x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Top 10 profeţii ale sfârşitului lumii

Top 10 profeţii ale sfârşitului lumii

de Dan Radu    |    07 Apr 2012   •   04:12
Top 10 profeţii ale sfârşitului lumii
Calcule bazate pe indicii din Biblie, pe intuitii sau pe ponturi de la fiinte supranaturale au determinat, de-a lungul istoriei, zeci de oameni sa profeteasca nici mai mult, nici mai putin decat sfarsitul lumii.
Unii au dat termene vagi, dar apropiate, altii au mers mai departe si au indicat chiar anul, luna si ziua. Pana acum, toti au ramas cu buza umflata, acoperindu-se in unele cazuri de ridicol, in altele de bani si adepti. Pentru cei mai ghinionisti si mai fanatici, sfarsitul chiar a venit, insa numai pentru ei personal.

Iata mai jos noua cazuri de profetii neindeplinite ale sfarsitului lumii, care au starnit valva la vremea lor si o profetie care inca ne ameninta.

1) In anii tumultuosi care au urmat dupa reforma protestanta propusa de Martin Luther, o serie de secte au aparut pe teritoriul Europei. Printre ele se numara si secta Anabaptistilor "cei care se boteaza din nou", ai carei adepti respingeau ierahia statala sau religioasa si visau la o societate teocratica.

In 1533, in contextul unor revolte ale taranilor germani, un grup de anabaptisti a luat controlul orasului Munster, oras rebotezat "Noul Ierusalim", unde au inceput sa astepte a doua venire a lui Iisus.

Un an mai tarziu, isi facea aparitia aici un croitor olandez, pe nume Jan Bockelson, care s-a proclamat "Mesia al ultimelor zile" si-a luat mai multe sotii si a emis si monede in care era anuntat apropiatul sfarsit al lumii. Sfarsitul a venit insa doar pentru anabaptisti, in 1535, cand orasul Munster a fost asediat si cucerit de trupele episcopului Franz von Waldeck.

Jan Bockelson a fost torturat cu clesti inrositi in foc si ucis. Ultimele sale cuvinte ar fi fost "puterea lui Dumnezeu imi e la indemana". Se spune ca acestuia i s-ar fi taiat apoi testiculele, care au fost batute in cuie pe poarta orasului.

2) Teama ca lumea se va sfarsi a cuprins Londra inca din anul 1665, cand ciuma a rapus o cincime din populatia orasului. Un sfarsit al lumii a fost prezis pentru anul urmator, care era, intamplator 1666!

Apoi, la 2 septembrie, temerea multora a parut ca devine realitate. Un incendiu a cuprins mai bine de 13.000 de locuinte, transformand capitala Angliei intr-un infern.
Multi londonezi au fost convinsi ca sfarsitul a venit, alergand panicati pe strazi.

In cele din urma, insa, sfarsitul lumii s-a dovedit a fi un miracol - doar 10 oameni au murit in catastrofalul incendiu.

3) William Miller este probabil cel mai faimos profet al Apocalipsei, din istoria moderna. In deceniul cinci al secolului XIX, acesta a inceput sa propovaduiasca sfarsitul lumii, afirmand ca a doua venire a lui Iisus, moment in care pamantul va fi acoperit de foc, se va petrece in intervalul 21 martie 1843 - 21 martie 1844.

Acesta si-a raspandit mesajul folosindu-se de tehnologia vremii - postere, pliante, dar si prelegeri publice. Pana pe 21 martie 1843, Miller reusise sa castige in jur de 100.000 de adepti, denumiti "milleristi" care si-au vandut sau dat de pomana toate bunurile si s-au refugiat in munti, asteptand sfarsitul lumii.

Cum pe 21 martie 1843 sfarsitul lumii nu a venit, Miller si-a revizuit profetia, afirmand ca Apocalipsa va incepe pe 22 octombrie. Profetia nu s-a indeplinit nici de data aceasta, insa "milleristii" i-au ramas fideli profetului, formand secta adventistilor de ziua a saptea.

4) Un alt grup care a prevazut sfarsitul lumii a fost "Turnul de Veghere al Sionului si Mesagerul prezentei lui Cristos", o revista cu acelasi nume aparand in 1870, in SUA. Liderul grupului, Charles Taze Russell a pevazut ca Iisus se va intoarce pe pamant sub forma invizibila, in 1874.

Cum prezenta lui Iisus nu s-a facut simtita prin semnele anticipate, Russel a profetit din nou ca Mesia va veni, in forma vizibila, in 1914, urmand sa instaureze o domnie pasnica de 1000 de ani, pana ca lumea sa se sfarseasca.

Russel a murit in 1916, fara sa-si vada implinita profetia. "Turnul de Veghere" s-a trasnformat, intre timp, in Martorii lui Iehova.

5) Pe 28 februarie 1963, pastorul penticostal William Branham s-a urcat pe Muntele Sunset, din Arizona, care era acoperit de un nor bizar, la coborare afirmand ca s-a intalnit cu sapte ingeri care i-au explicat adevaratul inteles al celor sapte peceti despre care se vorbeste in Apocalipsa dupa Ioan.

Dupa cateva zile, Branham s-a intors in parohia sa din Jeffersonville, Indiana, unde a predicat sapte nopti la rand, explicand in fiecare slujba intelesul fiecarei dintre cele sapte peceti. Rezumand, mesajul celor sapte ingeri era ca Iisus se va reintoarce pe pamant pentru a aduce sfarsitul candva, in 1977.

Branham nu a apucat sa vada daca profetia sa se va indeplini, murind in urma unui accident de masina in Ajunul Craciunului, in 1965.

6) Hal Lindsey este un alt profet al sfarsitului lumii din SUA, care a avut nevoie de mai multe incercari. Acesta a publicat mai multe carti, in anii '70, in care prezicea ca sfarsitul va veni pe 31 martie 1988. Lindsey lua in calcul o serie de semne, printre care aparitia bombei nucleare, a statului Israel sau a Uniunii Sovietice.

Cum sfarsitul nu a venit la sfarsitul anului 1988, Lindsey a incercat din nou cu anul 1990 si apoi cu anul 2000, fara sa reuseasca sa nimereasca data. Totusi, cartile continand predictiile sale s-au vandut destul de bine, peste Ocean, dand nastere unui gen in sine.

Un epigon de-al lui Lindsey a fost Edgar Whisenant, care in 1988 publica volumul "88 de motive pentru care Apocalipsa va veni in 1988". Cartea s-a vandut in 4,5 milioane de exemplare, Whisenant declarand ca: "Doar daca Biblia e gresita gresesc si eu".
Cartile in care acesta prezicea sfarsitul in 1989, 1993 si 1994 nu au mai avut atat de mult succes.

7) David Koresh, care a format secta davidiana, bazandu-se pe anumite idei ale adventistilor de ziua a saptea, a reusit pana in anul 1993 sa stranga cateva zeci de adepti, pe care i-a adunat intr-o ferma din localitatea Waco, Texas. Koresh le-a spus adeptilor sai ca el este reincarnarea lui Iisus, avertizandu-i ca sfarsitul lumii este iminent.

Cand autoritatile americane au aflat ca la ferma din Wako sunt depozitate arme obtinute ilegal, s-a decis o perchezitie generala. Adeptii lui Koresh au deschis, insa, focul asupra agentilor. In schimbul de focuri care a urmat, patru politisti si sase sectanti au fost ucisi.

Timp de 50 de zile ferma a fost incercuita, autoritatile somand sectantii sa se predea. Pe 19 aprilie 1993, agentii FBI au luat ferma cu asalt. In lupta care a urmat a izbucnit un incendiu in care au murit Koresh, 54 de alti adepti adulti si 21 de copii. Sfarsitul lumii totusi nu a venit.

8) Un sfarsit al lumii de natura non-religioasa a fost prezis pentru anul 2000, cand au existat temeri ca toate calculatoarele lumii o vor lua razna, punand in pericol lumea dependenta de computere in care traim.

Scenarii iesite parca din "Terminator" prevedeau lansarea accidentala a rachetelor nucleare sau explozii ale centralelor nucleare scapate de sub control.

Problema era ca majoritatea computerelor lumii erau programate sa afiseze doar ultimele doua cifre ale datei, in cazul anilor, ceea ce ar fi insemnat ca la trecerea din 1999 ('99) in 2000 ('00) computerele ar fi inteles ca s-a trecut in anul 1900, ceea ce ar
fi dus la probleme globale.
Trecerea in anul 2000 s-a petrecut insa fara incidente cibernetice. Curentul a picat in unele parti ale lumii, iar erori in transmisia datelor au fost inregistrate la centralele nucleare japoneze, dar fara ca acest lucru sa cauzeze vreun accident.

9) Pastorul nanogenar Harold Camping a prezis, la randul sau, ca sfarsitul lumii va veni pe 21 mai 2011, convingand mii de americani care si-au vandut bunurile si au donat banii fundatiei sale pentru a face publicitate Apocalipsei.

Mesajul care avertiza iminentul sfarsit a aparut pe panouri publicitare in marile orase ale SUA. De asemenea, adeptii lui Camping au cumparat masini pe care au lipit postere in care era anuntat sfarsitul si care au circulat in toata tara pentru a raspandi neplacuta veste.

Dupa ce sfarsitul lumii nu a venit 21 mai, Camping a suferit un atac cerebral, din care si-a revenit cu succes, intre timp.

Camping nu se afla la prima predictie eronata, insa. In 1992 acesta publicase cartea "1994?", in care afirma ca sfarsitul lumii va veni candva in septembrie 1994, predictii bazate pe calcule "99,9% sigure" bazate pe textele biblice. Dupa ce sfarsitul lumii nu se petrecuse in 1994, Camping a mutat data pe 31 martie 1995, fara niciun succes, insa.

10) 2012 este anul in care sfarsitul lumii sigur va veni, potrivit multor grupuri de adepti ai teoriei. In unele cercuri, 2012 este privit drept anul in care omenirea va trece printr-o schimbare atat fizica, cat si spirituala.

Alte grupuri cred ca spre sfarsitul anului, Pamantul se va dezintegra din cauza unei gauri negre, ori se va ciocni cu o planeta denumita Nibiru.

Cea mai raspandita teorie este, insa, cea conform careia sfarsitul lumii va veni pe 21 decembrie 2012, data la care calendarul mayas se opreste (lucru contestat insa de specialisti).
×