x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vot peste Prut - Moldovenii au facut coada la urne

Vot peste Prut - Moldovenii au facut coada la urne

06 Mar 2005   •   00:00

Vot peste Prut - Comunistii nu au majoritate

EVENIMENT
Moldovenii si-au ales ieri Legislativul, singura institutie abilitata sa aleaga presedintele tarii. Potrivit sondajelor realizate la iesirea de la urne, comunistii au intrunit 42%, Blocul Moldova Democrata - 28%, iar PPCD - 14%.

Egalitate la Chisinau

Cetatenii din Republica Moldova au votat ieri pentru noua componenta a Parlamentului, care, conform legislatiei, ar urma sa aleaga un nou sef al statului.
VITALIE CALUGAREANU - Chisinau

OPTIUNE. Electoratul a avut de unde alege. Procesul a fost monitorizat indeaproape de peste 3.500 de observatori electorali
Conform exit-poll-urilor, Partidul Comunistilor a obtinut 42% dintre voturile alegatorilor, Blocul Moldova Democrata (BMD) - 28%, iar Partidul Popular Crestin-Democrat (PPCD) - 14%. Restul formatiunilor inscrise pe liste au primit mult prea putine voturi pentru a avea reprezentanti in Parlamentul de la Chisinau.

TREI PENTRU PARLAMENT. Nici comunistii, nici cele doua formatiuni de Opozitie impreuna nu au obtinut suficiente voturi necesare desemnarii unui presedinte in fruntea tarii. Caci, potrivit Constitutiei, seful statului este ales de catre partidul care formeaza majoritatea in Legislativ.

Realizate in premiera in Republica Moldova, exit-poll-urile date publicitatii aseara, la inchiderea urnelor, au demonstrat previziunile analistilor: nici o formatiune politica antrenata in cursa electorala nu a obtinut o majoritate confortabila, care sa-i permita sa aleaga un nou presedinte. Conform sondajelor precedente, sanse de a trece pragul de accedere in Parlament l-au avut cele trei formatiuni sus-amintite. Aceleasi sondaje ii creditau pe comunisti cu peste 60% din intentiile de vot.

Asa cum s-a intamplat si cu precedentul mandat al Legislativului de la Chisinau, Partidul Comunist ar putea atrage de partea sa cativa deputati din cadrul BMD pentru a ajunge majoritar in Parlament. PPCD este exclus din start de la aceasta varianta, in contextul in care in fruntea listei acestui partid se afla nume grele si sustinatori "infocati" ai ideologiei partidului.

STRES. Ieri-dimineata, presedintele Vladimir Voronin s-a prezentat la vot cu sotia sa, Taisia. Parea extrem de incordat si agitat. Se simtea iritat de multimea de ziaristi, care ii urmarea fiecare miscare. Este pentru prima data cand Voronin nu si-a putut ascunde nelinistea. Dupa ce a dat drumul buletinului in urna de vot, el nu a fost in masura sa lege nici macar cateva propozitii in fata presei. Pur si simplu, s-a lasat inconjurat de garda de corp, care l-a scos din sala. In timp ce era escortat din sectia de vot, el a spus totusi, in limba rusa, ca a votat "pentru viitorul poporului moldovenesc". Ziaristii au observat ca lui Voronin ii tremura barbia si parea foarte furios.

VOTATI SOARELE! Mai tarziu au devenit clare si motivele acestei nelinisti. Spre cele noua sectii de votare deschise traditional in satele de la hotarul administrativ moldo-transnistrean pentru moldovenii de pe malul stang al Nistrului, dis-de-dimineata se indreptau sute de autobuze cu locuitori din regiunea transnistreana. Oficial, autobuzele au fost puse la dispozitie de asa-numita Uniune a Moldovenilor din Transnistria, care, pe parcursul ultimilor doua saptamani, a facut propaganda electorala in regiunea transnistreana in favoarea Blocului centrist Moldova Democrata, condus de primarul de la Chisinau, Serafim Urechean. Vineri, televiziunea transnistreana a prezentat o emisiune cu participarea reprezentantilor acestei organizatii, care, legati cu fulare si cravate de culoare galbena (simbol cromatic al blocului Moldova Democrata), ii chemau pe transnistreni sa voteze pentru blocul lui Urechean. In cadrul aceleiasi emisiuni au fost anuntate locurile de unde vor porni autobuzele spre sectiile de votare.

Cozile formate la sectiile de votare deschise pentru transnistreni in partea dreapta a Nistrului aveau aproape 100 de metri si erau formate din cateva randuri. Marea majoritate a celor cu care am stat de vorba ne-au spus ca va vota "cu soarele", acesta fiind simbolul electoral al Blocului promoscovit Moldova Democrata. "O sa votez cu soarele, pentru ca Smirnov al nostru e prieten cu Urechean de dincolo, si asa ne-au spus ca o sa traim mai bine", ne-a spus unul dintre ei.

TELEFONUL "ROSU". Potrivit agentiilor de presa de la Chisinau, in dimineata zilei de ieri, Serafim Urechean, utilizand un telefon cu legatura prin satelit, oferit de Ambasada Rusiei la Chisinau, a avut o discutie cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov. Mai tarziu, sustin aceleasi surse, Urechean s-ar fi intretinut telefonic si cu vicepresedintele Partidului Edinnaia Rossia din Rusia, Oleg Morozov. In acelasi timp, potrivit agentiei ruse Interfax, un oficial rus a anuntat ca autoritatile de la Kremlin i-au pus in stare de alerta pe cei 1.800 de militari rusi dislocati in Transnistria. Urechean, care a votat "pentru viitorul copiilor, nepotilor si stranepotilor sai", a declarat ca "relatiile moldo-ruse trebuie sa fie nu, pur si simplu bune, ci foarte bune, pentru a pastra acele legaturi care s-au format de-a lungul veacurilor intre popoarele noastre". Liderul Opozitiei portocalii, Iurie Rosca, sustine ca a votat "pentru schimbare adevarata, pentru democratie, pentru reforma, pentru refacerea economica a Republicii Moldova si pentru reorientarea ei spre UE si NATO".

Aglomeratie - La urne cu tricolorul

"Votam pentru unire!", decreteaza un tanar moldovean fluturand in aer un drapel romanesc. La ora 14, peste 500 de oameni asteapta in fata Ambasadei Republicii Moldova, la singura sectie de votare din tara. "Potrivit datelor de la Ministerul Educatiei, asteptam aproape 6.200 de studenti, elevi si doctoranzi din toata tara. Dintre acestia cam 1.350 au venit pana la ora 13", ne declara Ion Mazur, secretarul sectiei de votare A/13.

In camera cu trei cabine de vot unde intra cate sase votanti, sunt 13 angajati ai ambasadei care se ocupa de desfasurarea alegerilor. Doua partide politice si-au desemnat cate doi observatori. Mazur zice ca pana la pranz nu au fost probleme. Doar trei tineri care venisera la vot cu buletinele si nu cu pasapoartele, cum ar fi trebuit. Studentii sunt nemultumiti ca anul acesta nu mai sunt urne mobile in marile orase, asa cum s-a intamplat la alegerile din 2001. "Noi am solicitat Comitetului Electoral din Chisinau sa avem aceste urne mobile. Ni s-a raspuns ca e stipulare in codul electoral ca urnele mobile se permit numai pe teritoriul Republicii Moldova", ne lamureste Mazur. "Le e clar celor din Chisinau ca tinerii moldoveni din Romania voteaza cu opozitia si nu le convine", sustine Natalia Bumbac, studenta la Jurnalism in Timisoara. Sapte ore de mers cu trenul i-a luat Nataliei sa vina pana in Capitala sa puna o stampila. Ministerul Transporturilor a asigurat tuturor studentilor moldoveni din tara transport gratuit pana la Bucuresti. (Alex Nedea)

SMIRNOV: "CHISINAUL, INCAPABIL DE DIALOG"
"Relatiile dintre Transnistria si Moldova sunt posibile doar prin dialog politic de pace, bazat pe respectarea adevarului si pe egalitate. Politica agresiva a Moldovei la adresa Transnistriei - refuzul de a negocia, inducerea in eroare a comunitatii internationale, neincetatele actiuni provocatoare din zona de securitate, intarirea blocadei economic si politice - ne-a adus la limita, dincolo de care coexistenta a devenit putin posibila. Colaborarea fructuoasa dintre republicile noastre trebuie sa se contruiasca pe incredere si compromis", a declarat presedintele nerecunoscut al Transnistriei, Igor Smirnov, publicatiei electronice Novaia Politika, citate de Agentia Rusia la zi.
"Chisinaul da dovada de o incapacitate absoluta de dialog", a continuat el. "De la Moldova postelectorala asteptam stabilitate si previzibilitate, dar si dorinta de a duce la indeplinire cele convenite anterior", a adaugat Smirnov. (Anca Aldea)

FARA RUSI
Autoritatile moldovene au interzis sambata unui grup de 100 de rusi sa intre pe teritoriul sau, desi Moscova a instiintat Chisinaul ca va trimite in tara vecina observatori electorali, transmite Radio Europa Libera. Potrivit aceleiasi surse, responsabilii moldoveni nu au iertat nici un grup de belarusi, care, intocmai colegilor rusi, au incercat sa intre sambata in Republica Moldova tot cu trenul. Este prima data din 1991, cand Rusia si Comunitatea Statelor Independente (CSI) nu trimit observatori electorali in Republica Moldova. In schimb, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (PACE) si Uniunea Europeana au trimis 747 de observatori electorali, pe langa cei 2.500 de monitori locali. (Anca Aldea)

AU VOTAT SI TRANSNISTRENII
Locuitorii Transnistriei au fost transportati la urne cu autobuze pe care scria, in rusa, Varnita, localitatea unde au fost dispuse urnele de vot
×
Subiecte în articol: moldova chisinau eveniment