x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vama Veche, razboi pe un metru de tara

Vama Veche, razboi pe un metru de tara

06 Sep 2004   •   00:00

EVENIMENT

Cu zece ani in urma, nimeni nu visa ca Vama Veche va fi o vaca buna de muls. Vama a devenit un vad mai disputat decat centrul Bucurestiului. La prima vedere, conflictul carciumarilor din Vama Veche pare o disputa intre vecini. Actorii sunt Mitocanii (primii veniti) si Club A (ultimul sosit), iar miza este detinerea suprematiei comerciale pe plaja vamaiotilor. Mica furtuna anunta insa un taifun.
DANA ANDRONIE, DANA CIOBANU

Cu zece ani in urma, nimeni nu visa ca Vama Veche va ajunge o vaca atat de buna de muls. Satul uitat de lume a devenit un vad mai disputat decat spatiile comerciale din centrul Bucurestiului.

INVAZIE. Mai multi mici intreprinzatori au mirosit ca ultimul bastion al rockerilor e un loc numai bun pentru o afacere. Si-au aparut de toate in Vama: hoteluri de trei stele, restaurante, terase din stuf si din lemn, agentie de turism si magazine, construite dupa bunul plac al proprietarilor, fara nici un plan urbanistic. Trebuia sa apara si cineva care sa opreasca distrugerea Vamii. Asa a initiat Academia Catavencu miscarea "Salvati Vama Veche" si evenimentul muzical "Stufstock". Anul trecut, la prima editie a protestului vamaiotilor, peste 20.000 de persoane au invadat ultima plaja a Romaniei dinspre bulgari. Manifestantii, si ei oameni care beau, mananca si trebuie sa doarma intr-un pat, au contribuit si la profitul comerciantilor impotriva carora se mobilizasera. Chiar daca a durat numai doua zile, "Stufstock-ul" a adunat o masa mare de consumatori, iar proprietarii de carciumi au inceput sa se bata pe clienti. Noi idei de afaceri s-au ivit la orizont si, in ultimul an, in Vama Veche au aparut, ca din senin, noi cladiri si terase, cu sau fara autorizatie.

RAZBOI. Buba s-a spart cu o luna inainte de deschiderea "Stufstock 2004". Mai exact, in momentul in care organizatorii au inceput sa negocieze cu partenerii locali trocul reclama - cazare si masa. Una dintre gazdele de anul trecut a reprezentantilor miscarii, familia Dogaru (zisa Mitocanu), nu a mai vrut sa ofere cazare si masa. Motivul? Scena mica instalata pe o parcela de plaja pe care Mitocanu o disputa cu Club A. "Plaja pe care se afla Club A a fost data, fara stiinta noastra, spre administrare lui Ciuciu, cel care a adus manelele in Vama. Noi n-am vrut sa se instaleze acea scena langa Stuful lui Ovidiu si asa s-a declansat divortul nostru de "Salvati Vama Veche". Gurile rele vorbesc de relatia de prietenie stransa intre Soaita (Club A) si Sorin Vulpe de la Academia Catavencu, care ne ataca de atunci in fiecare numar. Dl Vulpe a uitat ca punctul de pornire a miscarii a fost tocmai razboiul Mitocanilor cu manelele si sprijina Club A, care s-a asociat pentru teren cu manelistul Ciuciu", acuza Adrian Dogaru. Sorin Vulpe ne-a declarat ca miscarea "Salvati Vama Veche" nu mai are nimic impotriva lui Ciuciu, care s-a lasat de manele si ca Mitocanii se bat cu toata lumea, pentru ca nu accepta sa aiba concurenta, punandu-si ultima speranta intr-un razboi mediatic.

"Se incearca o salvare a Clubului A cu acest Stufstock, partea a doua. Pe mine ma deranjeaza ca Stufstock s-a nascut tocmai din razboiul nostru cu manelele si se termina tot aici, cu asocierea dintre Ciuciu si Club A", spune mai departe Dogaru. "Nu e adevarat. Club A exista de cateva luni, este o afacere profitabila si are clienti. Nu avea cum sa fie salvat de doua zile de Stufstock", contraataca Soaita. Surprinzator, Sorin Vulpe a confirmat vorbele Mitocanilor, spunandu-ne ca, intr-adevar, Club A este o afacere proasta. Ca e profitabil sau nu, Club A are probleme cu autorizatiile. Primaria comunei Limanu, de care apartine Vama Veche, i-a dat o amenda de 10 milioane de lei, la 1 iulie 2004, pentru intrarea in legalitate. Club A ridicase fara autorizatie de constructie doua terase din lemn de 3,70/6,08 m si, respectiv, 6,00/15,30 m. "Am fost mai blanzi cu ei, cum am fost cu multi intreprinzatori, care vin sa construiasca doar cu putin timp inainte de inceperea sezonului si nu mai au timp sa obtina autorizatiile. Iar cei de la Club A au venit cu persoane care au girat pentru seriozitatea lor", ne-a declarat Nicolae Iustin Urdea, primarul comunei Limanu.

AMENINTARI. Adrian Soaita, unul dintre actionarii Club A, ne-a spus ca au autorizatie de constructie, pentru ca terasa pe locul careia a fost ridicat clubul detinea acest act si nu mai avea nevoie de unul nou, iar pentru bancutele de pe plaja nu e nevoie de autorizatie.

Mitocanii merg mai departe cu acuzatiile si afirma ca au fost amenintati, cu martori, ca vor fi desfiintati. "Sa-mi spuna Sorin Vulpe, manager general, cu martori, "Mitocane, te distrug! In trei ani, iti promit ca te termin. Aici nu pot sa-ti fac nimic, pentru ca lumea te stie, te iubeste, dar afacerile din Bucuresti ti le distrug!". Domnul Vulpe mi-a spus ca o sa ma nenoroceasca cu controalele de la Fisc si Garda si ca o sa reclame la Crima Organizata ca umblu cu droguri. Ne-a declarat razboi", zice Mitocanu. Sorin Vulpe a negat ca i-ar fi amenintat pe Mitocani, despre care spune ca pozeaza in victime. Oficial, nu exista nici o plangere sau reclamatie legate de acest conflict, care sa fi fost depusa la Politia Limanu, dupa cum ne-a informat comandantul postului, dl Ciocarlan.

MUTARE. Un rezultat imediat al divortului dintre familia Dogaru si organizatorii Stufstock-ului este mutarea reclamei carciumii Mitocanu din B24 FUN (aflat sub umbrela Academiei Catavencu) in rivala Sapte Seri. "Nu au lasat masina de la Sapte Seri sa ne aduca revistele si sa le impartim clientilor. Ziceau ca nu avem autorizatie de sampling si ne rugau sa nu boicotam Stufstock-ul", ne-a spus Carmen Dogaru. "Ei nu au inteles ca exista o concurenta. Intr-adevar, i-am impiedicat sa distribuie 30 de reviste, pentru ca nu aveau autorizatie de sampling. Este un scandal minor. Mitocanii sunt de neluat in seama. Ne-au tot amenintat ca o sa distruga Stufstock-ul, dar sunt prea mici ca sa faca lucrul asta", spune Alex Sandulescu, boss-ul de la B24 FUN. Conflictul Mitocanilor cu organizatorii Stufstock-ului pare o furtuna intr-un pahar cu apa fata de ce s-ar putea intampla in 2005. In Vama Veche va fi pus in aplicare proiectul conceput de PLANWERCK, firma clujeana care a castigat licitatia de urbanizare a Vamii. "S-ar putea repeta ce a facut Basescu cu chioscurile din Bucuresti. Multi comercianti vor fi desfiintati sau mutati, dupa cum gandeste proiectantul ca e bine", ne-a spus primarul comunei Limanu. Si sa vedeti atunci razboi intre carciumari, pe un metru patrat de tara!

STUFSTOCK 2004 - Salvati-va vama voastra!

Ne-am speriat cand am aflat ca organizatorii estimeaza 40.000 de participanti, in cele doua seri de concerte ale Stufstock 2004. Ne-am linistit cand am ajuns in Vama Veche si atat jandarmii, cat si politia ne-au spus ca nu sunt mai mult de 8.000-10.000 de oameni. Nici pe sosea nu mai erau parcate atat de multe masini ca anul trecut. Nu mai este cazul sa comparam cu cei 8 kilometri de automobile stationate de-o parte si de alta a drumului national, la Liberty Parade.

TABARA. Interesul rockerilor fata de ce se intampla in Vama Veche a scazut direct proportional cu cresterea nivelului de organizare. Fata de anul trecut, producatorul general, Sorin Vulpe, a asigurat onorarii pentru artisti, a impartit stilurile muzicale pe doua scene, a impins cortistii spre marginile vamii, a intocmit o harta a Vamii pe care apareau doar sponsorii si partenerii locali. Insa a pierdut din vedere faptul ca vamaiotii nu au nevoie de un conducator care sa le dicteze ce sa faca. Rezultatul a fost vizibil, doar vreo 10.000 de tineri au venit la Stufstock in prima seara. Nota de plata pentru 35 de artisti s-a ridicat la 13.000 de euro. Vamaiotii de Stufstock au participat la un maraton de muzica live, sustinut de Iris, Celelalte Cuvinte, Luna Amara, Sarmalele Reci, Ada Milea, Semnal M, Cargo, Zob, Tapinarii, Partizan, Florin Chilian si multi altii. Carciumile excluse din circuitul Stufstock si-au vazut linistite de program, in ciuda hotararii Consiliului local Limanu de a interzice difuzarea muzicii pe terasele si in discotecile din 2 Mai si Vama Veche, in timpul desfasurarii unor spectacole de mare anvergura, de inters local si national. Asa se face ca la Salsa, spre exemplu, iubitorii de latino dansau pe mese, in timp ce pe scena mare a Stufstockului canta Iris.

NARAVURI. Nota zece pentru fortele de ordine publica mobilizate in Vama, care au tinut sub control masa de oameni dezlantuiti. Paza a fost intarita si pentru ca Stufstock a fost transmis in direct de TVR 2 si n-ar fi dat bine in cadru o bataie live.

Cei care au venit la tabara Stufstock erau majoritatea minori, preluand stafeta de la veteranii sictiriti de miscarea "Salvati Vama Veche". S-a baut, s-a facut pogo, s-a dormit pe nisipul umed, schimbandu-se doar actorii, obiceiurile ramanand aceleasi. Inclusiv altoirea nisipului cu sticle de bautura goale, in ciuda rugamintii Asociatiei pentru Conservarea Ariilor protejate bio-cultural de a lasa plaja si marea curate. Speram ca cei responsabili de curatirea Vamii si-au onorat contractul incheiat cu organizatorii, care au platit 12 milioane pentru doua zile de salubrizare. Abia dupa ce fiecare isi va salva vama lui, Vama Veche va fi, intr-adevar, salvata!

FOTO

CORTISTII. Majoritatea celor din tabara Stufstock sunt minori

ACELEASI OBICEIURI. In Vama s-a baut, s-a dormit pe nisipul umed si s-a cantat pana-n zori
  • Foto 1
  • Foto 2

    LA "SALSA". Iubitorii de latino au dansat pe mese

    NEGLIJENTA. Tinerii veniti in Vama au uitat de promisiunea facuta marii si plajei de a le scuti de gunoaie
  • Foto 1
  • Foto 2
  • Foto 3

    LA CONCERT. Mai bine de 10.000 de spectatori la Stufstock in prima seara
  • Foto 1
  • Foto 2
  • Foto 3
  • ×