x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Valcea, izolata de viituri si falii

Valcea, izolata de viituri si falii

de Octavian Herta    |    Alexandra Chivu    |    15 Iul 2005   •   00:00
Valcea, izolata de viituri si falii

Valcea risca sa devina un judet izolat din cauza precipitatiilor si a surparilor. Drumul care face legatura cu zona Transilvaniei s-a rupt, podurile de pe raul Topolog, Orlesti si Govora sunt gata sa se prabuseasca, iar trenurile au fost blocate pe caile ferate.

Cursurile de apa depasesc mereu cotele de inundatie, peste 150 de fantani au fost infestate si mai multe linii electrice sunt distruse. Autoritatile asista neputincioase la "spectacolul" naturii furioase. Judetul risca sa nu mai poata lua legatura cu restul tarii, din cauza arterelor de circulatie blocate sau a podurilor avariate. In comuna Nicolae Balcescu, podul situat pe DN 7 peste raul Topolog este partial distrus, motiv pentru care nu se mai poate face legatura cu municipiul Pitesti.
Reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri Nationale si Poduri (DRDNP) Valcea au afirmat ca structura de rezistenta a podului este slabita si, in cazul in care nu se va interveni, pilonii de sustinere vor ceda. Din cauza copacilor cazuti, un tren a avut o intarziere de o ora in statia Pausa, iar un altul si-a intrerupt temporar traseul la Racovita.

EXCAVATII HAOTICE. Fenomenul de eroziune determinat de excavatiile ilegale facute in aval de poduri a facut ca viteza de scurgere a apei sa creasca si sa antreneze aluviunile. Aceasta situatie pune in pericol si circulatia pe podul de pe DN 64, in localitatea Orlesti, unde albia raului s-a adancit cu aproape 2 metri.

Angajatii Serviciului de Gospodarire a Apelor Valcea au fost asaltati de sute de ramniceni care au reclamat ca le ploua in apartamente. Din cauza izolatiilor efectuate necorespunzator, oamenii au stat cu ligheane si galeti in camere, unii fiind nevoiti chiar sa se mute. Ploile au afectat mai multe retele electrice, 78 de posturi de transformare fiind avariate. Blocurile din orasul Brezoi au ramas fara curent, oamenii evacuand apa din locuinte la lumina lumanarii. 47 miliarde de lei. Atat i-au costat pe valceni ploile cazute in ultimele trei zile. Specialistii Prefecturii Valcea au trimis deja Guvernului evaluarea pagubelor produse de inundatii in 48 din cele 89 de localitati ale judetului.
Surse din Prefectura spun ca aceasta suma a fost stabilita la limita de jos a cazurilor forte, ceea ce da de inteles ca, de fapt, valoarea reala este mult mai mare. Situatia critica din alte judete, cum este cazul Bacaului, i-a determinat pe evaluatorii valceni sa mai inchida ochii. Autoritatile refuza sa dea publicitatii estimarea pagubelor pe fiecare localitate in parte, pentru a evita un scandal de proportii. Unii primari s-ar considera nedreptatiti de modul in care a fost facuta evaluarea.

EVALUARE. Doar 5 miliarde lei din cele 47 pot fi acoperite din fonduri aflate la dispozitia Consiliului Judetean Valcea. Restul banilor ar urma sa provina din rezerva bugetara a Guvernului pentru situatii de urgenta. Specialistii valceni care au evaluat pagubele se tem insa ca Guvernul nu va avea de unde sa suporte aceasta suma, intrucat alte zeci de judete sunt calamitate, in unele dintre acestea situatia fiind de-a dreptul critica.

Aproape 19 miliarde reprezinta suma necesara reabilitarii podurilor si podetelor afectate de viituri. Alte 7,4 miliarde sunt necesare refacerii drumurilor comunale si satesti stricate de ape. Restul banilor reprezinta pagube produse de alunecarile de teren sau cauzate de distrugerea sau avarierea locuintelor, a zidurilor de sprijin, a digurilor sau alimentarilor cu apa sau gaze.

Dolj - "Am dormit pe deal, de frica"


NEPUTINTA. In privirea oamenilor se citeste disperarea
Disperare, neputinta si nici macar un strop de speranta - asta se poate citi pe fetele sinistratilor din zona de nord a Doljului. Convinsi ca Dumnezeu si-a intors fata de la ei, sinistratii din localitatile doljene Mischii si Motoci nu mai pot nici macar spera. Cu agoniseala de-o viata dusa pe apa sambetei, pe fetele oamenilor nu se poate citi decat disperare. "Am trudit o viata intreaga de om. 59 de ani. Si totul s-a dus de rapa cat ai clipi din ochi. A venit un val mare si gata. Peretii casei s-au crapat si cad, pasarile si animalele s-au dus, apa balteste intre zidurile darapanate. N-am pomenit de cand sunt asa ceva", spunea plangand Maria Stancu, din Mischii. "Au mai fost inundatii, dar niciodata asa. Am dormit pe deal, de frica sa nu cada casa peste noi sau sa nu vina alt val", spune Gheorghe Meila. "A plouat cam o ora marunt, apoi a venit un val mare. Cred ca avea vreo doi-trei metri. Ne-am agatat care de ce a putut. De stalpi, de pomi, de garduri. Care a apucat a urcat in podurile caselor sau pe acoperisuri. E jale de om ce e la noi aici", povestea, la randu-i, Marin Calin, 30 de ani. INCENDIU. In localitatea Podari, una dintre cele mai importante cladiri ale Fabricii de Ulei "Olpo" a ars in intregime, miercuri noapte. Pompierii ofera o cauza a producerii incendiului cel putin bizara: acoperisul cladirii ar fi fost fisurat, iar apa de ploaie ajunsa la cojile de seminte ar fi facut ca acestea sa degaje gaz inflamabil. Flacarile au provocat si doua explozii puternice. Nici un responsabil al Fabricii de Ulei "Olpo" nu a dorit sa comenteze situatia. (Cristian Vasilcoiu)

Antena 1 - Ajutor pentru sinistrati


De ieri, Antena 1 a demarat o ampla campanie sociala de ajutorare a sini-stratilor din zonele calamitate. Primul pas al campaniei "Mereu aproape de aproapele tau" a fost facut la Observatorul de la ora 19:00, cand Alessandra Stoicescu si Lucian Mandruta (foto) au anuntat ca Antena 1, cu sprijinul RomTelecom, pune la dispozitia telespectatorilor trei numere de telefon cu valoare fixa la care pot suna persoanele care doresc sa faca donatii. Aceste numere sunt: 09 009 000 70 (pentru 2 euro + TVA), 09 009 000 71 (pentru 3 euro + TVA) si 09 009 000 72 (pentru 5 euro + TVA). Liniile telefonice vor fi deschise pana la 31 august inclusiv. In cursul zilelor urmatoare, Antena 1 va initia si alte astfel de evenimente, pentru a strange fonduri ce vor fi donate romanilor din zonele calamitate. (C.O.)

LINII DE CALE FERATA BLOCATE
Mai multe linii de cale ferata si drumuri din tara au fost inundate din cauza ploilor torentiale, iar unele trenuri au avut intarzieri de sute de minute. O parte din drumurile nationale si magi-stralele de cai ferate a fost inchisa, iar pe altele circulatia este ingreunata.

CIRCULATIE INTRERUPTA

  • Linia 504: Adjud - Ciceu. Linia este inchisa pe portiunile Goioasa - Simbrea, Valea Uzului - Comanesti, Onesti - Targu Ocna, Asau - Goioasa, Simbrea - Planca, Urechesti - Caiuti, Targu Ocna - Doftana - Valea Uzului.
  • Linia 500: Ploiesti - Vicsani. Liniile I si II sunt inchise intre Focsani - Putna Seaca. Nu se circula nici intre localitatile Putna Seaca - Marasesti si Adjud - Pufesti.
  • Linia 204: Babeni - Berbesti este inchisa pe portiunea Popesti - Copaceni.
  • Linia 508: Comanesti - Moinesti. Linia de cale ferata este inchisa intre localitatile Comanesti si Moinesti.
  • Linia 602: Marasesti - Tecuci. Liniile I si II sunt inchise intre Marasesti - Tecuci.
  • Linia 600: Tecuci - Faurei. Liniile din statie si curente sunt inchise intre localitatile Suraia - Bordeasca. CirculaTie IngreunatA
  • Linia 116: Petrosani - Simeria.
  • Linia 116: Filiasi - Petrosani.
  • Linia 116: Filiasi - Targu Jiu.
  • Linia 100: Bucuresti - Timisoara.
  • Linia 203: Piatra Olt - Podu Olt.
  • Linia 704: Tecuci - Barbosi.
  • Linia 111: Rosiori - Alexandria.
  • Linia 110: Rosiori - Turnu Magurele.
  • Linia 130: Berzovia - Oravita.
  • Linia 136: Strehaia - Motru.
  • Linia 311: Buda - Slanic.
  • Linia 305: Ploiesti - Maneciu.
  • Linia 306: Ploiesti Vest - Targoviste.
  • Linia 500: Ploiesti - Vicsani. Linia I este inchisa intre localitatile Orbeni - Sascut, iar pe linia II se circula cu restrictie de 30 km/h.
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment linia valcea