Virusul Netsky.B a convins in doua zile peste 10.000 de romani sa-l deschida folosind mesaje de santaj de genul "stiu ceva despre tine", "am documente despre tine", "am auzit chestii despre tine". 11,5% din computerele infectate cu Netsky.B sunt in tara noastra, 14% in Franta, 10% in Olanda si 6% in Belgia.
Peste 10% din computerele infectate la nivel mondial cu virusul Netsky sunt localizate in tara noastra, spun expertii. CRISTIAN IONITASaptamana aceasta au fost lansate pe Internet doua variante ale virusului Netsky, ultima "creatie a genului" care promite sa dea dureri de cap administratorilor de retele din toata lumea. Cea mai periculoasa varianta este Nesky.b (botezat de specialisti Win32. Netsky.B@mm), descoperita miercurea trecuta in Europa de vest. Pana ieri, aceasta facuse mai bine de 100.000 de victime in randul computerelor din intreaga lume.
Suntem in top Producatorii de programe antivirus Symatec, Network Associates si F-Secure i-au catalogat deja gradul de periculozitate de la "mediu" la "foarte periculos". Mihai Radu, specialist in securiatea datelor la BitDefender, ne-a declarat ca virusul este deosebit de activ in tara noastra in ultima perioada: "11,5% din numarul computerelor infectate cu Netsky.B se afla in Romania".
Virusul se raspandeste in principal prin posta electronica. Dupa ce a infectat un computer, se trimite singur catre toate adresele de mail pe care le gaseste in acel computer.
Spaima retelelor Daca masinaria infectata face parte dintr-o retea, virusul se multiplica de 300 de ori in interiorul acelei retele. In timp ce cauta adrese de mail in calculator, virusul incearca sa se copieze in fiecare director care contine denumirea de Share sau Sharing, sub o denumire denumirele "incitanta", care sa-i convinga pe amatorii de jocuri sau filme sexy sa-l copieze. Ulterior, virusul distruge sistemul de protectie al calculatoarelor infectate, permitand creatorului sau sa umble fara nici un fel de probleme in computerul victimelor sale.
Fratele mai mic al lui MyDoom Netsky este destul de asemanator cu MyDoom, virusul care a produs pagube de zeci de miliarde de dolari in ultimele saptamani. Foloseste aproape aceleasi modalitati de a se multiplica si falsifica adresa de mail a computerelor pe care le-a infectat, pentru a fi detectat mai greu. De asemenea, instaleaza un program de tip "backdoor", care permite hackerilor sa treaca de sistemele de protectie ale computerelor infectate.