x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ziua Regelui Mihai

Ziua Regelui Mihai

de Carmen Anghel    |    27 Oct 2012   •   00:14
Ziua Regelui Mihai

25 octombrie, ziua când s-a născut regele Mihai I de România. Anul acesta Majestatea Sa a împlinit 91 de ani.
Mai multe  evenimente, concerte, lansări de carte au avut loc în cinstea aniversării majestăţii sale.

Am ales să ne întoarcem în timp,  la momentul naşterii sale, descris de minunata sa bunică, Regina Maria.
Iată ce scria în însemnările sale Regina Maria la naşterea ultimului suveran al României: "Marţi, 25 octombrie 1921. Cum mă simţeam foarte bine, mi-am mai petrecut încă o dimineaţă în pat. Cam pe la 11:30 a venit Colette la mine să-mi spună că Sitta nu se simte deloc bine şi că Louros este îngrijorat. M-am sculat imediat şi m-am dus la Foişor. Louros era cu Sitta şi ceruse să nu intre nimeni la ea deocamdată.(...) După masă, Carol şi cu mine am intrat la Sitta şi am găsit-o cu dureri mari şi foarte neliniştită. Nu era nici o îndoială că ceva se întâmpla. Consult cu doctorii - Romalo, Louros, doamna Venert. Timpul trecea şi Sitta suferea. Din acel moment şi până la 7:30 când micul Mihai s-a născut, n-am părăsit-o pe sărmana mea Sitta nici o clipă. A fost o luptă teribilă. În cele din urmă, Louros a trebuit să forţeze naşterea, care din cauza "albuminei” ei, îl îngrijora foarte tare. N-am asistat niciodată la ceva atât de înspăimântător. Copilul a fost scos pur şi simplu, eu însămi i-am administrat Sittei cloroform şi i-am ajutat pe doctori, pe post de moaşă. Am fost teribil de emoţionată, dar slavă Domnului că pot întotdeauna să-mi păstrez calmul în situaţii de urgenţă. Dar, în final, copilul a fost scos (...), l-am auzit ţipând şi am văzut că este băiat, am simţit cum mi se umplu ochii de lacrimi şi l-am sărutat pe bătrânul Louros, care fusese foarte iscusit în supravegherea acestei sarcini dificile.”

Când lucrurile s-au mai linştit, regina îşi dă seama că a devenit bunică! "(...) Sentimentul că sunt bunică s-a trezit imediat în mine, deşi Mihai a venit pe lume prea devreme. Consider că e o frumuseţe de copil şi sunt sfâşiată între mila mea pentru Sitta şi încântarea mea faţă de mica fiinţă.  Am fost într-un permanent du-te-vino între cei doi. La început, întrucât Sitta fusese adormită, ea nici nu ştia că a născut un fiu. (...) Ce bucurie, bucuria tuturor că era băiat, că ea era în afara oricărui pericol, că se terminase perioada ei proastă, ea, care suferise atât de  mult, sărmana. Şi, deşi mica fiinţă a venit pe lume cam cu o lună mai devreme, este un băieţel frumos şi a intrat din toate puterile în momentul în care a venit în bătrâna şi reaua noastră lume.(...)”

Regina îşi iubea poporul şi o dovedise de atătea ori.  Naşterea  prinţişorului  îi dădea ocazia să ofere un dar frumos mulţumii: "L-am numit Mihai, ca să aibă un nume românesc cu adevărat popular. (...) Telegrame încântătoare de felicitare au venit în număr mare din toate părţile. Naşterea unui fiu, mai ales când este principe moştenitor, nu poate fi decât o mare şi sfântă bucurie. Poporul a fost fericit aflând că i s-a dat numele de Mihai."
Cât va trăi, Regina Maria va fi în apropierea  viitorului rege Mihai. Iar amintirile sale despre bunica sa vor fi întotdeauna luminoase. 
La mulţi ani, Majestate!

O relaţie specială

Maria şi Mihai, regina şi principele moştenitor, apoi regele,  au avut o relaţie specială.  Maria- bunica l-a iubit cu toată inima sa, iar  Maria- regina a făcut totul pentru ca Mihai să meargă pe o cale demnă de un rege al României.  Aşa cum recunoştea Majestatea Sa Mihai I acum câţiva ani, regina Maria este cea care i-a insuflat  dragostea pentru România, pentru frumuseţile ei, pentru tot ce reprezenta această ţărişoară. Relaţia dintre cei doi a fost specială poate şi pentru că Maria a iubit-o sincer pe mama  micului Mihai, pe principesa Elena care era după inima sa, după cum mărturisea în "Însemnări zilnice”. Poate că l-a iubit şi pentru că  era născu în aceeaşi lună cu ea. Regina Maria se născuse la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în Anglia.

×
Subiecte în articol: regele mihai