x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Victoria lui guru Bivolaru

Victoria lui guru Bivolaru

02 Apr 2004   •   00:00

Aseara, la ora 22:45, Gregorian Bivolaru a fost eliberat, iesind din arest in uralele "suporterilor". Probele acuzarii nu au putut fi sustinute in fata judecatorilor. La emisiunea "Tuca Show", Gregorian a declarat ca este frate vitreg cu Gabriel Bivolaru, despre care a spus ca a furat 2.000 de miliarde de lei. O tara intreaga se intreaba, pe buna dreptate, pe unde au fost, pe unde sunt autoritatile statului. Care autoritati? Care stat?

Prezentata cu surle si trambite, drept una dintre marile victorii ale justitiei romanesti, arestarea lui Gregorian Bivolaru s-a transformat, ieri noapte, intr-un spectacol penibil, incheiat prin punerea in libertate a liderului Miscarii pentru Integrare Spirituale in Absolut (MISA).

Dupa un drum intortocheat, parcurs de la Curtea de Apel Bucuresti la Tribunalul Capitalei, si apoi la instanta care, conform legii, ar fi trebuit sa decida asupra arestarii preventive a liderului MISA, magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au decis, in jurul orei 22:00, punerea in libertate a lui Gregorian Bivolaru. Asteptat de cateva zeci de adepti, care l-au intampinat cu aplauze, guru a parasit sediul Judecatoriei, liber si pe picioarele sale.

Cazul Gregorian Bivolaru s-a transformat intr-o adeva rata epopee judiciara. Toata ziua de ieri, guru a fost plimbat intre instantele de judecata si sediul Directiei Cercetari Penale a IGP. Cohorta de discipoli si admiratori s-a tinut si ea dupa "maestrul spiritual", ciocnindu-se din cand in cand de fortele de ordine. Un circ in toata puterea cuvantului.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au dispus ieri casarea sentintei prin care Tribunalul Bucuresti a confirmat mandatul de arestare preventiva emis pe numele lui Gregorian Bivolaru, retinut sub acuzatiile de intretinere de raporturi sexuale si perversiuni cu o minora si tentativa de trecere frauduloasa a frontierei. In acelasi timp, instanta de apel a mai dispus retrimiterea cauzei la Judecatoria Sectorului 5, care se va pronunta asupra valabilitatii mandatului de arestare preventiva a liderului MISA.

Liber cu catuse

Gregorian Bivolaru a fost adus de urgenta, ieri seara, la instanta competenta sa-l aresteze. Strada Stavropoleos era blocata la ambele capete de jandarmi, iar membrii MISA erau ingramaditi in spatele cordonului. Unii mai pasnici au reusit chiar sa sparga „blocada" si sa se apropie de sediul instantei. Desi era un om liber din clipa in care Curtea de Apel a pronuntat sentinta, liderul MISA a fost adus cu catuse. Flancat de mascati, cata frunza cata iarba, Bivolaru a fost scos din masina si dus pe sus in sala de judecata. Ce-i drept acolo a stat fara paza, dupa cum ne-a declarat avocatul sau Dan Apostol. In fata judecatorului, Bivolaru a cerut o amanare pentru pregatirea apararii, dar solicitarea i-a fost respinsa. Chiar si procurorul de sedinta a recunoscut ca „Guru" este un om liber.

Miting cu imnul national si megafoane

Parcarea din fata cladirii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti a fost ocupata ieri de aproximativ 100 de persoane. Membrii Miscarii pentru Integrare Spirituala in Absolut au scandat timp de o ora lozinci impotriva procurorilor si Guvernului, cerand eliberarea din arest a lui Gregorian Bivolaru. Mai mult, protestatarii au cerut reaudierea Madalinei Dumitru, pentru a-si putea retracta declaratia data la data de 18 martie, prin care il incrimina pe Gregorian. La protest a participat si un barbat de aproximativ 30 de ani care a pretins a fi Remus, prietenul Madalinei, afirmand ca el este, de fapt, barbatul cu care fata a intretinut relatii sexuale. "Relatia noastra dureaza de mult timp si urmeaza sa ne casatorim", a precizat acest Remus. El a adaugat ca urmeaza cursuri de yoga, dar nu a precizat daca este membru MISA.

Judecatoria, aruncata la cos

Circul arestarii liderului MISA a luat insa iar proportii cand avocatii lui Bivolaru au recuzat, la ora 19:30, toti magistratii de la Judecatoria Sectorului 5. Asa ca procesul s-a mutat, vrand nevrand, din nou la Tribunalul Bucuresti, care trebuie sa judece recuzarea. Bivolaru a fost scos tot cu catuse la maini si urcat in graba de mascati intr-o masina cu geamuri fumurii. La ora 20:40 nimeni nu mai stia ce se intampla cu balciul arestarii lui „Guru". Aparatorul sau, Dan Apostol ne-a declarat ca: „Starea lui de drept este cea de libertate si acest lucru trebuia respectat in baza sentintei definitive si executorii date de Curtea de Apel. Mai departe este treaba fiecaruia cum rezolva problema, eu trebuie sa fiu doar aparatorul clientului meu, nu am atributii de organizare a completelor".

La loc in arest

Gregorian Bivolaru a fost readus in celula de la Cercetari Penale, in ciuda oricaror norme legale. In fata arestului Politiei, membrii MISA si-au urmat liderul spiritual si au inceput sa-i ceara eliberarea facand un scut viu in fata portii. Avocatul Mihai Rapcea a vrut sa depuna o cerere de punere in libertate, dar a fost lasat in fata portii absolut nebagat in seama. La Tribunalul Bucuresti cererea de recuzare a fost respinsa cu cea mai mare rapiditate si ostilitatile s-au mutat din nou la Judecatoria Sectorului 5.

Avocatul Liviu Niturad ne-a declarat ca oricum vor face recurs la decizia Tribunalului, asa ca arestarea legala a lui Bivolaru ar putea sa mai treneze cateva zeci de ore.
Vasile Surcel, Miruna Pasa


Yoghinii au asediat Morga in apararea Madalinei

Fortele speciale ale Politiei si Jandarmeriei au intervenit in forta, ieri dupa-amiaza, pentru a-i dispersa pe cei aproximativ 200 de membri ai Miscarii pentru Integrare Spirituala in Absolut (MISA), care au blocat accesul autoritatilor in curtea Institutului National de Medicina Legala Mina Minovici.

Dupa mitingul din fata sediului Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, unde au fost pasnici, protestatarii au plecat catre Curtea de Apel Bucuresti, unde se judeca, la ora respectiva, recursul lui Bivolaru la decizia de arestare. De aici, protestatarii au plecat catre IML, unde martorul Madalina Dumitru a fost supusa unei expertize medico-legale. Rezultatele acestui control vor fi remise procurorilor la inceputul saptamanii.

Intinsi pe caldaram

Sutele de adepti MISA au blocat intrarea in curtea institutului, pentru a-i tine la distanta pe politisti. „S-au intins pe jos, nu au vrut sub nici o forma sa elibereze zona, motiv pentru care a fost necesara interventia trupelor speciale", ne-au declarat surse din Politia Capitalei.

Liderul protestatarilor, Costica Cojocaru, sustine ca au venit la institut pentru ca Madalina a fost adusa la IML cu forta, anchetatorii neavand nici o autorizatie sa o retina. „Cand si-a exprimat intentia de a pleca, minora nu a fost lasata si nu este normal sa o tina cu forta".

Sectia 15, plina de yoghini

La fata locului au ajuns „mascatii" Serviciului Politiei de Interventie Rapida (SPIR) si luptatorii Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Romane. Au urmat imbrancelile de rigoare, autoritatile reusind, in cele din urma, sa degajeze zona. Cu putin inainte de ora 17,00, printre protestatarii de la IML a inceput sa circule zvonul ca mentorul lor este liber, moment in care acestia au inceput sa strige „Libertate!", „Respectati legea!" si numele Madalinei.

23 de persoane din randul adeptilor MISA au fost retinute si conduse la sediul Sectiei 15 Politie, unde au fost amendate pentru incalcarea prevederilor Legii 60/1991, pentru tulburarea linistii publice si organizarea de proteste fara acordul primariei. Valoarea amenzilor date, aseara, de jandarmerie membrilor MISA se ridica la 57 de milioane de lei.
Ion Alexandru, Eduard Pascu


Magistratii au comis prostii pe banda rulanta

Gafa de proportii facuta de o armata de procurori, politisti si pecetluita de un judecator in cazul arestarii lui Gregorian Bivolaru a pus ieri sub semnul derizoriului intreaga campanie de prindere a liderului MISA. Nu este primul caz in care judecatorii de la Tribunalul Bucuresti fac astfel de greseli, dar de data aceasta, ilegalitatea sanctionata ieri de Curtea de Apel Bucuresti a fost cauzata de cea mai grava necunoastere a legii penale.

Ce au facut zecile de persoane implicate in mega dosarul MISA? Au uitat ce instanta era competenta in cazul faptelor pentru care l-au incatusat pe Gregorian Bivolaru. Asa ca in loc sa trimita propunerea de arestare la Judecatorie, instanta competenta sa judece in cazul actului sexual cu un minor, al perversiunii sexuale si al tentativei pentru trecerea frauduloasa a frontierei, au trimis dosarul si pe inculpatul retinut direct la Tribunalul Bucuresti.

Lantul nestiintei, socant tocmai pentru ca apare intr-un caz atat de mediatizat, a continuat din pacate si in fata tribunalului. Fara sa-si puna vreo problema, un judecator a emis pe numele liderului MISA un mandat de arestare preventiva, desi era obligat sa-si verifice competenta si in cazul in care constata ca nu este abilitat sa ridice din oficiu aceasta problema. Unul dintre avocatii lui Gregorian Bivolaru, Liviu Niturad, ne-a declarat ieri ca necompetenta a fost invocata de aparare in fata judecatorului, dar acesta a respins sesizarea. Numai ca Gregorian Bivolaru a contestat mandatul de arestare. Curtea de Apel Bucuresti a admis ieri recursul liderului MISA, a dispus punerea lui de indata in libertate si reajudecarea arestarii la instanta competenta, Judecatoria Sectorului 5.

Ca sa dreaga oalele sparte, autoritatile au decis sa il duca de urgenta pe Bivolaru la Judecatoria Sectorului 5, doar doar vor fi trecute cu vederea orele in care ieri guru a stat dupa gratii fara nici o baza legala si poate cu putin noroc si zilele de arest date dupa ureche.

Miruna Pasa


CONTINUARE: Parchetul a pierdut pe mana Madalinei

×