x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Utilitati - Scumpirile lunii lui Cuptor

Utilitati - Scumpirile lunii lui Cuptor

de Adrian N. Ionescu    |    Florina Zainescu    |    29 Iun 2005   •   00:00
Utilitati - Scumpirile lunii lui Cuptor

De la 1 iulie vom plati cu 5,2% mai mult pentru curentul electric si cu 10,2% mai mult pentru gazele naturale. Aflati din Jurnalul National ce impact vor avea aceste majorari asupra buzunarelor fiecaruia dintre noi.

De la 1 iulie, curentul electric se scumpeste in medie cu 5,2%, iar gazele naturale cu 10,2%, intr-o sarabanda care tine de ani buni si pare a nu se mai sfarsi. Si toate aceste majorari golesc, direct sau indirect, buzunarele si asa "usurele" ale romanilor.

Fata de acum un an, pentru consumatorii casnici, gazele naturale au un pret in medie mai mare cu 47%-48%, iar electricitatea s-a scumpit cu peste 10%. Comparatiile se complica la electricitate, unde sistemele de tarifare s-au schimbat si, teoretic, consumatorii au fost pusi sa aleaga in functie de consumul propriu.

GAZELE. Potrivit comunicatului autoritatii in domeniu, tarifele gazelor naturale cresc fata de 1 aprilie in medie cu 10,2%, ca urmare a obligatiilor asumate fata de Fondul Monetar International si a majorarii pretului la gazele din import in prima parte a anului. Astfel, clientii Distrigaz Nord, care consuma anual mai putin de 2.400 de metri cubi, vor achita 6.947.700 de lei/1.000 mc, fara TVA (fata de ultimul pret, de 6.352.658 de lei/1.000 mc). La Distrigaz Sud, noul tarif va fi de 6.997.900 de lei/1.000 mc (6.387.918 lei). Scumpirea depaseste estimarile oficiale, care urcau pana la 7%. Anul trecut pe vremea asta, gazele se scumpeau pana la 4.705.170 de lei pentru 1.000 metri cubi.

ELECTRICITATEA. Potrivit tarifului de tip monom, fara abonament, pretul unui kWh ajunge la 4.342 de lei (inclusiv TVA), fata de nivelul actual de 4.120 de lei. In cazul abonamentului, valoarea consumului se adauga la "rezervarea de capacitate", pentru care consumatorii vor plati, de la 1 iulie, cu 1.590 de lei pe zi, fata de nivelul actual de 1.511 lei pe zi. Pretul unui kWh, cu TVA, va fi de 3.211 lei, fata de 3.053 de lei in prezent.

In urma cu un an, tariful fara abonament era de 3.938 de lei/kWh, iar in cazul abonamentului, la pretul energiei consumate, de 2.919 lei/kWh, se adaugau 1.445 de lei/zi, toate fiind cu circa 10% mai mici ca acum, dar venind atunci dupa o alta scumpire, de 7,8%.

SUBVENTIILE. Tarifele sociale sunt de 1.840 de lei/kWh la transa intai, pentru un consum de pana la 60 kW/luna, 4.333 de lei pe kWh la cea de-a doua transa (consum intre 60 si 90 kW/luna) si, penalizator, de 8.413 lei pe kWh pentru cei care depasesc 90 kwh pe luna. Pentru a beneficia de tarifele sociale, venitul pe membru al unei familii abonate nu trebuie sa depaseasca valoarea salariului minim pe economie, de 3,1 milioane de lei, potrivit presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Opris. Asa se explica de ce factura "sociala", la un consum de 80 kWh/luna, a scazut de la 271.080 de lei, cat era acum un an, la 197.060 de lei. Ceilalti consumatori vor subventiona prin pret pe cei considerati saraci, care vor fi mai putini, dupa calculele oficiale.

BENZINA, PLUS 1.000 DE LEI
Marile retele de distributie a carburantilor studiaza, in prezent, oportunitatea unei noi scumpiri a livrarilor "la pompa" cu circa 1.000 de lei/litru in medie. Potrivit unor specialisti din piata, la actualul pret mondial al titeiului, rafinariile ar avea nevoie de o scumpire dubla.

Titeiul autohton pare sa nu mai fie de mare ajutor, oficialii Petrom spunand ca "trebuie sa se alinieze la evolutia preturilor pe pietele internationale". Ieri la pranz, cotatiile mondiale pentru un tip asemanator se mentineau peste 58 de dolari/baril.

Contrar uzantelor, preturile au ramas neschimbate la inceputul acestei saptamani, in ciuda mentinerii preturilor internationale ale titeiului la niveluri-record pentru ultimii 22 de ani.

Reticenta distribuitorilor ar putea fi explicata prin faptul ca, de la inceputul lunii, benzinele s-au scumpit deja cu 1.900-2.300 de lei, iar motorinele, cu 2.200-2.500 de lei/litru, aproximativ jumatate din scumpiri aparand la inceputul saptamanii trecute. Pretul mediu al benzinei Premium este de circa 34.000 de lei/litru, iar al motorinei, de 31.500 de lei/litru.

Tarifele la mare cresc cu 50%

PIPERAT. Vom plati mai mult pentru vacantele pe Litoral
Inceputul lunii iulie aduce si scumpirea tarifelor de cazare pe Litoral. Majorarile sunt diverse, unii hotelieri practicand preturi cu 16% mai mari fata de luna iunie, in timp ce altii afiseaza tarife mai mari cu pana la 50%. De exemplu, daca pana la 30 iunie plateati 800.000 de lei de persoana pentru o noapte de cazare la un hotel de trei stele din Mamaia, de la 1 iulie tariful creste la 1.265.000 de lei de persoana.

PRETURI. La un hotel de doua stele din aceeasi statiune, pentru o noapte de cazare trebuie sa pregatiti in jur de 16 euro de persoana (circa 570.000 de lei) in loc de 12 euro (aproximativ 430.000 de lei), cat a fost in luna iunie. La patru stele, tariful creste de la 82 de euro pe noapte, cu mic dejun (circa 2,9 milioane de lei) la 120 de euro (in jur de 4,3 milioane de lei). In statiunea Olimp, la hotelurile de trei stele cazarea costa cu circa 40% mai mult fata de luna iunie. Astfel, tariful de cazare creste de la 530.000/zi la 755.000 de lei/zi. Cei care vor sa mearga la mare cu bani mai putini pot alege un hotel de doua stele din statiunea Venus, unde cazarea in prima jumatate a lunii iulie va costa 290.000 de lei/zi de persoana.

ALTE CRESTERI. O noua majorare a preturilor pe Litoral va avea loc in jur de 15 iulie, cand hotelierii vor mai adauga cateva procente la tarifele de cazare. Cu toate acestea, operatorii de turism se asteapta ca numarul vizitatorilor sa fie cu 10% mai mare fata de anul trecut, datorita prognozei meteo favorabile pentru lunile iulie si august. Potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Mamaia va fi si in aceasta vara statiunea care va atrage cei mai multi turisti, cu vanzari de 33% din totalul pachetelor pentru Litoral. (Iohanna Onaca Purdea)

Berea preia majorarile

CALDURA MARE. Bautura gulerata ne va arde la buzunare
Printre primii care vor reactiona la acest nou val de scumpiri vor fi berarii. "Cele mai multe fabrici nu au mai scumpit de anul trecut, din august, ca a fost extrasezon. Asa ca vor majora preturile imediat, pentru ca, in toamna, sa iasa «la vopsea». Cresterea va fi insa nesemnificativa - 2-3% la producator, adica vreo 200-300 de lei pe sticla de bere", crede Vifor Versescu, directorul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania. Dar la noi pe masa, bautura gulerata va ajunge cu cel putin 1.000-2.000 de lei mai scumpa, din cauza ca si comerciantii au de platit facturi.

TAVALUG. "Producatorii de cereale si crescatorii de animale vor fi afectati de tavalugul scumpirilor, iar salariatii vor cere si ei bani mai multi ca sa-si poata plati facturile umflate, in doua-trei luni mezelurile si carnita vor iesi la un pret mai mare pe poarta fabricii, apreciaza Minea. Deci, in toamna, cand creste consumul, va creste si pretul. "Nu inteleg de ce ministrul Ionut Popescu se gandeste sa creasca TVA-ul. Majorarea in cascada a tarifelor la utilitati este o metoda suficienta si eficienta pentru reducerea consumului", a adaugat el. Si tot in toamna va interveni scumpirea lactatelor si a alcoolului.

TVA
Posibila majorare a TVA pana la 22% va avea ca efect scumpirea produselor agroalimentare, a declarat ieri Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Ionut Popescu, ministrul Finantelor, a anuntat ca Taxa pe Valoarea Adaugata ar putea creste, incepand cu anului viitor, de la 19% la 22%.
×
Subiecte în articol: eveniment iulie