x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Stresul posttraumatic este cumplit

Stresul posttraumatic este cumplit

28 Apr 2005   •   00:00

In opinia corespondentului BBC pe probleme de securitate, Gordon Corera, stresul posttraumatic este cumplit pentru ostaticii care sunt eliberati.

"Calvarul este de neimaginat, mai ales cand se stie ca unii ostatici au fost omorati, altii au scapat cu viata", a spus Corera, referindu-se la cei trei ziaristi rom‚ni.

"Iar pentru cei care sunt eliberati, stresul post-traumatic este cumplit. Este o experienta ingrozitoare si tot ce putem spera e ca in cazul acesta se va termina cu eliberarea lor, vii si nevatamati", a mai spus corespondentul BBC.

El sustine ca, in momentul de fata, "problema este ca din afara nu se poate sti ce se intampla - daca exista revendicari financiare sau daca se incearca negocierea unei rascumparari"."Au existat mai multi ostatici europeni eliberati din Irak, si s-a speculat ca pentru ei s-au platit mari sume de bani, dar lucrul acesta nu a fost niciodata confirmat oficial", a subliniat corespondentul BBC.

El sustine ca nici un Guvern nu vrea sa se vorbeasca despre asta, "pentru ca nu ar face decat sa-i incurajeze pe extremisti." Potrivit lui Corera, majoritatea statelor care au trecut printr-o asemenea experienta au sustinut tot timpul - "nu negociem, nu intervenim", pentru ca s-au temut ca orice sugestie de negociere cu bani sau cu revendicari politice ar fi dat tonul unor noi rapiri.

Corespondentul BBC afirma ca in prezent, extremistii au devenit mult mai versati in alte forme de lupta decat pusca si grenada. "Este un razboi al informatiilor, in care se folosesc inregistrari video sau audio, cu scopul de a crea o stare de emotie si a spori presiunea asupra autoritatilor", a mai spus Corera. El a dat exemplul britanicului Ken Bigley, care, din pacate a fost ucis. In astfel de situatii, misiunea autoritatilor si a mass-media devine si mai dificila. "Cat de mult se poate spune? Cat de mult de poate difuza din aceste mesaje?", a continuat Corera. "La BBC, de exemplu, s-a luat decizia de a nu se da imagini in miscare cu Ken Bigley. In toate stirile noastre au aparut doar capturi - fotografii din video, cu scopul de a nu face jocul teroristilor, care evident, doreau sa obtina un impact emotional cat mai mare", a explicat jurnalistul. (Monica C. Andrei)

×
Subiecte în articol: eveniment