x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Summit-ul s-a dus, trăiască haosul!

Summit-ul s-a dus, trăiască haosul!

de Mara Raducanu    |    08 Apr 2008   •   00:00
Summit-ul s-a dus, trăiască haosul!

Haos. Acesta este cuvîntul care poate descrie modul în care s-a circulat ieri în anumite zone ale Capitalei. Iar poliţiştii au găsit destule explicaţii pentru această situaţie: timpul ploios, numărul mare de autoturisme aflate în tranzit, şoferii care şi-au scos maşinile din parcări, revenirea în provincie a agenţilor de circulaţie detaşaţi. Pe defunctul culoar unic însă, şoferitul a fost mult mai lejer.  VIDEO - Hotel de Summit

COŞMAR RUTIER - A reînceput “distracţia” în trafic


După ce în timpul Summit-ului NATO crearea culoarului unic pentru oficialităţile participante a mai eliberat cât de cât “ringul” rutier din Capitală, iată că ieri ne-am reluat vechile obiceiuri. Adică ne-am reîntors la haosul dintotdeauna, la traficul de coşmar cu care ne tot luptăm de o bună bucată de vreme.

Este şi motivul pentru care ieri numărul poliţiştilor care dirijează circulaţia rutieră în Bucureşti a fost suplimentat. “În mod obişnuit, circulaţia din Capitală este dirijată dimineaţa de 70 de poliţişti. În această dimineaţă (ieri – n.r.) numărul acestora a fost suplimentat cu 50, din cauza numărului mare de maşini. Totodată, Poliţia Capitalei roagă conducătorii auto să respecte centrul liber al intersecţiilor pentru a evita blocajele în trafic”, a declarat Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

CAUZE. Timpul ploios, numărul mare de autoturisme aflate în tranzit prin Capitală, şoferii care după Summit şi-au scos maşinile, agenţii de circulaţie detaşaţi din provincie şi-au reluat posturile sunt doar câteva dintre motivele invocate de poliţişti pentru haosul din trafic. De altfel, ieri, în prima “zi de lucru” după summit şi după ridicarea restricţiilor de circulaţie, numărul agenţilor rutieri prezenţi în trafic a fost mult mai mic decît în zilele reuniunii NATO de la Bucureşti, respectiv un sfert din ce a fost atunci. Potrivit şefului brigăzii Rutiere a Capitalei, Constantin Stroescu, în perioada summit-ului numărul agenţilor de circulaţie mobilizaţi pentru dirijarea traficului a fost de 500 pe tură/ 1.000 pe zi. Ieri însă numărul lor a fost de 240/ zi, respectiv 120 pe tură. Şoseaua Colentina (sensul dinspre Obor spre Voluntari), Şoseaua Fundeni (în ambele sensuri), Şoseaua Pantelimon, Şoseaua Morarilor, Bulevardul Basarabia, Bulevardul Unirii, Strada Virtuţii (pe sensul dinspre pasajul Lujerului spre Crîngaşi), în zona Piaţa Eroii Revoluţiei, Strada Olteniţei, în zona Pieţei Sudului sunt zonele în care lupta cu traficul a ridicat la maximum nervii şoferilor. Mai mult, pe Strada Constantin Istrati s-a circulat pe un singur fir pentru ambele sensuri, întrucît între autogara Filaret şi Şoseaua Viilor strada a fost inundată de apă de la precipitaţiile căzute. Şi pentru ca ziua de ieri să fie cu şi mai mult “noroc”, la intersecţia Delea Veche cu Calea Călăraşilor, Delea Veche cu Matei Basarab, zona podul Abator, la intesecţia străzilor Lizeanu cu Ştefan cel Mare, la intersecţia străzilor Şoseaua Pantelimon cu Şoseaua Morarilor, la intersecţia Şoseaua Iancului cu Şoseaua Pantelimon şi în zona Podului Izvor semafoarele au fost defecte. Aşa că după Summit a reînceput distracţia!

 

A fost odată culoarul unic...

 

La trei zile după ce Bucureştiul a încercat să facă faţă denumirii de “Capitala lumii”, aspectul cel de toate zilele al oraşului revine la trăsăturile lui obişnuite. Fără balize, fără lunetişti, fără marcaje, fără sirene, fără cete de poliţişti. În schimb, au început să-şi facă apariţia, timid, dar sigur, haitele de maidanezi, gunoaiele şi cerşetorii.

 

Traseu refăcut. Am plecat la promenadă pe defunctul Culoar Unic, pe unde românii muritori de rând n-au avut voie să calce vreme de trei zile. Traseu: Piaţa Presei Libere – Parcul Izvor. Pentru o dimineaţă de luni ploioasă, purificată de miresmele diplomatice care au buimăcit cîteva zile simţul de orientare al şoferilor dîmboviţeni, traficul pe urmele lui Bush şi Putin e curios de lejer.

Ora 10:00, Casa Presei – Arcul de Triumf, 2 minute. Buletinul de ştiri de la radio anunţă ambuteiaje în mai toate zonele oraşului: Şoseaua Colentina, Şoseaua Fundeni, Pantelimon, Bulevardul Basarabia, Bulevardul Unirii, Piaţa Eroii Revoluţiei, Olteniţei, Piaţa Sudului... Cică nu merg semafoarele, iar şoferii sunt indisciplinaţi. Din cînd în cînd mai intră cîte unul în direct şi măscăreşte Poliţia Rutieră, obiceiurile româneşti, primăria şi ploaia care a mobilizat fătucile să-şi utilizeze maşinile din dotare. Pe fostul Culoar Unic “e verde”. Panseluţele plantate pentru ochii oficialilor rezistă încă cu stoicism. Au dispărut balizele, au apărut înapoi coşurile de gunoi suspendate de frica “pachetelor suspecte”, au mai rămas steagurile sucite şi pleoştite de ploaie, gunoierii îşi fac treaba de dimineaţă, cîţiva pensionari colindă nestingheriţi sub umbrele prin preajma Parcului Herăstrău.

 

Arcul de Triumf – Piaţa Victoriei, 3 minute. Poliţiştii de la rutieră cască plictisiţi sau obosiţi după mobilizarea generală. Marcajele culoarului au dispărut, au rămas butonii reflectorizanţi şi indicatoarele noi, şi-au făcut din nou apariţia maşinile parcate pe trotuar, ici-colo câte un muc de ţigară. Da, începe să semene cu Bucureştiul pe care îl cunosc.

Calea Victoriei – Parcul Izvor, 15 minute. Magazinele au trecut la programul normal, la fel şi cerşetorii din colţ. Exact în faţa Palatului Parlamentului o doamnă îşi plimbă pechinezul acompaniat de doi comunitari puşi pe hârjoneală. Un altul se codeşte, să treacă sau să nu treacă strada. Evident, cele două adăposturi supra-aglomerate ale ecarisajului Capitalei au fost readuse la capacitatea de dinaintea cosmetizării heirupiste. Cortul amenajat pentru presă e încă la locul lui, o maşină a jandarmeriei stîrneşte nostalgia unui oraş fără aurolaci, maidanezi şi mucuri de ţigară, radioul maşinii funcţionează fără bruiaje, o “pictură murală” executată cu spray pe un panou electric aflat la intrarea în Palatul Parlamentului vesteşte intarea în era post-Summit. (Carmen Dragomir)

 

Lustru la Parlament

 

Putin, Bush şi Scheffer au plecat acasă. Palatul lui Ceauşescu, gazdă bună pentru Summit-ul NATO, a redevenit Palatul Parlamentului. Aleşii în schimb se despart mai greu de vacanţă. Ieri au lucrat doar senatorii. Deputaţii au găsit un prilej să-şi prelungească ieri, cu o zi, vacanţa de peste două săptămîni pe care le-a oferit-o cu generozitate Summit-ul NATO. În week-end, ei au aflat că nu este cazul să vină luni la serviciu, pe motiv că spaţiile folosite la summit nu vor fi aduse la timp în stadiul iniţial. Contrar aşteptărilor, la P1, nivelul la care se ţin şedinţele de plen şi cele mai multe de comisii, totul arăta ca şi cînd pe acolo n-ar fi trecut niciodată vîrtejul summit-ului, acestei zone dîndu-i-se prioritate. Mocheta pusă provozoriu pentru summit a fost scoasă, cele cîteva sute de birouri au dispărut, la fel şi calculatoarele, telefoanele, veiozele, plasmele, iar sutele de mii de metri de cabluri au fost strînse. Şi-au reluat locul pe pereţi tablourile, celebrele covoare persane roşii au fost întinse pe marmura lustruită din greu, ghivecele cu plante, moştenite de la fostul secretar general Georgeta Ionescu au apărut la locurile lor, fotoliile pentru ziarişti erau şi ele puse unde trebuie, chiar şi pupitrul pentru briefingurile de după Biroul Permanent a fost instalat. Bufetul şi restaurantul, înnoit cu o linie de servire, scaune şi mese, au funcţionat, din tablou lipsind doar deputaţii, care nu au avut nici un motiv material să lipsească. Pentru ca totul să fie în ordine, angajaţii Camerei au tras din greu în week-end de dimineaţă, de la 8:00, pînă seara la 10:00. Chiar şi şoferii au fost chemaţi să care birouri.

 

Cu două săptămîni înainte de summit, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a luat decizia ca programul deputaţilor să înceapă ieri, 7 aprilie, lăsînd la dispoziţia secretariatului general amînarea, dacă va fi necesară, cu o zi a începerii activităţii. Sîmbătă, deputaţii au primit, potrivit secretarului PSD al Camerei Ioan Munteanu, mesaje pe telefon că programul lor începe astăzi. Spre deosebire de deputaţi, senatorii au avut ieri program normal de lucru, avînd în vedere faptul că din spaţiile Senatului s-au folosit mai puţine pentru summit. Foaierul în care s-au dat recepţiile şi s-a instalat bufetul pentru cei 3.500 de jurnalişti romîni şi străini a fost debarasat, muncitorii lăsînd în urmă doar un panou aşezat într-o rînă, care indica faptul că acolo se găseşte de mîncare. Doar în faţa Salonului Oficial erau înghesuite scaune luxoase. În faţa biroului preşedintelui Senatului fuseseră depozitate fotolii, măsuţe de lemn, plante uriaşe, Văcăroiu fiind nevoit să facă slalom printre ele pentru a ajunge la cabinetul său.

DEZORDINE. La nivelul P însă, lucrurile nu stăteau atît de bine. Sălile în care s-au ţinut lucrările propriu-zise ale summit-ului încă arătau ca după inundaţie, cu covoarele strînse în mijloc. În sala Unirii trona masa rotundă în jurul căreia au stat şefii de delegaţii, mocheta nu fusese scoasă în totalitate, cabinele traducătorilor erau în picioare. Lîngă ele, pe mochetele strînse sul, vreo zece muncitori stăteau călare şi povesteau. Pe hol, o femeie de serviciu rîcîia cu hărnicie, în miros puternic de diluant, adezivul cu care a fost lipită mocheta. Potrivit secretarului general adjunct al Camerei Mihai Unghianu e nevoie de opt-zece zile pentru ca sălile cele mai solicitate să fie aduse la normal. În partea în care a funcţionat centrul media era totul aranjat. Ca şi la nivelul superior, mobilierul, calculatoarele şi cablurile au dispărut, muzeul Palamentului desfiinţat pe timpul summit-ului începuse să prindă contur, covoarele erau cărate cu cărucioarele şi întinse pe jos. Camera s-a îmbogăţit cu vreo patru bancomate ce au fost instalate pe timpul summit-ului.

POSIBIL FURT. Asta nu poate compensa însă paguba cu care se pare că au rămas organizatorii după ce oaspeţii au plecat acasă. Secretariatul general al Camerei Deputaţilor va face în următoarele zile un inventar pentru a verifica dacă din tot ce s-a achiziţionat pentru summit lipseşte ceva, după ce au fost vehiculate informaţii conform cărora au fost furate veioze şi telefoane.

PRESA, PRINTRE GUNOAIE. Centrul de presă care pe timpul summit-ului a funcţionat ca sală de conferinţe era cu fundul în sus. Doi muncitori depăşiţi de situaţie aşezau la locul lor cablurile de curent şi internet. În jurul lor, scaune în devălmăşie, birouri puse unele peste altele. Biroul de presă al Senatului a fost şi el amenajat cu greu după ce au început să apară ziariştii şi să reclame lipsa calculatoarelor. Reprezentanţii presei au fost obligaţi să lucreze lîngă cutii mari de carton pline cu gunoi, pentru că sala ziariştilor a fost folosită la summit drept magazie. (Carmen Vintilă, Dana Piciu)

 

  Hotel de Summit

×
Subiecte în articol: special şoseaua summit summit-ului