x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tragedie in Afganistan - A murit de ziua lui

Tragedie in Afganistan - A murit de ziua lui

25 Apr 2005   •   00:00

Un militar roman si-a pierdut viata duminica dupa-amiaza in Afganistan, iar alti doi au fost raniti, dupa ce TAB-ul in care se aflau a calcat pe un obiect exploziv neidentificat.

  • EVENIMENT
  • Abdul Latif Hakim, un purtator de cuvant al talibanilor, a revendicat duminica seara atacul si a declarat, pentru AFP, ca explozia dispozitivului amplasat pe drumul pe care trecea convoiul romanesc a fost controlata de la distanta. Sergentul Narcis Sonei a fost avansat post mortem la gradul de sublocotenent, la propunerea ministrului Apararii Nationale, si a fost propus pentru a fi decorat de presedintele Romaniei.

    DEZASTRUL. Militarii din cadrul Batalionului 300 "Sfantul Andrei" din Galati, dislocat in Afganistan, indeplineau o misiune de patrulare in districtul Panjawyi, provincia Kandahar. In urma exploziei, sergentul Narcis Sonei, unul din cei sapte luptatori din blindat, a murit pe loc. Alti doi militari, sergentul Gabriel Hanganu si sergentul Adrian Dogaru, au fost raniti.

    Locotenentul Cindy Moore, un purtator de cuvant al coalitiei din Afganistan, a precizat pentru AFP ca nu stie daca la originea tragediei este, intr-adevar, o mina sau un dispozitiv improvizat, pus intentionat in calea blindatelor. Teoretic, o simpla mina nu poate avaria atat de grav un TAB, sustin specialisti militari.

    EROUL DIN GALATI. Duminica seara, in jurul orei 20:00, Maria si Victor Sonei, parintii sergentului cazut la datorie in Afganistan, au fost instiintati ca fiul lor a murit. Sergentul a plecat in decembrie 2004 si mai avea doar trei luni de misiune in Afganistan.

    "Asteptam sa primim un telefon de la el, pentru ca erau Floriile si promisese ca o sa sune sa ne spuna ce face. Era un copil tare bun si ii placuse armata. Ultima oara am vorbit cu el la telefon in urma cu doua saptamani", ne-a spus inabusit, printre lacrimi, Maria Sonei, mama tanarului sergent.

    Tatal sergentului, Victor Sonei, a fost timp de 35 de ani militar de cariera. El sustine ca l-a rugat sa nu plece in Afganistan. "Am insistat sa nu plece, dar nu m-a ascultat. A murit pentru o cauza care nu este a Romaniei", ne-a marturisit Victor Sonei. Sergentul locuia de un an la Buzau, unde era angajat al unui batalion de parasutisti. Tanarul de 25 de ani era necasatorit si avea ca pasiuni parasutismul si alpinismul. Dorinta familiei este ca militarul sa fie inmormantat la Tecuci. Prefectul judetului Galati, Mihai Capra, a declarat ca va sustine financiar familia militarului la inmormantare.

    RANITUL DIN FOCSANI. Focsaneanul Gabriel Cristian Hanganu este nascut in 1981 si este necasatorit. El se afla la prima sa misiune pe un teatru de operatiuni extern. Parintii tanarului sergent lucreaza la Focsani, in unitati ale MApN. Gabriel Hanganu a intrat in armata in 2000 si a absolvit intre timp o scoala de subofiteri. In Afganistan se afla din luna ianuarie a acestui an si indeplinea in momentul accidentului functia de comandant de grupa cercetare geniu. "Dupa accident nu s-a putut lua legatura cu el, am vorbit doar cu sefii lui. Din cate am inteles de la oficialitatile militare, este internat intr-un spital din Germania", ne-a spus tatal subofiterului.
    ×
    Subiecte în articol: eveniment afgan