x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Viaţa la cod roşu

Viaţa la cod roşu

de Alexandru Boariu    |    Monica Andrei Capatos    |    25 Iul 2007   •   00:00
Viaţa la cod roşu
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Deşi, de mai bine de o săptămănă, Romănia fierbe la temperaturi de peste 40 de grade, autorităţile au declarat, in sfărşit, "Codul roşu" pentru ziua de ieri in cinci judeţe din sudul ţării - Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov, precum şi in municipiul Bucureşti.
Cititi si: Codul galben, cu spumă ● La ASE, examene cu cearşafu’ in geam! ● Uf! Am scăpat? - starea vremii

Deşi, de mai bine de o săptămănă, Romănia fierbe la temperaturi de peste 40 de grade, autorităţile au declarat, in sfărşit, "Codul roşu" pentru ziua de ieri in cinci judeţe din sudul ţării - Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov, precum şi in municipiul Bucureşti.


Marţi, 24 iulie, in "ziua cea mai fierbinte", cănd temperaturile au depăşit pe alocuri 42 de grade, toate birourile de relaţii cu publicul ale instituţiilor au fost obligate să recurgă la un program special de lucru. Astfel, serviciile din primării şi administraţiile fiscale au funcţionat intre orele 07:00-11:00 şi 18:00-20:00. Pensionarii şi-au primit pensiile prin poştă doar pănă la ora 10:00 dimineaţa. Examenele de admitere la facultăţi, care au loc in aceste zile, s-au desfăşurat fie la primele ore, pănă la ora 11:00, fie seara, după ora 18:00. Autorităţile -au intrecut in a anunţa o serie de măsuri speciale, menite să sprijine populaţia afectată de caniculă. Astfel, s-a făcut apel la armată şi jandarmerie, pentru instalarea de corturi climatizate in zonele cele mai fierbinţi şi supravegherea lacurilor in care scăldatul este interzis, existănd pericolul de imbolnăvire. Farmaciile au primit ordin de la Ministerul Sănătăţii să acorde sprijin, inclusiv apa şi medicamentele necesare, persoanelor afectate de căldură. Toate lucrările in aer liber ar fi trebuit ieri oprite. In judeţele avertizate, numărul personalului din spitale, precum si cel al ambulantelor urma a fi suplimentat. In Bucureşti, Serviciul de Ambulanţă a imprumutat zece salvări din ţară şi de la Ministerul Transporturilor. De asemenea, s-au menţinut măsurile speciale in trafic: camioanele cu greutatea mai mare de 7,5 nu au avut voie să circule pănă la ora 20:00. Reporterii Jurnalului Naţional au incercat să afle, atăt in cele cinci judeţe, căt şi in Capitată, ce s-a intămplat ieri, cum au suportat oamenii teribila caniculă şi, mai ales, cum şi-au respectat autorităţile promisiunile făcute.


VIDEANU VS GUVERN. Nu avem proceduri, cum procedăm in caz de cod roşu? Primarul general, Adriean Videanu, intors din concediu mai devreme decăt işi planificase, a cerut ieri Guvernului, mai exact Ministerului de Interne, precum şi Ministerul Mediului, să pună pe hărtie un plan de acţiune in situaţii de caniculă. "Nu avem o procedură de a acţiona in mod unitar, aşa cum s-a intămplat şi in cazul inundaţiilor. Ca reprezentant al administraţiei locale trebuie să ştiu ce să fac, cum să acţionez corect. Orice instituţie funcţionează in baza unor reguli, nu să stăm acum să improvizăm şi să ieşim pe televizor să numărăm gradele", a spus Videanu. Măsurile luate de Primărie sunt normale şi de bun-simţ, insă deciziile comitetelor pentru situaţii de urgenţă sunt "improvizaţii". "Va trebui să improvizăm permanent nişte măsuri pe care unii dintre noi le consideră utile. Codul Roşu ar impune, numai prin denumire, o mobilizare şi o serie intreagă de măsuri, toată lumea ar intra in dispozitiv şi ar şti ce are de făcut", a menţionat Videanu, care s-a ferit să comenteze deciziile luate de autorităţile centrale privind intreruperea programului cu publicul sau alte restricţii impuse populaţiei. "Nu comentez deciziile comitetului pentru situaţii de urgenţă. Doar constat că nu sunt proceduri de intervenţie, ci doar opinii, improvizaţii... Ale unora, ale altora...", a mai adăugat Videanu.


MĂSURI. Pănă la apariţia procedurilor buclucaşe, Primăria Capitalei şi-a stabilit priorităţile, printre care se numără: alimentarea populaţiei cu necesarul de apă potabilă, furnizarea in condiţii normale a apei calde, ridicarea gunoiului, spălarea străzilor indeosebi noaptea şi udarea spaţiilor verzi. De asemenea, au fost instalate 15 puncte de prim-ajutor in parcuri şi au fost puse la dispoziţie mai multe rezerve de apă pentru populaţie in şase teatre ("Bulandra", Odeon, "Nottara", "Ţăndărică", "Creangă" şi Teatrul de Comedie). Ca măsură de combatere a efectelor caniculei a fost montat la intersecţia Calea Victoriei cu Bulevardul Regina Elisabeta un sistem de răcorire pentru trecători, asemănătoare unor duşuleţe.

Giurgiuvenii au ignorat ziua cea mai fierbinte

In ciuda temperaturilor extrem de ridicate, ieri, in ziua de foc, cănd s-au inregistrat 42 de grade Celsius, in preajma orei 14:00 giurgiuvenii au circulat prin oraş fără probleme, foarte mulţi locuitori ai celui mai fierbinte punct din Romănia aflăndu-se direct in stradă. Instantaneele prinse pe camera foto arată clar ce făceau unii giurgiuveni la ora 13:30.


PRIMUL REPER. Centrul oraşului, vizavi de Turnul Ceasornicului. Aici se prestează intr-o veselie, la pavaj, pentru ca oraşul să nu-şi piardă titlul de oraş al paveleleor, in timp ce pensionarii stau pe băncuţe. Mergem mai departe in Piaţa Centrală, unde, deşi amplasamentul acoperit este inchis, afară, la tarabe, se face negoţ, nu glumă, chit că mercurul termometrelor indică 42 de grade. Giurgiuvenii, ahtiaţi după cumpărături, şi-au umplut pungile cu roşii, castraveţi, prune sau piersici. In zona Prefecturii dăm peste căţiva voluntari ai filialei locale de Cruce Roşie care impart pliante trecătorilor, avănd asupra lor şi sticle de apă minerală sau plată din care oferă căte un pahar. Prefectul de Giurgiu, Noruţ Stănişteanu, a prezentat o situaţie ce indică faptul că in judeţul Giurgiu sunt 12 puncte de prim-ajutor, dintre care nouă pe raza municipiului reşedinţă de judeţ. In toată această perioadă prefectul a verificat in teren modul in care se acţionează in aceste centre.


TELVERDE. Cu acest prilej, Prefectura Giurgiu a instituit şi un telverde. 38 de ambulanţe au asigurat asistenţă medicală de urgenţă, dintre acestea patru venind din judeţele Alba, Prahova şi Vălcea. In ciuda acestei baze, din fericire, Serviciul de Ambulanţă nu a avut de-a face cu nici un caz de lipotimie. De asemenea, toate lăcaşurile de cult ortodox din cuprinsul Episcopiei Giurgiului şi-au deschis larg uşile pentru giurgiuvenii afectaţi de caniculă. Din păcate, doar la nivelul municipiului Giurgiu s-au inregistrat evenimente mai puţin plăcute. Spre exemplu, singura făntănă arteziană a oraşului, din Parcul Mihai Viteazu, a funcţionat doar căteva ore pe zi, in toată perioada caniculei, in timp ce cu alte ocazii merge fără a fi cazul. Deşi se aştepta ca asfaltul să fie stropit de maşinile administraţiei publice locale, din păcate nu s-a intămplat acest lucru. (Vasile Arcanu)

Maxime

Conform ANM, temperaturile maxime inegistrate ieri au fost la: Calafat - 44,3°C, Bechet - 44,2°C, Băileşti - 44°C, Moldova Nouă - 44°C, Turnu Măgurele - 43,4°C, Băcleş - 43,2°C, Giurgiu - 43,1°C, Băile Herculane - 43°C, Alexandria - 42,7°C, Roşiorii de Vede - 42,7°C, Zimnicea - 42,6°C, Craiova - 42,6°C, Drobeta Turnu-Severin - 42,2°C, Caracal - 41,9°C, Videle - 41,8°C, Bozovici - 41,8°C, Bucureşti (staţia Filaret) - 41,6°C, (staţia Afumaţi) - 41,1°C.

Temperatura inregistrată ieri la Calafat a depăşit recordul din iulie 2000, cănd termometrele meteorologilor inregistrau la Giurgiu - 43,5°C, insă a fost sub recordul absolut - 44,5°C - atins in 1951 in localitatea Ion Sion din judeţul Brăila. (Anca Ardeleanu)

Efectele caniculei pe stradă şi in spaţiu virtual


Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti a inregistrat ieri 136 de apeluri pentru persoane cărora le-a venit rău şi au leşinat din cauza căldurii, dintr-un total de aproape 650 de solicitări.

Pănă aseară la ora 17:00, in sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112 au fost inregistrate 1.380 de apeluri in Ilfov şi Bucureşti, 184 in Dolj, 93 in Teleorman, 63 in Giurgiu şi 57 in Olt.In judeţul Olt, autorităţile au ţinut cont de nivelul ridicat de alertă şi au decis ieri stoparea activităţilor cu publicul la mai multe instituţii, printre care Serviciul de eliberare a permiselor auto din cadrul Poliţiei Rutiere, la Serviciul de paşapoarte, la Direcţia Finanţelor Publice, la CAS şi la alte instituţii. Pentru alţii insă vipia a adus profit şi trafic pe net. Temperatura extremă reprezintă un business rentabil pentru internauţi, avănd in vedere că site-ul www.canicula.ro a atras aproape 5.000 de vizitatori in primele două zile de la lansare, respectiv duminică şi luni. "Incălzire globală", "Prognoze şi estimări", "Meteorologie populară", "Vremea extremă" şi "Apoplexii" sunt rubricile paginii de internet. Site-ul conţine informaţii actualizate despre victimele caniculei, indicele de confort termic, despre terasele şi ştrandurile care au program prelungit, dar şi sfaturi utile pentru prevenirea efectelor caniculei şi ale insolaţiei.

×
Subiecte în articol: eveniment giurgiu