x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Turismul pierde 10 milioane de euro

Turismul pierde 10 milioane de euro

de Iohanna Onaca Purdea    |    20 Oct 2005   •   00:00
Turismul pierde 10 milioane de euro

Pensiunile si hotelurile din Delta Dunarii au ramas goale dupa ce autoritatile au interzis pana si pescuitul de teama gripei aviare. Turistii si-au anulat rezervarile facute pentru Revelion, iar operatorii se plang de pierderi uriase.

Foto: Lucian Alecu
Pensiunile si hotelurile din Delta Dunarii au ramas goale dupa ce autoritatile au interzis pana si pescuitul de teama gripei aviare. Turistii si-au anulat rezervarile facute pentru Revelion, iar operatorii se plang de pierderi uriase.

Masurile luate de autoritati pentru prevenirea raspandirii gripei aviare sunt pe cale sa paralizeze turismul din Delta Dunarii. Proprietarii de pensiuni si hoteluri din aceasta zona se plang de scaderea numarului de turisti si sunt nemultumiti ca o mare parte din acestia si-au anulat rezervarile facute pentru perioada octombrie-noiembrie sau chiar pentru Revelion. Pierderile se ridica la circa 10 milioane de euro pana la finele anului. "Jumatate din locurile din Delta erau deja vandute, dar turistii s-au razgandit si s-au retras. Avem pierderi de 500.000 de euro din contracte, incasari pe care le-am fi putut avea", spune Silviu Gheorghe, presedintele filialei Tulcea a Asociatiei Nationale de turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC). Pensiunile din reteaua ANTREC din Delta cuprind circa 400 de locuri de cazare. "2004 si 2003 au fost ani foarte buni pentru turismul din zona. Anul trecut am avut circa 30.000 de turisti, iar anul acesta doar in jur de 12-13.000. Am sperat ca in ultima parte a anului sa recuperam pierderile suferite din cauza inundatiilor, prin turistii care vin la pescuit, dar si acesta a fost interzis", a mai spus Silviu Gheorghe.

GOL. Majoritatea pensiunilor si hotelurilor din Delta sunt goale, iar telefoanele de la receptie suna si turistii isi anuleaza rand pe rand rezervarile, dupa cum spun proprietarii. "Am avut rezervari certe, cu avansul dat pentru luna noiembrie la Gura Portitei in valoare de 600 de milioane de lei. La Lunca aveam rezervari pentru toate weekend-urile, in perioada octombrie-noiembrie, iar pentru Revelion aveam atatea cereri incat nu stiam daca le vom putea face fata. Din pacate, toti turistii s-au retras", spune Marilena Ionescu, agent de turism. "Nici in Delta, nici in Tulcea nu mai sunt turisti, totul este anulat, panica s-a instaurat deja. Pierderile pana la sfarsitul anului se cifreaza la 10 milioane de euro", ne-a declarat Cornel Gaina, fost presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism si director al complexului Cormoran din Delta Dunarii. El a adaugat ca, la nivelul complexului sau, pierderile sunt de 350.000 de euro.

Exista insa si cativa impatimiti de pescuit sau turisti fideli care nu s-au speriat de situatia din Delta si si-au anuntat sosirea in perioada urmatoare, insa acestia sunt prea putini pentru a acoperi gaurile din bugetul proprietarilor de hoteluri. "Romanii sunt clienti fideli. Cativa turisti, care vin de ani de zile, sunt si acum in Delta, ei cunosc realitatea si nu se sperie", spune Silviu Gheorghe.

IMAGINE. Operatorii de turism din Delta solicita statului o serie de masuri de compensare pentru a limita pierderile cauzate de gripa aviara. Printre acestea se numara acordarea unor despagubiri si salarii compensatorii, garantarea creditelor de investitii si exonerarea de la plata unor taxe. Operatorii din zona cer sa fie invitati gratuit la targurile internationale de turism din perioada februarie-aprilie 2006. "Ne-am distrus brand-ul de tara. Cerem implicarea autoritatilor in gestionarea crizei la modul serios. Va fi nevoie de un efort serios pentru refacerea imaginii Romaniei, prin prezenta tarii noastre la targuri profesionale internationale si promovarea destinatei Delta Dunarii", a declarat Silviu Gheorghe, presedintele ANTREC Tulcea.

2004. Anul trecut a fost unul dintre cei mai buni pentru Delta Dunarii. Aceasta a fost vizitata de 86.000 de turisti, ceea ce reprezinta o crestere de 45% fata de 2003.

Numarul turistilor din octombrie 2004 a fost de 6.732, din care 5.012 romani si 1.720 straini, iar in octombrie 2005 au fost 4.475, din care 3.739 romani si 736 straini. In primul semestru din 2004 au fost 24.064 de turisti in Delta, iar in primul semestru din acest an au fost 23.588 de persoane.

ANT MONITORIZEAZA SITUATIA
Autoritatea Nationala de Turism a infiintat un grup de analiza format din reprezentanti ai directiilor de autorizare, strategie si control, promovare si un reprezentant zonal, care va fi legatura dintre ANT, autoritatile locale si operatorii din turism. "Situatia din Delta Dunarii nu este una fericita. Nu pot sa comunic masurile ce urmeaza a fi luate cu privire la inlaturarea panicii din randul turistilor, nu pot sa zic cum vom imbunatati imaginea Deltei dupa acest eveniment, deoarece nu s-a terminat cu gripa aviara. Au fost mai multe tari afectate de acest virus. Noi vom discuta cu reprezentantii tarilor respective si vom stabili ce masuri trebuie sa luam", ne-a declarat Ovidiu Marian (foto), presedintele ANT. El a mai spus ca ministerul va da gratuit regiunii Delta Dunarii dreptul de a participa la Targul International de turism din Romania, precum si la alte targuri internationale. ANT va cofinanta proiectele regionale din Delta, instruirea de personal pentru Delta Dunarii. (Elena Stan)

SFATURI
Organizatia Mondiala a Turismului (OMT) solicita guvernelor si reprezentantilor mass-media sa actioneze responsabil si sa evite actiunile care ar putea avea urmari grave asupra sectorul turistic, avand in vedere raspandirea tot mai larga a virusului gripei aviare. O eventuala epidemie de gripa aviara ar putea avea importante efecte negative asupra turismului. In anul 2003, sindromul respirator acut sever (SRAS), o forma de pneumonie atipica, a determinat scaderea cu 9% a numarului de turisti internationali catre Asia de nord-est si cu 14% catre Asia de sud-est. Reprezentantii organizatiei se tem in special de aparitia unui val de anulare a rezervarilor si a calatoriilor, care va provoca turismului pierderi substantiale. "Panicarea populatiei fara un motiv concret poate cauza o cadere puternica a turismului, care va afecta economiile statelor, in special ale celor in curs de dezvoltare, precum si veniturile milioanelor de oameni care lucreaza in turism", a precizat secretarul general al OMT, Francesco Frangialli.

×