x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un pionier al industriei israeliene

Un pionier al industriei israeliene

26 Iul 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

1985 - Presedintele Israelului de la acel moment, Haim Herzog, acorda Premiul pentru Excelenta in industrie domnului Bruno Landesberg, proprietarul concernului SANO. Unul dintre oamenii care au pus pe picioare industria israeliana este evreu nascut pe meleaguri romanesti. Acum, unul dintre cei mai puternici industriasi ai Israelului.
MARINA CONSTANTINOIU

S-a nascut la Cernauti, in partea de nord a Romaniei de atunci, in 1920. Acum, Cernautiul este in Ucraina. Dar Bruno se considera roman. In ciuda tuturor peregrinarilor sale, in ciuda trecerii anilor, a agitatiei din lumea marilor afaceri si a instalarii in Tara Sfanta, visul tuturor evreilor, Bruno Landesberg mai are timp si de Romania. Ministerul Afacerilor Externe si Ambasada Romaniei din Israel l-au desemnat consul onorific al Romaniei in Ierusalim, in martie anul acesta. Chiar daca Cernautiul natal nu mai este parte a Romaniei, "Mister SANO", cum i se mai spune industriasului israelian, a facut cerere pentru a capata un pasaport romanesc. De altfel, el si vorbeste bine romaneste si a avut grija ca pe site-ul Internet al companiei sale sa posteze si o pagina in limba romana, cu un mesaj din partea sa, dar si cu o prezentare in detaliu a produselor firmei.

INVESTITIE IN ROMANIA. "SANO Bruno’s Enterprises" a pornit o afacere-pilot in Romania, la inceput printr-un distribuitor local al produselor sale, acum 11 ani. Din 2002 are propria reprezentanta aici si vinde direct comerciantilor din intreaga tara. Semn ca nu si-a uitat originile si mai ales ca intuieste un viitor interesant din punct de vedere economic pentru Romania, patronul SANO urmeaza sa construiasca o fabrica aici, pentru produsele purtand marca sa, pe care apoi sa le si exporte in Ucraina si spatiul din estul Europei. Potrivit statisticilor, vanzarile in milioane de dolari ale firmei sunt de circa 150-200, compania ocupand locul 60 din 100, in topul celor mai importante societati israeliene. Landesberg este unul dintre pionierii industriei israeliene. Grupul sau s-a tot dezvoltat, de-a lungul anilor, ajungand acum pe podium, in topul principalelor holdinguri care stau la baza economiei tanarului stat Israel, dar ale carui produse au depasit de multa vreme granitele israeliene.

O VIATA, UN ROMAN. Despre viata lui Bruno Landesberg s-a scris si o carte: "Fata in fata cu Bruno Landesberg - convorbiri cu Yehoshua Ben-Porat". Povestea ambitiosului om de afaceri porneste din Cernauti, dar se desfasoara, de-a lungul anilor, pe un spatiu generos din punct de vedere geografic, trecand prin Uniunea Sovietica, inapoi in Romania postbelica, pentru a se "aseza" in Israel, acolo unde personajul nostru a ales sa ramana. Pentru ca a fost fortat sa-si intrerupa studiile din cauza celui de-al doilea razboi mondial, Landesberg a migrat dintr-un oras in altul, in Uniunea Sovietica.

Nascut intre doua razboaie mondiale si traindu-l pe al doilea, Bruno Landesberg a emigrat in Israel in martie 1952, alaturi de parintii sai, Moses si Eva. Este absolvent al Universitatii din Tel Aviv. Dar nu a incetat niciodata sa invete, in paralel, cate putin despre secretele productiei industriale, ceea ce l-a ajutat mult in afaceri. Are cunostinte de socialism stiintific, cunoaste teoriile lui Marx, ale lui Engels si ale lui Lenin. Dar ii detesta pe aceia care au distrus si corupt comunismul in Uniunea Sovietica si in Romania, vederile si actiunile sale tradand un adevarat "capitalist cu fata umana". A mai venit in Romania, de-a lungul timpului, atat ca turist, cat si cu afaceri.

UN PACIFIST. Dupa venirea in Tara Sfanta au urmat razboaiele israelo-arabe, apoi Intifadele palestiniene. Landesberg le-a trait pe toate, a mers mai departe si a invatat din istorie ca pacea este unica solutie pentru acea regiune a lumii macinata de conflicte. Este un om al pacii, care crede cu tarie in ideea de "doua popoare, doua teritorii", dar si in justitia sociala. El s-a numarat, de altfel, printre sustinatorii unei initiative de pace foarte mediatizate lunile trecute, Acordurile de la Geneva, semnate pana in prezent de 125.000 de israelieni si 65.000 de palestinieni.

LAUDAT. Exista in fiecare dintre noi un sambure de invidie la adresa oamenilor bogati, iar cand e vorba de unii si cu renume, parca sentimentul este mai acut. De aici, din samburele de invidie, se nasc barfele, subiecte de presa. Daca scotocesti Internetul, in cautare de senzational in ceea ce-l priveste pe industriasul Landesberg, ai surpriza sa gasesti doar articole laudative. Pentru ca popularitatea sa a fost mereu in crestere si datorita sponsorizarilor generoase pe care le-a facut de-a lungul timpului. Este, printre altele, protectorul tinerilor muzicieni.

FILANTROP. Povestea lui ar putea fi catalogata drept un "American dream", daca n-ar fi localizata in Israel, dar prea avem de-a face cu un imigrant care a pornit-o de la zero, dintr-o colonie de nou-veniti, pentru a ajunge in topul industriasilor in tara care l-a adoptat, ca sa nu vedem aici "visul american". In povestile de succes de tip american, de obicei "castigatorul" isi datoreaza faima si actiunilor caritabile, care-i regleaza de cele mai multe ori propriile cifre de afaceri. La Bruno Landesberg nu e cazul: el acorda asistenta materiala universitatilor si institutiilor culturale, fara a-si transforma filantropia in sursa de venituri.

La compania sa din localitatea Hod Hasharon sunt circa 1.000 de angajati, evrei si arabi. In fabricile sale n-au existat conflicte de munca, iar patronul are un singur sfat pentru tanara generatie: "Cititi mult, acumulati cat mai mult, nu renuntati la visurile voastre si fiti mai umani".

ECOLOGISTI. Infiintata in 1965, SANO a devenit compania numarul unu in Israel. In cele cinci fabrici ale Grupului SANO specializate in producerea de detergenti, insecticide, hartie igienica, mase plastice si alte marfuri de larg consum nealimentare, principalele preocupari sunt inovatia si protectia mediului. Firma lui Landesberg a fost una dintre primele companii din lume care a oprit folosirea freonului in pulverizatoare inca din 1985, deoarece s-a descoperit ca acesta are efecte nefaste asupra stratului de ozon.

DESPRE POLITICA. Un ziarist israelian l-a intrebat daca s-a gandit vreodata sa intre in politica si sa ajunga prim-ministru. Landesberg a zambit si a raspuns negativ. "Din ce cauza n-am intrat in politica? Pentru ca e un domeniu discutabil si neapreciat. Am primit oferte de a intra in politica, dar am considerat ca, fiind relativ nou-venit in tara, nu pot avea sanse de reusita", explica Landesberg.

CV

  • Locul si data nasterii: Cernauti, 1920
  • Studii: Universitatea din Tel-Aviv
  • Afacere: Compania SANO Bruno’s Enterprises
  • Pozitie: locul 60 in topul primelor 100 de companii israeliene
  • Familie: vaduv, tatal lui Alex (60 de ani) si al Evei (47 de ani), ambii in conducerea companiei, ca si fiul lui Alex, Yuval
  • Recunoastere: din martie 2004 este consul onorific al Romaniei in Israel, din initiativa Ministerului roman de Externe si a Ambasadei Romaniei din Tel Aviv

    200 milioane de dolari cifra de afaceri

    Produse: insecticide, detergenti, hartie igienica, mase plastice si marfuri de larg consum nealimentare

    OM DE AFACERI VIZIONAR

    Ziaristul israelian de origine romana Uli Velureanu afirma, intr-un articol-interviu despre si cu Bruno Landesberg ca acesta este un pionier si in materie de studiu de piata pentru publicitatea comerciala la televiziunile israeliene. Propunerile sale in domeiu au avut urmari concrete asupra dezvoltarii ulterioare a televiziunii comerciale israeliene. Landesberg a predat, la un moment dat, cursuri de marketing si advertising, la un centru universitar de management.

    SUMAR - EDITIE DE COLECTIE

    Julius Popper a fost stapan in Tara de Foc

    Romania, mostenitoarea averii lui Emanuil Gojdu

    Un print cu inima langa romani

    Capitalistul socialist: Ion Tiriac

    Un pionier al industriei israeliene

    Si-a lasat averea Tunisiei

    Politicianul care n-a mancat salam cu soia

    Fratii Ofer, singurii romani in "Forbes"

    Omul care transforma gazul in bani gheata
  • ×