost completat cu filmari din revelioane vechi sau facute cu alte ocazii, care nu aveau nici o legatura cu politica sugrumata brusc atunci. Intaietate au avut materialele cu mari personalitati romanesti. "Simteai ca in acele zile, publicul trebuie sa aiba niste exponenti de marca, piloni ai culturii noastre. A iesit bine. Oamenii s-au uitat la un program care nu a mai platit tribut politicii. Mi-aduc aminte, cum, cu ani in urma, terminam programul de revelion dimineata la 6:00 cu o Perinita, care tinea minute in sir. Pe acel fundal de dans traditional ne puneam si noi genericele, pentru ca la ora aia Tovarasul si Tovarasa dormeau si nu mai vedeau cat de multi suntem in televiziune, ca sa se supere pe noi", isi aminteste Ioana Bogdan.

AMINTIRI. Cu ocazia vizionarii unor casete cu Revelioane vechi - pentru ca selecteaza momente destinate editarii unei casete video dedicate Stelei Popescu si lui Alexandru Arsinel - Ioana Bogdan a rememorat ce se intampla in televiziunea publica de atunci. "Sentimentul a fost unul cutremurator. Actorilor nu le facea placere sa recite versuri omagiale, dar, intr-un fel, erau obligati sa o faca. Ti se pare o inventie ciudata cand vezi ce se putea intampla. Ce munca titanica era! Imi pare rau ca au facut o scoala atat de dura pentru asemenea subiecte, dar a fost o provocare extraordinara. Sa stapanesti sute de oameni intr-un platou de filmare, cu niste scheme rigide. A fost o mare provocare, din punct de vedere al televiziunii, nu al incarcaturii ideologice. Ca la un film cu sute de figuranti, cu muzica, cu miscari si scenarii ample." Un film pentru "conducatorul iubit"!

Click pentru a mari imaginea
"Cu ani in urma, terminam programul de Revelion dimineata la 6:00 cu o Perinita, care tinea minute in sir. Pe acel fundal de dans traditional ne puneam si noi genericele, pentru ca la ora aia Tovarasul si Tovarasa dormeau si nu mai vedeau cat de multi suntem in televiziune."
Ioana Bogdan, realizator tv

VHS CU STELA SI ARSINEL
Ioana Bogdan pregateste o caseta VHS cu cele mai bune momente de umor interpretate de Stela Popescu si Alexandru Arsinel. Cel mai probabil, caseta va fi pe piata la inceputul anului viitor. "Cred ca se va bucura de foarte multa apreciere din partea publicului. Stela si Sandu au dat nastere de-a lungul anilor unor personaje fabulos de comice si de frumoase in diverse scenete si cuplete. Asta se intampla, culmea!, chiar in timpuri in care televiziunea se afla sub papucul dictaturii. Dar ei au facut cu mare credinta meseria de actor si nu exista nicaieri, in nici un material al lor, vreo unda de vulgaritate sau de rautate gratuita."

UMOR, DAR UMOR EDUCAT
Limitarea "distractiilor" inainte de decembrie ’89 ii facea pe oameni sa se aplece mai mult asupra culturii. Nu se poate spune acelasi lucru si astazi. "Nu stiu ce impact pot avea asupra unui tanar de azi cupletele pe care Stela le-a facut de-a lungul timpului. Ma gandesc la "Femei, femei", in care facea trio cu Margareta Paslaru si Vasilica Tastaman. Se trecea prin istoria literaturii, dar daca nu stii cine au fost Madame Bovary, Ulisse si Penelopa lui cea credincioasa, Ana Karenina, Otilia, nu cred ca poti gusta umorul. Stela chiar imi zicea: "Am nevoie de un public care a citit cartile astea"", spune Ioana Bogdan.

"COCHETA" IUBITA DE TOTI
Stela Popescu este o figura aparte printre actorii nostri. Iar realizatorul tv Ioana Bogdan marturiseste ca are o afinitate speciala pentru artista: "Stela nu a fost niciodata o fata rea. Ea a fost o cocheta care il lua pe spectator de coniventa, dar de fapt stiai ca ea, Stela, nu actrita, ci ea insasi e cea care se joaca de-a personajul ala. Pe Stela au iubit-o si mosii si babele si femeile si barbatii. Niciodata n-a zis cineva despre ea, cum aud azi despre diverse vedete de telenovele, "Nu mi-as lasa barbatul in casa cu aia!"".
×
Subiecte în articol: special bogdan arsinel stela popescu alexandru