x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Studenţii de astăzi sînt mai pragmatici

Studenţii de astăzi sînt mai pragmatici

de Catalin Pruteanu    |    04 Iul 2008   •   00:00
Studenţii de astăzi sînt mai pragmatici

Ce se caută în acest moment pe piaţa muncii din România şi din Uniunea Europeană ne-a spus Laura Chilom, consultant de resurse umane în cadrul companiei de recrutare online eJobs.

Ce se caută în acest moment pe piaţa muncii din România şi din Uniunea Europeană şi către ce domenii ar trebui să se orienteze viitorii studenţi ne-a spus Laura Chilom, consultant de resurse umane în cadrul companiei de recrutare online eJobs.

 
Jurnalul Naţional: Care sînt profesiile în care se cîştigă cel mai mult în prezent şi care vor fi acestea în viitor? Ce schimbări s-au petrecut în ultimii ani din punctul de vedere al absolvenţilor care intră pe piaţa muncii?
Laura Chilom:
Profesiile cel mai bine plătite sînt cele din domeniile IT, marketing, publicitate, farmaceutic, finanţe-bănci, telecomunicaţii, sales. Şi în următorii ani se estimează creşteri spectaculoase ale salariilor, tot în aceste zone, dar şi inginerie, construcţii şi imobiliare. Tinerii absolvenţi au acum mult mai multe posibilităţi de angajare. Imediat după terminarea facultăţii ei îşi pot găsi un job în domeniul în care s-au pregătit, chiar în companii de top, ce le pot oferi condiţii excepţionale de dezvoltare profesională, dar şi materială. În plus, majoritatea companiilor le oferă acum tinerilor angajaţi, proaspăt absolvenţi, posibilitatea să urmeze programe educaţionale postuniversitare, care să-i ajute să aprofundeze cunoştinţele din domeniul în care au studiat în timpul facultăţii, fidelizîndu-şi astfel angajaţii.

 
Credeţi că sistemul educaţional din România e adaptat cererilor de pe piaţa muncii?
În sistemul educaţional din România se produc în acest moment schimbări, care le oferă studenţilor posibilitatea de a-şi însuşi în timpul facultăţii cunoştinţele teoretice, dar şi abilităţile necesare angajării pe o piaţă de muncă în continuă evoluţie şi transformare. Este însă un proces complex şi va mai dura ceva timp pînă ce toate facultăţile din sistemul de învăţămînt românesc vor reuşi să le ofere studenţilor acele informaţii, care să-i ajute să facă faţă cu succes atribuţiilor specifice oricărui tip de job.

 

O carieră mai devreme

Ce specializări se caută în Uniunea Europeană?
Cei mai căutaţi pe piaţa europeană a locurilor de muncă sînt absolvenţii de economie, drept, inginerie, turism, medicină (generalişti, stomatologi etc.). Există însă cerere chiar şi pentru personal fără studii superioare, din domenii precum asistenţă medicală, construcţii, baby-sitting, menaj – servicii curăţenie.


E mai bine să înveţi pentru a obţine o bursă sau să începi o carieră mai devreme? 
Cred că un student abil le poate îmbina cu succes, însă este vorba despre o opţiune personală. O carieră începută mai devreme îţi oferă un pas înaintea celorlalţi: mai multe informaţii, mai multe cunoştinţe, deci mai multă experienţă pe un anumit job.  


Au timp studenţii să muncească şi să meargă la cursuri în acelaşi timp?
Din ce în ce mai mulţi angajatori sînt flexibili şi foarte receptivi la dorinţele studenţilor de a lucra în perioada facultăţii. Există angajatori care oferă angajaţilor tineri chiar şi stimulente de ordin financiar ce le permit să se întreţină singuri pe perioada facultăţii sau chiar să îşi plătească studiile.


Credeţi că, în general, studenţii ies din facultate încrezători sau dezorientaţi
După numărul de CV-uri pe care le primim pe site-ul eJobs de la tineri absolvenţi, perioada caracterizată de dezorientare pare să fie foarte scurtă. Imediat ce termină facultatea, tinerii încep să facă demersuri în vederea obţinerii unui job, fapt ce demonstrează determinarea şi încrederea în acţiunile lor viitoare. 
 

Posibilitatea de a alege

Au mai multe posibilităţi absolvenţii de azi decît cei din deceniul trecut să profeseze pe domeniul în care s-au pregătit? 
Categoric da. Numărul companiilor româneşti, dar mai ales străine prezente pe piaţă este considerabil mai mare şi, ca atare, numărul de posturi disponibile pe care absolvenţii le pot ocupa este semnificativ mai mare decît era acum zece ani.


Cît de importantă este, pînă la urmă, o diplomă pentru o carieră? Cît cîntăreşte un masterat în ochii angajatorilor? 
O diplomă de licenţă sau masterat aduce un plus de credibilitate în faţa angajatorului pentru candidatul ce participă la un interviu. Este uşor să obţii un job cu o diplomă, dar diploma nu te ajută să-l păstrezi. Angajatorii caută la un potenţial angajat mai mult decît o diplomă: caută  perseverenţă şi dorinţă de perfecţionare.  

 
Cum credeţi că percep studenţii anii petrecuţi în facultate: ca o investiţie de bani şi timp, ca o distracţie, ca o pierdere de vreme? 
Studenţii zilelor noastre sînt vizibil caracterizaţi de un pragmatism pe care acum cîţiva ani nu-l întîlneam. Ei văd cei trei-patru ani de facultate ca pe o investiţie în viitorul lor. Şi, ca la orice investiţie, urmează şi o perioadă în care îşi fac apariţia rezultatele acesteia, iar această perioadă începe cu momentul în care au obţinut primul job.

 

Perseverenţă

“O diplomă de licenţă sau masterat aduce un plus de credibilitate în faţa angajatorului pentru candidatul care participă la un interviu. Este uşor să obţii un job cu o diplomă, dar diploma nu te ajută să-l păstrezi. Angajatorii caută la un potenţial angajat mai mult decît o diplomă: caută perserverenţă şi dorinţă de perfecţionare.”
Laura Chilom, consultant HR eJobs

×
Subiecte în articol: ediţie specială diploma sînt diplom