x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un român moare la fiecare 4 minute, din cauza Covid-19 

Un român moare la fiecare 4 minute, din cauza Covid-19 

de Monica Cosac    |    07 Oct 2021   •   07:10
Un român moare la fiecare 4 minute, din cauza Covid-19 

România a înregistrat, ieri, două noi recorduri de la începutul pandemiei de Covid-19: cel mai mare număr de pacienți internați în spitale (14.569) și cel mai mare număr de morți într-o zi (328). Printre cei care și-au pierdut viața din cauza SARS-CoV-2 se află și un bebeluș și cinci tineri cu vârste de până-n 30 de ani. „Dacă nu ştiţi cum arată iadul, mergeţi în UPU şi o să-l vedeţi”, „Reanimarea e plină cu critici Covid. Am dublat capacitatea, ne pregătim de triplare!”, „S-a depășit orice limită”, „Este cel mai îngrozitor scenariu”, „România, trezeşte-te”, acestea sunt doar o mică parte dintre mesajele pe care medicii le transmit de pe „frontul” pandemiei. În ciuda cifrelor catastrofale și a avertismentelor disperate ale doctorilor, mai mult de jumătate din românii care se vaccinează sunt cei care s-au vaccinat deja și se prezintă pentru a treia doză. 

 

„Dacă nu ştiţi cum arată iadul, mergeţi în UPU şi o să-l vedeţi. (...) Totul este blocat, tot ce poţi să vezi sunt măşti şi butelii de oxigen! Dacă prin tot haosul acela reuşeşti să ai contact vizual cu un coleg, tot ce poţi să citeşti în ochii lui este, pe lângă oboseala tot mai accentuată, neputinţa! Încă nu este târziu să ne daţi şi voi o mână de ajutor”, spune medicul Amin Zahra de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Timişoara, într-un mesaj postat pe Facebook. Medicul ATI mărturisește că a rămas marcat de imaginea unui cuplu care împărţea masca de oxigen. 

„După garda de ieri, am rămas cu o amintire pe care nu am cum să o uit prea curând…Este imaginea unui cuplu aflat în UPU, care împărţea aceeaşi mască de oxigen”, povestește dr. Amin Zahra. „România, trezeşte-te!”, transmite el în finalul mesajului și face apel la oameni să se vaccineze: „Dacă ţii la sănătatea ta şi vreţi să scăpăm din acest iad, în care ne aflăm cu toţii, uite ce trebuie să faci:

1. Îţi faci un test rapid sau PCR şi te asiguri că nu ai simptome, că eşti negativ.

2. Îţi faci şi o programare la un centru de vaccinare şi încerci să intri în contact cu cât mai puţine persoane, până îţi faci vaccinul, chiar şi după”.

 

Medic „Balș”: „Admis direct în Terapie Intensivă!”

 

„Cred că noi ca popor nu am înţeles ce importantă e sănătatea!”, spune și dr. Elena Copaciu, medic primar ATI la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, care prezintă, într-un „Jurnal de «front» pandemic!”, câteva dintre cazurile critice de la Terapie Intensivă: „68 de ani, singură, nevaccinată, cu simptome Covid de o săptămână, adusă de la sute de km distanţă pt internare, de doi preoţi din parohia sa! Direct la critici! 42 de ani, bărbat, nevaccinat, miocardită virală Covid19. Stare critică. Pacient în jur de 70 de ani, adus cu forţa de familie la camera de gardă, simptomatic de multe zile, saturaţie în oxigen a sângelui - 60%! Admis direct în Terapie Intensivă! 4 pacienţi de diverse vârste internaţi simultan cu fenomene de miocardită virală asociată pneumoniei Covid19 cu mutaţia Delta. Teolog, peste 50 de ani, cu comorbidităţi, nevaccinat, externat după cam 5 săptămâni, 4 în Terapie Intensivă. Colegii săi de salon au fost mai puţin norocoşi!”.

„Din 17 august reanimarea noastră e plină cu critici Covid, mutaţia Delta. Am dublat capacitatea de admisie. Nu vreţi să ştiţi cu ce eforturi! Ne pregătim poate de triplare! Dar nu aşa se face medicina acestui secol în Europa!”, avertizează dr. Copaciu.

Și în spitalele din Iaşi situaţia este critică. În Unitatea de Primiri-Urgențe de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, mai mulți pacienţi primesc tratament în timp ce aşteaptă pe scaun, inclusiv unii care ar avea nevoie de intubare, iar managerul Spitalului de Pneumoftiziologie afirmă că s-a ajuns la „cel mai îngrozitor scenariu”: „Aseară (marţi seară – n.r.) am avut pacienţi pe hol care nu mai aveau loc. Au aşteptat pur şi simplu să se elibereze un pat. Au fost îngrijiţi foarte bine, dar asta arată cum lucrăm acum. Este cel mai îngrozitor scenariu. Situaţia este extrem de gravă, toate cazurile sunt fără vaccin”, a declarat dr. Radu Crişan Dabija. 

 

„Suntem cu toții pe aceeași Arcă”

 

Un alt medic din Capitală spune că, din cauza situației în care s-a ajuns, a luat decizia de a nu mai răspunde celor nevaccinați pe telefonul privat și în afara orelor de program, ci doar pe telefonul oficial al spitalului și „numai în condițiile oferite de sistemul sanitar”. „Gata! S-a depășit orice limită. Dacă onor politicienii din capul statului nu au curajul să pună piciorul în prag, atunci, pentru mine, îl voi pune eu. Îmi asum consecințele. Prin urmare, de astăzi înainte, pacienții nevaccinați îi voi ajuta/consulta/sfătui - numai în spital, numai în cursul orelor de muncă și numai pe telefonul oficial al spitalului. Vă rog să vă faceți un bine și să ne protejați și pe noi și să vă vaccinați”, a anunțat, ieri, pe pagina sa de Facebook, dr. Florin Berghea, medic reumatolog la Spitalul Sf. Maria și conferențiar la Universitatea de Medicină „Carol Davila” din București. 

„Suntem cu toții pe aceeași Arcă și încercăm să ne salvăm cu toții. În numele libertății de a ciopli nu pot fi de acord ca unii să dea găuri în barcă și să ne pună pe toți în pericol. Vaccinați-vă ca și mine, puneți-vă «în pericol» ca și mine și vom fi cu toții mai bine!”, spune Dr. Florin Berghea.

 

400 de copii sunt internați 

 

Nu mai puțin de ​14.744 de noi cazuri de Covid-19 au fost raportate ieri în România, țara noastră înregistrând 328 de decese, un record absolut pentru o singură zi, potrivit datelor oficiale, alte trei decese fiind raportate din zilele anterioare. Practic, ieri, la fiecare 4 minute, un român a murit din cauza Covid-19, iar printre cei decedați este și un bebeluș din Suceava, care suferea și de alte boli. În plus, un tânăr de 18 ani din Ialomița și un tânăr de 19 ani din Harghita, ambii nevaccinați și care sufereau și de alte afecțiuni, au murit de COVID. Însă au murit din cauza infecției și un tânăr de 23 de ani (Bihor) și unul de 24 de ani (Vâlcea), sănătoși anterior infectării cu SARS-CoV-2, dar nevaccinați. 

În spitale sunt internați 14.569 de pacienți cu Covid, din care 1.513 sunt la Terapie Intensivă. Din totalul celor internați, 400 sunt copii, iar 23 dintre ei sunt la ATI. Pentru a doua zi consecutiv, România nu a avut niciun loc liber la ATI Covid. 

 

„Am oprit pandemia”/ „Este o catastrofă”

 

„Avem peste 330 de decese COVID astăzi. Este o catastrofă”, a spus președintele Klaus Iohannis ieri, într-o conferință de presă la Summit-ul UE-Balcanii de Vest, dar pare că nimeni nu îl mai crede după ce, cu doar trei luni în urmă susținea că este normal să nu mai existe interes pentru vaccinare: „Campania a fost un succes. Practic, am oprit pandemia”. În prezent, în ciuda cifrelor alarmante și a mesajelor disperate ale medicilor, interesul românilor pentru vaccinare rămâne extrem de scăzut. Mai mult de jumătate dintre cei care ajung în centrele de vaccinare sunt deja vaccinați și vin pentru doza 3, nicidecum pentru prima doză sau rapel.

×