Despre Mohamed Munaf, partenerul de afaceri al lui Omar Hayssam, care i-a insotit pe cei trei jurnalisti de la Prima TV si Romania Libera la Bagdad, autoritatile nu sufla o vorba.
SEMN. Absen]a lui Munaf din toate declara]iile autorit`]ilor dovede[te implicarea lui n r`pire dar [i
faptul c` ziari[tii ar fi putut fi recupera]i p~n` acum
|
Daca in cazul lui Traian Basescu este vorba de un discurs liber, intr-o conferinta de presa, Parchetul elaboreaza un comunicat, ce se presupune a fi elaborat atent, mai ales ca este al Parchetului General. Si aici insa, rapitii sunt tot trei: Parchetul aminteste despre indicii care au evidentiat legaturi ale lui Omar "cu persoane suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni romani in Irak".
Trebuie adaugat ca Jurnalul National a publicat inca de saptamana trecuta informatia ca Munaf a fost arestat la Bagdad de catre anchetatorii americani, iar Mile Carpenisan declara si el in interviul acordat ziarului nostru ca Munaf a fost "preluat de americani, ca problema americana". Or, daca Munaf este arestat, nu a spus el unde sunt tinuti ostatici ziaristii? Sau nu a fost gasit o data cu ei?
Citește pe Antena3.ro
De ce au fost lasati trei ziaristi pe mana unui suspect de terorism?
Multe sunt lucrurile pe care e greu sa le explici cand te uiti la povestea rapirii lui Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ohanesian. De la inceputul crizei incoace, pe masura ce apareau elemente noi, Jurnalul National a ridicat o serie de semne de intrebare la care autoritatile nu au dat un raspuns. In lumina ultimelor declaratii ale presedintelui Traian Basescu si ale Parchetului General, o intrebare este mai grava decat toate: de ce serviciile noastre secrete, care il urmareau pe Omar Hayssam inca de anul trecut - o spune Parchetul, iar seful statului vorbeste chiar de sapte ani de informari ale SRI in privinta sirianului - i-au permis acestuia sa-i scoata din tara pe cei trei jurnalisti si sa-i trimita la Bagdad, in cea mai periculoasa zona de pe glob, insotiti de partenerul sau de afaceri, Mohamed Munaf? Au informat autoritatile pe cei trei jurnalisti, redactiile lor in privinta celui care ii invita la Bagdad si le sponsoriza calatoria, in privinta pericolului la care se expun atunci cand merg pe mana unui om suspectat de acte de terorism?
In plus, autoritatile care acuza presa ca ar fi cazut victima unei intoxicari, creeaza ele insele piste false pentru jurnalisti. Presedintele Traian Basescu insusi strecoara in discursul sau de pe 13 aprilie elemente care bulverseaza. Traian Basescu vorbeste brusc despre rolul Armatei romane in Irak, despre consultarile cu alte state care se confrunta cu cazuri de rapiri si face aluzie la declaratia lui Tony Blair legata de neretragerea trupelor din Irak si soldata cu lichidarea jurnalistului britanic luat ostatic. Presedintele incearca astfel sa dea impresia ca rapitorii ar fi teroristi adevarati si nu amatorii care si-au adaptat decorul din fotografii in functie de criticile venite din Romania. Daca ar fi asa, atunci de ce nu avem pana la aceasta ora o revendicare a vreunei grupari? De ce nu stim care este mobilul ei? S-a cerut retragerea trupelor? Nu. Tot ce stim pana acum vine tot de la Presedintie, care afirma ca arestarea lui Omar are legatura cu rapirea si ca operatiuni conexe se desfasoara la Bucuresti si Bagdad, in capitala irakiana fiind arestat fratele lui Hayssam, despre care Mile Carpenisan relata ca ar fi marturisit punerea la cale a rapirii impreuna cu Omar Hayssam. Si mai stim ca Omar a sustinut ca rapitorii l-au contactat pentru a-i cere patru milioane de dolari in schimbul lor. Autoritatile nu mai sufla acum o vorba despre banuita inregistrare a convorbirii de catre serviciile care, nu-i asa, il monitorizau pe sirian.
Omar Hayssam era urmarit de SRI
Vineri, Parchetul General face o dezvaluire importanta: omul de afaceri Omar Hayssam era urmarit de SRI, iar din septembrie 2004 monitorizat de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Se alatura Directia de Investigare a Fraudelor din IGP, ANAF si Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.
In noiembrie 2004, in baza probelor obtinute in urma perchezitiei efectuate la societatile sale, procurorii au stabilit: Omar Hayssam este infractor, iar scopul sau este pagubirea bugetului de stat.
Aceasta este cauza pentru care omul de afaceri de origine siriana este retinut de procurori in seara zilei de 5 aprilie. Comunicatul Parchetului, emis vineri, puncteaza clar: "Parchetul de pe langa ICCJ, in stransa cooperare cu SRI si structurile specializate ale MAI, au reusit sa documenteze activitatea infractionala in materie economico-financiara a inculpatului Omar Hayssam, retinerea sa in vederea arestarii pentru aceste fapte nefiind facuta la nici o presiune, ci din considerente operative si operationale".
Nici vorba de retinerea lui pentru rapirea jurnalistilor din Irak, asa cum inca din seara de marti, 5 aprilie, sustinuse Palatul Cotroceni prin vocea purtatorului de cuvant, Adriana Saftoiu. "Din moment ce anuntul a fost facut de aici, de la Palat, e clar ca are legatura cu actiunea de recuperare a celor trei ziaristi", declara Saftoiu in acea seara. Comunicatul oficial al celulei de criza mai preciza ca "operatiuni conexe se desfasoara la Bucuresti si Bagdad".
Parchetul are insa o alta versiune. El spune ca "in timpul monitorizarii activitatii infractionale comise de gruparea coordonata de Omar Hayssam au rezultat si indicii care au evidentiat legaturi cu persoane suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni romani in Irak". In acest caz insa, procurorii efectueaza "acte premergatoare" sub aspectul comiterii unor infractiuni ce intra sub incidenta Legii privind combaterea actelor de terorism. Mai mult decat atat, surse judiciare bine informate ne-au declarat ca Omar Hayssam nici macar nu a fost audiat pana acum in legatura cu actele de terorism. (Oana Stancu)